Bőrünk szépségének alapja

Habár az örök szépség és fiatalság elixírjét még nem sikerült megtalálnunk, némi tudatossággal azonban rengeteget tehetünk bőrünk szépségének és fiatalos külsejének megőrzéséért! Bőrünk simaságáért és ragyogásáért javarészt a szervezetünkben lévő kollagén a felelős, amely szilárd tartószerkezetet, puhaságot és rugalmasságot biztosít, de emellett egészségünk fenntartásában is jelentős szerepet vállal.

Sajnos korunk előrehaladtával csökken szervezetünk kollagéntermelő képessége, de az értékes fehérje megfelelő pótlásával arcbőrünk és egész testünk fiatalságát is tovább őrizhetjük. Károlyfi Edit, az AVON Szépégszakértője elárulta nekünk, mit érdemes tudnunk a kollagénről, és hogyan őrizhetjük minél tovább bőrünk fiatalos megjelenését.

Nem véletlen, hogy a testünkben fellelhető kollagén elnevezése a görög „kolla”, azaz „ragasztó” szóból származik, hiszen a kollagén egyfajta tartóerő szervezetünk számára. A testünkben lévő összes fehérje 30%-a kollagén, amely rendkívül fontos szerepet játszik izmaink működésében, a szalagok, az inak, a vénák, és a csontok felépítésében és védelmében, mindemellett hajunk, körmünk és bőrünk kulcsfontosságú építőeleme is. Ha azt halljuk, „nagyon szép a bőröd” vagy „nagyon sima és ragyogó az arcod”, akkor a kollagéntermelésünknek kell köszönetet mondanunk. Ez a strukturális fehérje, amely bőrünk száraz tömegének 80%-át alkotja, felelős bőrünk puhaságáért, rugalmasságáért, ezáltal fiatalos megjelenésünkért. Szervezetünk természetesen állítja elő ezt a csodafehérjét, azonban korunk előrehaladtával, körülbelül 20 éves korunktól kezdve évente 1-1,5 %-al csökken kollagéntermelésünk, amely szarkalábak, ráncok megjelenéséhez és bőrünk szárazabbá válásához vezet. Tehát az öregedés első jeleit kollagéntermelésünk csökkenése okozza, azonban néhány étkezési és bőrápoló praktikával lassíthatjuk ezen folyamatokat, mitöbb, a kollagéntermelődés serkentését is támogathatjuk.

Kollagénpótlás az étkezésben

Ahhoz, hogy szöveteink rugalmasságát megőrizzük, az AVON Szépségszakértője a kollagén folyamatos fogyasztását javasolja, ugyanis ha azt abbahagyjuk, akkor előbb-utóbb ismét hiányállapot alakul ki. Ráadásul, a rendelkezésre álló kollagént a szervezet először az egészségünk védelme szempontjából nélkülözhetetlen szövetekben, sejtekben hasznosítja, csak az ízületeink, csontjaink, vénáink támogatása után még rendelkezésre álló mennyiséget fordítja bőrünk megfiatalítására.  Érdemes tehát étrendünket kollagénnel kiegészíteni, lehetőleg kollagén peptidek formájában, hiszen ezek nem csak egyszerűen bekerülnek testünkbe és növelik a természetes kollagén mennyiségét, hanem saját kollagén termelésére ösztönzik szervezetünket. A kollagén peptideket a bőrünk speciális sejtjei, a fibroblasztok ismerik fel, amelyek kollagéntöredékként azonosítják a peptideket, így ennek hatására sejtjeinket a termelés növelésére serkentik, hogy az észlelt veszteséget ellensúlyozzák. 

A különböző kollagént tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztása mellett, természetes forrásokat is találhatunk étrendünkben a kollagén mennyiségének támogatására. A csontleves, a zselatinok, a kocsonya, a pacal és az aszpikos ételek, mint a sültek, a sonkák vagy a füstölt húsok magas mennyiségű kollagént tartalmazhatnak, míg a C-vitaminban, vagy cinkben gazdag ételek a kollagén termelődését serkenthetik szervezetünkben. Mindemellett, a finomított cukrot tartalmazó ételek kerülésével lassíthatjuk szervezetünk kollagénvesztési folyamatát, hiszen az édességek és desszertek negatívan befolyásolhatják a kollagéntermelést.

A kollagén a bőrápolásban

„A bőrfeszesítés és a kollagénpótlás leghatékonyabb módja, ha azt nem csak étkezésünkkel, de megfelelő kozmetikumok használatával is támogatjuk. A kozmetikumainkon keresztül sajnos nem tudunk kollagént bejuttatni bőrünkbe, ugyanis ahhoz túl nagy molekula, azonban más értékes összetevőkkel és hatóanyagokkal serkenthetjük szervezetünk kollagéntermelésének fokozását” – szögezte le Károlyfi Edit. Az AVON 2020-ban szabadalmaztatott Protinol™ technológiája pontosan egy ilyen összetevővel forradalmasította az öregedésgátlás területét, amely hatóanyag napjainkra a márka számos termékében megtalálható. A Protinol™ segít helyreállítani mind az 1-es, mind a 3-as típusú kollagén termelődésének arányát bőrünkben, közelebb hozva őket a babák bőrében található optimális arányhoz. A márka májusban debütáló újdonsága, az Anew Regeneráló krém a korábbi termékeihez képest tízszeres mennyiségben tartalmazza ezt a különlegesen értékes összetevőt, így ígérve még látványosabb eredményeket. Az Avon Anew Regeneráló krém használatával akár már 7 nap elteltével szemmel látható eredményeket érhetünk el arcbőrünk regenerálódását és általános hidratáltáságát illetően. A ProtinollalTM dúsított formula segít fokozni a kollagén termelődést, így ígérve simább és hidratáltabb bőrképet, értékes niacinamiddal pedig a bőrfelszíni sejtek megújulását támogatja. Rendszeres használat mellett, mérsékelheti a finom vonalak és ráncok külsejét, feszesíti és megerősíti a bőrt, valamint növeli annak ragyogását. 

Arcápolási rutinunkat illetően érdemes a retinol és C-vitamin tartalmú kozmetikumokat is előnyben részesítenünk, hiszen ezek is segíthetnek a bőrben való kollagéntermelés serkentésében. Azonban a fokozott fényvédelem is elengedhetetlen, hiszen a nyári erős UV sugárzás károsíthatja bőrünk kollagéntermelését, így érdemes minden nap magas fényvédelemmel ellátott naptejet használnunk. Erre kiváló választás lehet az Avon Care Sun+ Vízálló napvédő krém, amely SPF 50 fényvédelemmel védi arcunkat és testünket a legmelegebb napokon is.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.