Minden, amit az otthoni lézeres szőrtelenítésről tudni érdemes

A lézeres szőrtelenítő készülékek lézerfényt használnak a szőrszálak eltávolítására. A lézerfény energiája behatol a bőrbe és eljut a szőrtüszőkhöz. A lézeres szőrtelenítés fő elve a szelektív fototermolízis, amely célzott módon pusztítja el a szőrtüszőket, anélkül, hogy kárt tenne a környező szövetekben. Itt van, lépésről lépésre, hogyan működik a lézeres szőrtelenítő:

 1. Célzás a melaninra: A lézerfény energiája a szőrtüszők melanin pigmentjére irányul, ami a szőr színét adja. A sötét szőrszálak magas melanintartalmuk miatt a legalkalmasabbak a lézeres szőrtelenítésre.
 1. Hőtermelés: Amikor a melanin elnyeli a lézerfényt, hő keletkezik, és ez a hő elpusztítja a szőrtüszőt. A megsemmisült szőrtüsző már nem tud újra szőrszálat termelni.
 1. Szőrnövekedési ciklus: A szőrszálaknak különböző növekedési fázisaik vannak: növekedési (anagén), átmeneti (katagén) és pihenési (telogén) fázis. A lézeres szőrtelenítés leginkább a növekedési fázisban hatékony, amikor a szőrszálak kapcsolódnak a szőrtüszőkhöz.
 1. Kezelési ciklusok: Általában több kezelésre van szükség a kívánt eredmények eléréséhez, mivel egyes szőrszálak lehetnek inaktívak vagy nem az anagén fázisban vannak egy adott időpontban. A kezelések száma, időköze és intenzitása személyre szabott.
 1. Környező bőrfelület védelme: A modern lézeres szőrtelenítő készülékek úgy vannak tervezve, hogy minimalizálják a környező bőr károsodását, és csak a szőrtüszőkre fókuszáljanak. Sok lézerfény terápiás eszköz hűtőmechanizmussal rendelkezik, amely véd és megnyugtatja a bőrt a kezelés során.
 1. Színérzékenység: Mivel a lézeres szőrtelenítés a melaninra irányul, a leginkább hatékony sötét szőrszálakon és világos bőrön. Azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már vannak lézeres szőrtelenítő készülékek, amelyek alkalmasak sötétebb bőrszínű és világos szőrszálú emberek számára is.
 1. Hosszútávú eredmények: Bár a lézeres szőrtelenítés nem mindig tartós, sok ember tapasztalja, hogy hosszabb időn keresztül élvezheti a sima bőrt, és a szőrszálak, ha vissza is nőnek, finomabbak és világosabbak lesznek.

Biztonság és mellékhatások: A lézeres szőrtelenítés általában biztonságos, amikor szakképzett szakemberek végzik, de néhány mellékhatás előfordulhat, mint például bőrpír, duzzanat vagy apró égési sérülések. Emellett otthoni lézeres szőrtelenítő készülékek is rendelkezésre állnak, és ezek használatakor követni kell a gyártó utasításait a biztonságos és hatékony kezelés érdekében.

Milyen lézeres szőrtelenítőt vegyek?

Amikor lézeres szőrtelenítőt választasz, fontos szempontokat kell figyelembe venni, például a bőrtípus, szőrszín, a készülék használhatósága és az ár. Az alábbiakban bemutatunk néhány lépést és tippeket a megfelelő lézeres szőrtelenítő kiválasztásához, valamint néhány népszerű márkát:

Tippek a vásárláshoz:

 • Bőr- és szőrszín: Válassz egy olyan készüléket, amely alkalmas a bőrtípusodra és szőrszínedre. A sötét szőrszálak és világos bőr ideális kombináció, de vannak készülékek, amelyek sötétebb bőrre és világosabb szőrszálakra is alkalmasak.
 • Használhatóság: Keress olyan IPL készüléket, amely könnyen kezelhető és ergonomikus, különösen, ha nagyobb területeket szeretnél kezelni.
 • Fájdalom: Olvasgass vásárlói értékeléseket és tudd meg, mely gépek minimalizálják a kellemetlenséget vagy a fájdalmat a kezelés során. Egyes készülékek hűtőelemekkel vagy hűtőgélekkel vannak ellátva a kellemetlen érzések csökkentése érdekében.
 • Intenzitási szintek: Olyan készüléket válassz, amely különböző intenzitási szintek között enged választani, hogy személyre szabhasd a kezelést a különböző területeken.
 • Ár: Az ár fontos szempont lehet. A magasabb árú készülékek gyakran több funkciót és nagyobb hatékonyságot kínálnak, de vannak költséghatékonyabb opciók is, amelyek jól működhetnek.

Népszerű márkák és modellek:

Philips Lumea: A Philips szőrtelenítők Lumea sorozata számos modellt kínál, különböző funkciókkal és árkategóriákkal, és az egyik legnépszerűbb otthoni lézeres szőrtelenítő márkának számít.

Braun Silk-expert: A Braun Silk-expert IPL készülékei szintén népszerűek, és a márka széles választékot kínál különböző igényekhez és költségvetésekhez.

Tria Beauty Hair Removal Laser: A Tria lézeres szőrtelenítője az első FDA által jóváhagyott otthoni lézeres szőrtelenítő, és kiváló minőségű és hatékony kezelést kínál.

Remington iLIGHT: A Remington iLIGHT sorozat további népszerű választékot kínál otthoni lézeres szőrtelenítéshez, különféle modellekkel és árakkal.

Végezetül: Mindig olvasd el a termékleírásokat, ellenőrizd az értékeléseket és a felhasználói véleményeket, és tájékozódj a termék visszatérítési és garanciális feltételeiről, mielőtt döntést hoznál. Emellett győződj meg róla, hogy követed a gyártó utasításait a biztonságos és hatékony kezelés érdekében.

Fotó: freepik / valuavitaly

Vannak az otthoni lézeres szőrtelenítésnek veszélyei?

Igen, az otthoni lézeres szőrtelenítésnek vannak potenciális veszélyei és mellékhatásai. Még ha a legtöbb otthoni lézeres szőrtelenítő készülék biztonságosnak is van tervezve, helytelen használat vagy nem megfelelő bőrtípus vagy szőrszín esetén problémák léphetnek fel.

 1. Bőrirritáció és Égések: A lézeres szőrtelenítő készülékek hőt termelnek, ami irritációt, bőrpírt, duzzanatot vagy égési sérüléseket okozhat, különösen érzékeny vagy sérült bőrön.
 1. Pigmentáció: A lézeres kezelés megváltoztathatja a bőr pigmentációját, és sötét vagy világos foltokat okozhat, különösen sötétebb bőrtípusokon. Ez általában átmeneti, de néha tartós lehet.
 1. Fényérzékenység: A kezelés után a bőr fényérzékenyebbé válhat, ezért fontos a napvédelem, különösen napos időben.
 1. Helytelen használat: Az otthoni készülékek helytelen használata – például túl magas intenzitás vagy túl gyakori alkalmazás – növeli a mellékhatások kockázatát.

Hogyan Csökkenthetők a Kockázatok?

 • Használati utasítás: Mindig olvasd el és kövesd a gyártó használati utasításait.
 • Bőrtípus és Szőrszín: Válaszd ki a bőrtípusodnak és szőrszínednek megfelelő készüléket, és használd azt az ajánlott beállításokkal.
 • Tesztterület: Mindig teszteld a készüléket egy kis, láthatatlan területen, és várd meg, hogy van-e reakció, mielőtt nagyobb területet kezdenél kezelni.
 • Napvédelem: Védd a bőrt a naptól a kezelés előtt és után, és kerüld a napozást a kezelések között.

Ha bármilyen nem várt reakciót észlelsz, mint például tartós bőrpír, égés, fájdalom vagy pigmentáció, azonnal hagyd abba a kezelést és konzultálj bőrgyógyásszal vagy egészségügyi szakemberrel.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.