6 ok, amiért jó mezítláb járni

Te is élvezed, amikor végre kibújsz a cipődből, lerúgod a papucsod, esetleg megválsz a tűsarkúdtól és mezítláb járkálhatsz a padlón, a szőnyegen, a kövön, a kertben, a földön, a tengerparti homokban, vagy a kavicsokon? Van egy jó hírünk: egy nagyon egészséges szokásnak hódolsz! Hoztunk még néhány érvet arra, hogy miért vegyük komolyan a mezítlábasságot.

1. Sokan nem tudják, hogy a mezítlábas séta anti-ageing hatással bír, hiszen serkenti az arc vérkeringését, így az arcbőr szöveteinek regenerációját, ami akár öregedéslassító is lehet.

Fotó: Pexels / Karolina Grabowska

2. A csupasz lábas séta jót tesz a tartásunknak. A meztelen láb automatikusan egyensúlyozni kezd, miközben a teljes lábfej érintkezik a talajjal, ami biztos alátámasztást ad és javítja az egyensúlyérzéket, így a testtartást. A különféle lábbelik sajátos formája, talpának kialakítása, alápárnázottsága önmagában már meghatározza, hogy járás közben milyen izomcsoportokat vonunk be a mozgásba. Mezítláb azonban szinte minden dolgozik. Ebből az okból gyerekeknek, ülőmunkát végzőknek, gerincproblémákkal küzdőknek kötelező lenne a mezítlábazás, mivel sokat segíthet nekik. 

Fotó: Pexels / Duong Nhan

3. Mezítláb gyakorlatilag tornázik a talp és lábfej, a lábujjak, miközben – ami a legjobb –, azok visszatérhetnek a természetesen formájukhoz. Nincs görbülés, gémberedés.

4. Pőre talppal az idegrendszerünkre is pozitívan hathatunk, mivel a talpon található olyan akupresszúrás pontokat kapcsolhatunk be, sőt stimulálhatunk, amelyek a vénákat, idegeket bírják fokozottabb működésre. Javulhat a figyelmünk, az egyensúlyérzékünk, még akár a kedvünk is!

Fotó: unsplash / Angelo Pantazis

5. A mezítlábas séta alvásproblémák esetén is javíthat a helyzeten, mivel képes csökkenteni a kortizolszintet, ami pedig a stressz szintünket húzza lefelé. 

6. Csupasz lábbak járkálva bizony elkerülhetjük a bedagadt lábak nem túl kellemes érzését és látványát – ami különösen nagy melegben fordul elő gyakran –, hiszen felpezsdül a vérkeringés az érintett területen, ami nyomán mérséklődik a végtagjaink feszítő érzése és könnyebben mozoghatunk. 

Fotó: unsplash / Evgeniya Litovchenko

Fontos! 

Mindig nézzünk szét alaposan, mielőtt csupasz talppal lerohannánk a pázsitot vagy a magas füvet. A talp sérülései nagyon sokáig fájhatnak.

Program tipp:

Ha valaki szeretné kipróbálni, milyen különféle felületeken sétálni mezítláb, keresse fel a tabajdi Mezítlábas parkot! Itt egészen rendkívüli tapasztalatot szerezhetünk a talpi érzékelésről. A 800 méter hosszú és 21 féle járófelületet kínáló sétány ezek mellé még egyensúlyi kihívásokat is tartogat. Mezítlábra fel!

www.mezitlabaspark.hu

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.