5 ízletes és immunerősítő tearecept a hideg estékre

Ismét itt a hideg, és a bekuckózós napokon a teázás központi szerephez jut. Nemcsak a tearajongók fogyasztanak ilyenkor több teát, hanem azok is, akik szívesen választanak valamilyen immunerősítő, ízletes forró italt a társasági összejövetelekhez, beszélgetésekhez.

Következzen öt tearecept, amelyek különleges karakterükkel egyedi élményt adhatnak a fényhiányos téli estéknek. 

Citromos-gyömbéres zöld tea 

A zöld tea régóta nagy népszerűségnek örvend idehaza a teafogyasztók körében. Serkentő hatása miatt kávé helyett is szokták fogyasztani. Elkészítéséhez kifejezetten szárított szálas zöld teafüvet érdemes választani, mert lefőzéskor ennél jön ki a legjobban a tea jellegzetes ízvilága és aromája. „Ahhoz, hogy ilyen finom teát igyunk, először is öntsünk 8 dl vizet a teakészítő üvegkancsójába. Ezután ízlés szerint tegyünk néhány kávéskanálnyi teafüvet a szűrőbe. Ezután reszeljünk rá egy kis gyömbért, majd válasszuk ki a készüléken a zöld tea készítési opciót, így a teakészítő először felforralja 80 Celsius fokra a vizet, majd a szűrő szép lassan belemerül, hogy aztán 3-4 percig ázzon”– jegyezte meg Simon László, a Sage termékmenedzsere. Miután a tea 40°C alá hűlt, érdemes belecsavarni a citromot is. Ezzel a lépéssel azért kell várni, mert a túl forró környezetben elillanhat a déli gyümölcsben található értékes C-vitamin. 

Kiadós étkezések után – Kamilla tea

Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető kamillás tea kiváló energiabomba lehet, emellett nyugtató hatással van gyomrunkra a kiadós ebédek és vacsorák után. „Elkészítéséhez először tegyünk a szűrőbe legalább egy evőkanálnyi száraz kamillát, illetve egy 1/2 teáskanálnyi száraz borsmentát. Ízlés szerint egy kisebb fahéj rudat is elhelyezhetünk a szűrőben, hogy harmóniát teremtsen a két ízvilág között” – emelte ki a Sage termékmenedzsere. Ezt követően fel kell forralni legalább 8 dl vizet, majd miután ez megtörtént, legalább 4-5 percen keresztül érdemes állni hagyni a tealeveleket. Miután kellőképpen kiáztak, már fogyasztható is. Ízesítésükhöz méz, vagy természetes cukor ajánlott. 

Narancsos-citromos tea 

Ezt a teát elsősorban a déli gyümölcsök és a mediterrán ízeket kedvelők számára ajánlják. Elkészítéséhez először facsarjuk ki egy narancs és egy citrom levét egy kisebb tálkába. „Ezt követően tegyünk 2 evőkanálnyi fekete tea levelet a szűrőbe, majd helyezzünk mellé egy kisebb fahéjrudat és ízlés szerint kis mennyiségű reszelt szerecsendiót. Ezután forraljuk fel a teavizet, majd hagyjuk a tealeveleket és a fűszereket legalább 5 percig állni. Végül öntsük ki a teát egy bögrébe és tetszés szerint ízesítsük a citrom- és narancs levével, illetve mézzel, vagy természetes cukorral” – árulta el Simon László. 

Vörös áfonyás tea

A forralt vörös áfonyás tea amellett, hogy finom, könnyű is. Elkészítése nem igényel különösebb erőbedobást. A főzés előtt először tegyünk kétkanálnyi fekete tea levelet a szűrőbe, majd adagoljuk hozzá a többi fontos összetevőt, így például a négy darab fahéj rudat, a hat egész szegfűszeget, valamint egy maroknyi aszalt vörös áfonyát (a bogyókat adott esetben a teáskannába is szórhatjuk, hogy a teával együtt fogyaszthatók legyenek). „Ezután forraljunk fel 8 dl vizet, majd engedjük a szűrőben található összetevőket legalább 4-6 percen keresztül ázni. Ezt követően ízesíthetjük a teát, melyet bögrébe kiöntve 1-2 kanálnyi áfonya lével hűthetünk, édesítésképpen pedig mézet és természetes cukrot adagolhatunk hozzá. Igény szerint karikára vágott citrommal díszíthetjük.”

Almás teapuncs

Az alma íze és aromája miatt kiváló teakülönlegesség készíthető belőle. Először is tegyünk 3-4 kávéskanálnyi fekete teát, illetve két fahéjrudat a teafőző szűrőjébe, majd az üvegedényébe öntsünk 0,5 liter vizet. Forraljuk fel a teát, majd egy almát hámozzunk meg és vágjuk apró gerezdekre. Miután a víz felmelegedett, szórjuk bele az apróra vágott almát a kannába és kapcsoljuk be a készüléken a melegen tartás funkciót. Áztassuk ily módon az almadarabkákat néhány percig és ezt követően már tálalható is a tea. Ízlés szerint természetes cukorral, vagy esetleg egy kis rummal is ízesíthető.