A felnőttek életét is megmentheti a védőoltás

A felnőttek életét is megmentheti a védőoltás

Védőoltás felnőttkorban? Igen!

A védőoltások évente két-három millió életet mentenek meg világszerte, és bár a gyermekkori oltásokról gyakran esik szó, nem szabadna megfeledkezni arról sem, hogy milyen fontosak lehetnek egészségünk megőrzése érdekében a felnőttkoriak.

Bizonyos krónikus betegségek, családtervezés eseten is nemzetközi ajánlások határozzák meg a javasolt oltások körét! Egy külföldi út vagy nagyobb kirándulások előtt érdemes az oltásokról tájékozódni, mert csaknem minden esetben egyszerűbb a megelőzés, mint a kialakult betegség orvoslása.

Kullancs elleni védőoltás

A kullancsok számos, emberre veszélyes kórokozót terjeszthetnek, az általuk okozott két legismertebb és legveszélyesebb beteg­ség a vírusos agyvelő-­ és agyhártyagyulladás (kullancs­ encephalitis), illetve a baktériumok által okozott Lyme­-kór (utóbbi ellen nincs védőoltás.)

Hogyan kerül a szervezetbe a kórokozó? A baktérium, illetve a vírus vérszívás közben kerülhet az ember szervezetébe, ha a kullancs fertőzött volt.

A tünetek: A tünetek a csípést követő 3–21 nap múlva jelentkezhetnek. Az első fázis csupán néhány napig tart, izomfájdalom, láz jellemzi, majd néhány tünetmentes nap után ismét lázasnak érezhetjük magunkat, de ekkor már fejfájás, szédülés, hányinger is kialakulhat. Ilyenkor már biztosan a központi idegrendszer is érintett. Sajnos minden 10. ember esetében maradandó károsodás alakul ki a betegséget követően.

A felnőttek életét is megmentheti a védőoltás

Kanyaró elleni védőoltás

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, ami elsősorban a csecsemőkre és gyerekekre veszélyes. Egy-egy járvány során a betegségen át nem esettek kilencven százaléka megfertőződik, és minden 500. ember meghal.

Hogyan kerül a kórokozó a szervezetbe?
Cseppfertőzéssel terjed, a légutakon keresztül kerül a vírus a szervezetbe.

A tünetek: Lappangási ideje 7-11 nap, majd változatos influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, orrfolyás, köhögés, kötőhártya gyulladás, fejfájás, hányinger. Ezek alapján a betegség nem ismerhető fel. Ezt követően a hajas fejbőrön, arcon jelennek meg először a bőrtünetek, majd a törzsön és a végtagokon is láthatóak lesznek. Nem viszketnek, egybefolyhatnak, fokozatosan múlnak el. Gyakran alakulnak ki szövődmények a fertőzést követően, ezek lehetnek: agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, középfül-gyulladás, bakteriális felülfertőződés.

Hepatitis elleni oltás

A hepatitis A és B vírusokkal leginkább külföldi utazások során találkozhatunk. A hepatitis A és B vírusok által okozott megbetegedések csak a kezdeti szakaszban téveszthetőek össze a tünetek alapján. A két kórkép közti lényeges különbség, hogy a hepatitis B vírusfertőzést követően kialakuló krónikus hordózói állapot hosszútávon a májsejtek pusztulásához, daganat kialakulásához vezethet. A hepatitis A vírus okozta megbetegedések enyhébb lefolyásúak, soha nem alakul ki krónikus hordozói állapot. Sajnos a hepatitis A fertőzések száma hazánkban is jelentősen emelkedett az elmúlt években.

Így kerülhet a szervezetbe: A hepatitis A vírus általában szennyezett zöldséggel, gyümölccsel kerül a szervezetünkbe, komoly szerepe van a betegség terjedésében a fertőzött vizeknek. A hepatitis B vírus komoly világ egészségügyi problémát jelent. Sokan születéskor már fertőződnek a vírussal (fejlődő országok). A kialakuló krónikus hordozói állapot estén az érintett személyek szexuális úton, vérrel is fertőzhetnek másokat. A kábítószer használok, homoszexuális személyek fokozott veszélynek vannak kitéve. A krónikus hordozó sokáig tünetmentes lehet, de az érintett személy fertőzőképes.

A tünetek: A két betegség a bevezető szakaszában összetéveszthető, de mikrobiológiai vizsgálattal a későbbiekben elkülöníthető. Következményeit tekintve is jelentősen eltérnek egymástól. Tünetek lehetnek kezdetben: szemfehérje és a bőr sárgasága, sötét vizelet,világos széklet, végtagfájdalmak,étvágytalanság,hasfájás, rosszullét, hányás, hasmenés. A gyerekek gyakran tünetmentesek (hepatitis A esetében). Mindkét betegség több évtizede védőoltással biztonságosan megelőzhető. A hepatitis B okozta megbetegedések felszámolására nemzeti immunizációs programok működnek világszerte.

Az oltásokról és az árakról bővebben tájékozódhat a Budai Oltóközpont honlapján.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.