Ami a sminkoktató videókból kimarad, pedig jó, ha tisztában vagyunk vele

Ömlenek felénk azok a videós tartalmak, amelyek azt mutatják meg, hogy hogyan is kell egy profi sminket otthon, amatőrként elkészíteni. Próbálkozunk is serényen, ám valljuk be, elsőre nem mindig oda kerül a tusvonal, ahová annak kerülnie kellene. Ha azonban sokszor ejtünk hibát és a smink végül a szemfelszínen végzi, annak akár szemgyulladás is lehet a következménye.

A sminkek és a szemkörnyék-ápoló kozmetikumok biztonságosak mindaddig, míg a gyártó utasításait figyelembe véve, megfelelően használjuk őket. Idővel az ecsetek, applikátorok, spirálok, szivacsok felületén baktériumok és gombák szaporodhatnak el, melyek a használat során a szemünkbe kerülhetnek. Ezért javasolt a sminkkészletünk egy részét három havonta cserélni.

Amiről az influenszerek ritkán beszélnek

Bár a sminkoktató véleményvezérek sok apró praktikát megosztanak, az alábbi tanácsokat rendszerint elfelejtik megemlíteni a videókban. Pedig szemünk épségének megőrzése érdekében fontos megfogadni az alábbi apró tanácsokat:

Sminkelés előtt alaposan tisztítsuk meg az arcunkat és a kezünket!

Kerüljük a csillogó szemhéjpúdereket, krémeket! Egy-egy alkalomra, baráti összejövetelre, buliba sokan választjuk a fémes, csillámos szemhéjpúdert. Legyünk azonban vele óvatosak! Az apró csillámok könnyen a szemünkbe szóródhatnak, a könnyfilmbe bejutva pedig irritálhatják a szemet. Különösen a kontaktlencsét viselőknél okozhat problémát.

Csak olyan kozmetikumokat használjunk, amelyeket a szem körüli használatra terveztek! Kerüljük a nem tesztelt vagy erős vegyszereket tartalmazó termékeket! Ha el akarjuk kerülni az allergéneket, vagy aggályaink vannak bizonyos adalékanyaggal kapcsolatban, alaposan ellenőrizzük a termék összetevőit.

Három hónap után dobjuk el a szemkörnyéki sminket, és szerezzünk be új termékeket! A baktériumok az applikátoron, spirálon keresztül könnyen visszajutnak, majd elszaporodnak a krémes vagy folyékony termékekben.

Ha fertőzés alakul ki a kötőhártyán vagy a szemhéjon, azonnal dobjuk ki az összes szemkörnyéki sminket, és ne is fessük ki a szemünket egészen addig, amíg a fertőzés el nem múlik!

Soha ne osszuk meg a sminkkészletünket másokkal! Még a legjobb barátnőnknek is mondjunk nemet!

Egyszerre csak egy új smink vagy ápolószer használatát vezessük be a napi rutinba, különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk allergiás reakciókra! Így pontosan azonosítható a problémás termék.

Ne használjunk szemceruzát a szempilla tövek és a szem közötti felületre, vagyis a vízvonalra! Így elkerülhetjük, hogy a smink elzárja a felső vagy alsó szemhéj zsírmirigyeit. Ezek a mirigyek olajat választanak ki, ami a szemfelszínen tartja a könnyet, így védi a szemet a szennyeződésektől. A mirigyek elzáródása szemszárazsághoz és árpa kialakulásához vezethet.

Mozgó járműben soha ne sminkeljünk!

Este lefekvés előtt távolítsunk el minden sminket a szemkörnyékről, hogy elkerüljük az irritációt. A sminklemosás végén tartósítószer-mentes műkönny használatával a szemfelszínt is megszabadíthatjuk a smink maradványoktól.

Szemműtétet követően az orvosi utasításoknak megfelelően kerüljük a smink használatát a szem körül!

„Ha mégis bekövetkezne egy sminkbaleset, és például a spirállal felsértjük a szaruhártyánkat, vagy gyulladásos tüneteket tapasztalunk, forduljunk szakemberhez” – javasolja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.  

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.