El a kezekkel az arcodtól!

Kutatás készült arról, hogy hányszor érintjük meg az arcunkat naponta. Te megszámoltad már, hogy hányszor érinted meg az arcodat egy óra alatt? Valljuk be, meglehetősen kevesen végzünk ilyen számításokat, pedig érdemes lenne.

Egy kutatás szerint ugyanis egy óra alatt átlagosan 16-szor nyúlunk az arcunkhoz. Ezzel pedig jelentősen megnöveljük annak az esélyét, hogy a nyálkahártyákon keresztül fertőzéseket jutassunk a szervezetünkbe.

A koronavírus megjelenése óta másról sem hallunk, mint hogy el a kezekkel az arcunktól! A szakemberek szerint ugyanis a vírusok terjedésének egyik lehetséges módja, hogy a kórokozókat közel visszük a szánkhoz, az orrunkhoz és a szemünkhöz. Erre pedig rengeteg alkalmat biztosítunk. Megdörzsöljük a szemünket, megvakarjuk az orrunkat, támasztjuk az állunkat, megérintjük a szánkat. Egy kutatás eredménye szerint ezt óránként átlagosan 16-szor tesszük meg. Vagyis egy nap alatt legalább 256 alkalmat biztosítunk a kórokozóknak arra, hogy bejussanak a szervezetünkbe.

A kontaktlencsét viselők nagyobb veszélynek vannak kitéve?

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, még ennél is többször érintheti meg az arcát illetve a szem környékét, ami fokozott fertőzésveszélyt jelent. Főleg abban az esetben, ha valaki a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem ügyel az alapvető higiéniára, és alapos kézmosás nélkül helyezi be vagy távolítja el a kontaktlencsét.

Steve Huffman, a Reddit 36 éves vezérigazgatója és társalapítója azért operáltatta meg a szemét még évekkel ezelőtt, mert szerinte egy világkatasztrófa esetén sokkal jobbak a túlélési esélyei azoknak, akiknek a látása nem függ sem szemüvegtől, sem kontaktlencsétől.

Talán nem pont egy ilyen járványra gondolt, mint a mostani, de az biztos, hogy csökkentette a vírusfertőzés esélyét azáltal, hogy most nem kell a kontaktlencse irritáció miatt a szemkörnyékhez nyúlnia.

A maszk is lehet baktériumforrás

A maszkviselés egy újabb lehetőséget ad arra, hogy megérintsük az arcunkat. Ráadásul, ha a maszkot nem cseréljük vagy tisztítjuk naponta, az komoly baktériumforrássá válhat. A kórokozók pedig könnyen a szembe juthatnak. Védelmet még a szemüveg sem képes nyújtani. A szemüveget viselők egyébként sincsenek könnyű helyzetben, mert maszkviselés közben folyamatosan párásodik a szemüvegük, emiatt igazgatják a keretet, így még többször érintik az arcukat.

Mi lehet a megoldás?

„Járványhelyzetben a kontaktlencse viselése jelenthet kockázatot. Könnyen korokozók juthatnak a szembe abban az esetben, ha valaki nem ügyel kellőképpen a kéz tisztaságára, amikor a lencse által irritált szemet dörzsöli. A szemüveg a maszkkal együtt hordva kényelmetlen, a párás lencse zavarja a látást, ezért nő annak az esélye, hogy kézmosás nélkül az arcunkhoz nyúljunk. Tartós és végleges megoldást a lézeres szemműtét jelenthet. Amerikában például a járvány kezdete óta 30%-kal nőtt a lézeres szemműtét iránti igény és további növekedést jósolnak 2027-ig. Akiket anyagilag nem rázott meg a járvány, van félretett pénzük – amit most nem tudnak utazásra, szórakozásra költeni –, a mindennapokban igen zavaró maszk-szemüveg problémát orvosolni tudják egy kilenc perces látásjavító kezeléssel” – összegzi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.