Hogyan hat a közönséges megfázás a szemünkre?

Legtöbbünk a náthát orrfolyással, tüsszögéssel és köhögéssel azonosítja. A megfázás vagy influenza azonban a felső légúti tünetek mellett szemészeti problémát is okozhat. A tünetek és kezelési lehetőségeinek ismerete sokat segíthet a probléma gyors felismerésében és megoldásában.

Folyik az orrunk, fáj a fejünk, elered a könnyünk, lüktet az arcüregünk, és annyira gyengének érezzük magunkat, hogy szinte ki sem bírunk kelni az ágyból. Ugye, hogy egy ártatlannak tűnő megfázás mennyire meg tud viselni bennünket? És amíg isszuk a forró teát, bekapkodjuk a köhögéscsillapítót vagy épp lámpázzuk az arcüregünket, a szemünket érintő tünetekről valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ezeken is lehet enyhíteni.

Hogyan hat a megfázás a szemre?

„Amikor megfázunk, szervezetünkben a fehérvérsejtek olyan anyagokat termelnek, amelyek az orrnyálkahártya gyulladását és az orrüregben futó erek kitágulását okozzák. Emiatt dugul el és folyik az orrunk. Ugyanez a folyamat megy végbe a könnycsatornában, ami így beszűkül, és a könny – ami normál működés mellett a könnycsatornán keresztül folyik el az orr irányába – felhalmozódik a szemben és fokozott könnyezést eredményez. Ezért amikor influenzával és megfázással küzdünk, a szemünk is könnyezik, váladékot termel és diszkomfort érzetet okoz” – mondja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész orvosa. A doktornő segítségével összeszedtük, hogy hogyan hat a megfázás a szemünkre, és hogyan enyhíthetjük ezeket a kellemetlen állapotokat.

Rózsaszín szem: A megfázással és influenzával járó egyik leggyakoribb szembetegség a kötőhártya-gyulladás, ami bepirosodott szemfehérjét eredményez. A “rózsaszín szem” egy általános kifejezés a kötőhártya-gyulladás bármely formájára, amely lehet vírusos, bakteriális vagy allergia okozta. A megfázásnál maradva, ugyanaz a vírus, ami a náthát berobbantotta, kötőhártya-gyulladást is kiválthat. Ez akár mindkét szemet érintheti. A betegség nem csak könnyezéssel jár, idegentest érzést is tapasztalhatunk és a szemhéjak is megduzzadhatnak. A kötőhártya-gyulladás rendkívül fertőző, cseppfertőzéssel ugyanolyan könnyen terjeszthetjük, mint ahogyan mi is elkaptuk.

Égés és viszketés: Amikor megfázunk az egész testünk sebezhetővé válik. Megfázás esetén a szemünk égető, viszkető érzéssel jelezheti, hogy megviseli a fertőzés. Ezeket a tüneteket tulajdonképpen a szemszárazság okozhatja, melynek hatására erős késztetést érezhetünk a szemek dörzsölésére. Ezt érdemes elkerülni! A szemdörzsölés tovább fokozza a viszketést és megsérthetjük vele a szemgolyó felső hámrétegét, ami további fertőzést eredményezhet.

Fényérzékenység: A megfázás gyakori tünete a fejfájás, melynek egyik velejárója, hogy a szemünk érzékennyé válhat a fényre. Ilyenkor a digitális eszközök, például a telefon, a számítógép és a tévé előtt töltött idő csökkentésével is javíthatunk a komfortérzetünkön. 

Hogyan enyhíthetjük a megfázás szemre gyakorolt tüneteit?

Bár a tünetek az első pár napban romolhatnak, a legtöbb esetben 5-7 nap alatt elmúlnak. Egyeseknél viszont akár két-három hétig is megmaradhatnak a szemet érintő kellemetlenségek. A probléma általában orvosi beavatkozás nélkül, magától gyógyul. Azonban számos hatékony kezelési lehetőség létezik, amelyek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a gyógyulási időt:

Pihentetés: A megfelelő pihenés és alvás lehetővé teszi a szervezet számára a regenerálódást, miközben erősíti az immunrendszert, hogy leküzdje a szemfertőzést.

Hideg borogatások: A felforralt, majd lehűtött hideg borogatás közvetlenül a szemen történő alkalmazása segíthet enyhíteni a bőrpírt, a duzzanatot és a viszketést. Gyógynövényes borogatás (pl. kamilla, körömvirág) azért nem javasolt, mert allergizálhat, és ez tovább ronthatja a tüneteket.

Műkönnyek: A vény nélkül kapható tartósítószer-mentes műkönnyek átmenetileg enyhítik a szárazságot és a kellemetlen érzést. Ezeket is lehet hűtőben tartani, hogy hűsítő hatásuk is legyen.

Szteroidos, antibiotikumos szemcseppek: A szteroidos szemcseppek segíthetnek az influenzát kísérő szemészeti gyulladás kezelésében. Ezt csak orvos írhatja fel és orvosi felügyelet mellett alkalmazható. A bakteriális fertőzés megelőzése érdekében a szemész antibiotikum tartalmú szemcseppes kezelést is előírhat. 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, https://scitechdaily.com/
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.