Mit tehetünk szemszárazság esetén?

A száraz szem gyakori szemészeti probléma, amely látóélességet befolyásoló és diszkomfort érzést okozó hatása miatt jelentősen ronthatja az életminőséget. Szemszárazság akkor alakul ki, ha csökkent a könnytermelés vagy fokozott a könnyvesztés. A probléma minden harmadik embert érinthet. A szemfelszín folyamatos hidratálása, a könnyfilm mennyiségének és minőségének javítása jelenthet megoldást a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Legtöbben talán akkor érzik úgy, hogy szúr és szárad a szemük, amikor túl sok időt töltenek képernyő előtt. Márpedig a közösségi oldalak használói közül szinte mindenki el tudja mondani magáról, hogy olykor-olykor bizony ráfügg a telefonjára. Szinte észre sem vesszük, úgy repülnek az órák, miközben az érdekes videókat pörgetjük egymás után. A jelenség nem korfüggő, a fiatalokat és az idősebb korosztályt is be tudja szippantani a digitális világ. Hát még a jobbnál jobb sorozatok… Fontos lenne “digitális detoxot” tartanunk, vagyis időt kellene adnunk nemcsak a szemünknek, de az agyunknak is arra, hogy pihenhessen, különben az alábbi tünetekkel fog jelezni a szervezet:

 • idegentest érzés, mintha lenne valami a szemben
 • szúró, égő fájdalom
 • vörös szemek
 • fényérzékenység
 • homályos látás
 • enyhe viszketés
 • fokozott pislogás
 • erős könnyezés (időnként éppen ez lehet a szemszárazság egyik jele)
 • fáradtság érzés, szemfáradtság, mintha nehéz lenne a szemhéjunk, le akar csukódni

„Habár a szemszárazság mindenkinél kialakulhat – sőt az utóbbi években egyre több fiatalnál is megjelent a probléma –, bizonyos esetekben/élethelyzetekben nagyobb eséllyel jelenhet meg” – figyelmeztet Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

50 éves kor felett: az évek előrehaladtával csökken a könnytermelés és romlik az ún. Meibom-mirigyek funkciója, a könnyfilm minősége már nem megfelelő, ezért hamar elpárolog a szemfelszínről a könnyfilm. A szemhéjak lazasága, a Meibom-mirigyek és kivezetőcsöveik elváltozásai is gyakran érintik az idősebb korosztályt, ezek a problémák szintén a szemek szárazságához vezethetnek.

Nőknél: a hormonális változások miatt már nem optimálisan működnek a Meibom-mirigyek, amelyek a könnyfilmet lezáró olajos réteg termeléséért felelősek.

Környezeti hatások: nem mehetünk el amellett, hogy milyen körülmények között dolgozunk, élünk. Poros, koszos, huzatos helyen, vagy akár klímával felszerelt helyen dolgozóknál fokozottan fordulnak elő a fenti panaszok

Kontaktlencse viselők: 50%-uk tapasztalt már száraz szem tüneteket

 Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

 • Alaposan tisztítsuk meg a szemhéjunkat mindennap
 • Számítógép, telefon használata közben iktassunk be szüneteket
 • Győződjünk meg arról, hogy a számítógép képernyője a szem magassága alatt van, így kevésbé párolog a könny
 • Fűtési szezonban használjunk párásítót, hogy megakadályozzuk a levegő kiszáradását
 • Ha kontaktlencsét viselünk, olykor helyettesítsük szemüveggel, hogy pihenhessen a szemünk, ill. használjunk tartósítószermentes műkönnyet
 • Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet. Legalább 8-10 pohárral naponta
 • Aludjunk napi 7-8 órát
 • Megfelelő táplálkozás (pl. omega-3 zsírsavak, antioxidánsok)

A száraz szem a legtöbb esetben a megfelelő összetételű tartósítószer-mentes műkönnyel, szemgéllel és megfelelő szemhéj higiéniával jól kezelhető, a zavaró tünetek megszüntethetőek, csökkenthetőek. A műkönny-használat célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, javítsa a könnyfilm minőségét, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel. “Ha ez az egyszerű megoldás nem hoz javulást és a száraz szemes panaszok továbbra is fennállnak, akkor érdemes szemész szakorvos segítségét kérni” – mondja Dr. Cserháti Zoltán. “Súlyosabb esetekben szemhéj melegítés, szemhéj masszázs vagy akár könnypont dugók behelyezése jelenhet megoldást, hogy megakadályozzuk a könny elfolyását a szem felszínéről. Ezek és komplexebb (szájon át szedhető gyógyszerek, receptköteles szemcseppek/kenőcsök) terápiás megoldások segíthetnek azoknak, akik krónikus szemszárazsággal küzdenek.”

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.