Nem mindegy, hogyan cseppentünk a szemünkbe

Fertőzések, kisebb szemsérülések vagy szembetegségek esetén a szemcseppek rövidebb vagy hosszabb ideig tartó használatával sokat segíthetünk szemünk komfortérzetén. A szemcsepp használatától azonban sokan tartanak, pedig annak alkalmazása hozzájárul a szembetegség gyorsabb gyógyulásához, műtét utáni regenerálódáshoz.

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosának segítségét kértük a helyes cseppentési rutin elsajátításához. A szemcsepp olyan gyakori szemészeti problémák kezelésében segíthet, mint például a szemgyulladás, a kóros szemszárazság és a zöldhályog betegség” – kezdi a felsorolást Dr. Lendvai Zsanett. „Ugyanakkor a lézeres látásjavítás, a látásjavító szemlencse műtét, a szürkehályog műtét és egyéb szemészeti műtétek után is nélkülözhetetlen. A vény nélkül kapható műkönnyeket pedig akár a nyaralás során a medence- vagy tengervíz által okozott szemirritáció enyhítésére is bevethetjük.” Nem számít, miért van rá szükségünk, fontos, hogy helyesen használjuk a szemcseppeket. A megfelelő technika elősegíti, hogy a hatóanyag jól felszívódjon, ugyanakkor véletlenül se vigyünk kórokozókat a szembe. A szemcseppek használata során az alábbi lépéseket érdemes követni:

Mindig alaposan mossunk kezet, mielőtt a szemünkhöz nyúlnánk.

Távolítsuk el a szemcseppes üvegcse kupakját, és a rögzítő gyűrűt is vegyük le, nehogy a szemünkbe essen a cseppentés során. Arra ügyeljünk, hogy soha ne érintsük meg a cseppentő csúcsát. Ha hozzáérünk, a cseppentő baktériumokat szedhet fel az ujjunkról, ami bekerülhet az üvegbe és beszennyezheti a folyadékot, ami a következő cseppentésnél rámosódhat a szemfelszínre.

Enyhén döntsük hátra a fejünket, majd húzzuk lefelé az alsó szemhéjunkat, így a hatóanyag a kötőhártyazsákba kerül. Tartsuk a cseppentő tartály hegyét közvetlenül efölé, de annak végét ne érintsük a szemünkhöz vagy a szemhéjunkhoz, mert az érintkezés ismét lehetőséget ad a kórokozóknak, hogy a cseppentőfejre kerüljenek. Miközben felfelé tekintünk, nyomjuk össze az üveget, és egy csepp szemcseppet juttassunk a szemrésbe.

Néhány másodpercig tartsuk lehunyva a szemünket, hogy a szemcsepp hatóanyagai fel tudjanak szívódni. Ne aggódjunk, ha esetleg több csepp került a szemünkbe, a felesleget kipislogjuk. A szemhéjakra ürülő folyadékot egy tiszta papírzsebkendővel vagy sminklemosó vattával itassuk fel.

Gyermek esetében szükség lehet egy kis extra türelemre a cseppentéshez, hiszen számukra a folyamat még ijesztőbbnek tűnhet, és gyakran egyáltalán nem kooperálnak a folyamatban.

Készüljünk fel! Tekintsük át a használati útmutatót és végezzünk néhány próbacseppentést, hogy ráérezzünk, mekkora nyomást érdemes helyezni a tartályra a gyors cseppentéshez. 

Legyünk őszinték a gyerekekkel! A legtöbb csepp enyhén csíp, ezt nem érdemes eltitkolni, fontos megőrizni a gyermek bizalmát.

Játsszuk el! Mutassuk be a folyamatot a gyermek egyik játékán.

Egész kicsi gyermek esetén kérjünk segítséget! A segítő meg tudja tartani a gyermeket, míg mi cseppentünk.

Cselekedjünk gyorsan! Az alkudozás során csak fokozódik a szorongás a gyermekben. Egy vonakodó gyermek soha nem fog “készen állni”. 

Ha minden más elbukik és a gyermek nem nyitja ki a szemét, végső megoldásként fektessük a hátára, cseppentsünk a belső szemzugába, majd két ujjal húzzuk szét a szemhéjakat, hogy a hatóanyag befolyhasson a szemfelszínre.

Ha több különböző hatóanyagú cseppet kell használnunk párhuzamosan vagy a gyógyszeres csepp mellé műkönnyet is javasol a szakorvos, akkor ügyeljük arra, hogy a szemcseppek használata között legalább 10 perc teljen el. Ezzel elkerülhető, hogy a különböző folyadékok kimossák a másik csepp hatóanyagát. A szemcseppkúra során arra is figyeljünk, hogy a készítményeket nem szabad a címkén feltüntetett lejárati időn túl tárolni. Fertőzés esetén előfordulhat, hogy valaki, akivel közvetlen kapcsolatban vagyunk szintén elkapja a betegséget. Ilyen esetben ne osszuk meg a saját szemcseppünket másokkal, így elkerülhetjük egy tartós oda-vissza fertőzési spirál kialakulását. Ugyanezen okból mindig saját műkönnyet használjunk! 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.