5+1 Pozitív változás, amit a fenntartható módon termelt módon termelt kávé köszönhetünk

A fenntartható kávétermesztés nagymértékben hozzájárulhat a legfenyegetőbb környezeti és társadalmi problémák megoldásához. Segítségével ellensúlyozhatjuk az éghajlatváltozás negatív hatásait, megállíthatjuk és visszafordíthatjuk a biodiverzitás romlását, támogathatjuk a kávétermelő közösségek megélhetését, valamint a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést. Épp ezért nem mindegy, milyen forrásból származó kávét választunk, és mi mindent tesz meg az adott vállalat a bolygó jövőjéért. 

A Nespresso nemrég adta közzé a The Positive Cup című közös értékteremtés összefoglalóját, amely részletesen bemutatja a vállalat globális fenntarthatósági eredményeit és törekvéseit. Az alábbi 5+1 szempont rávilágít arra, miként válhat az etikus és fenntartható módon előállított kávé világszerte a jó dolgok mozgatórugójává.

1. Újjáéleszti és megvédi a természetes ökoszisztémát

A kávéipari vállalatok karbonlábnyomának legnagyobb része nem a szállítmányozásból vagy a gyártásból származik, hanem a zöldkávé termeléséből. Éppen ezért a környezetbarát termesztéssel lehet a legnagyobb mértékben csökkenteni a kibocsátást. Az úgynevezett regeneratív (talajmegújító) mezőgazdálkodási módszerek ezt a célt szolgálják: segítik a termőtalaj egészségének megőrzését és javítását, hozzájárulnak a biodiverzitás (azaz biológiai sokszínűség) megtartásához, valamint az éghajlatváltozás mérsékléséhez is. Ráadásul a regeneratív kávétermelés által a természeti ökoszisztéma és az emberi megélhetés is ellenállóbbá válhat a váratlan környezeti hatásokkal szemben. A Nespresso az elmúlt 20 évben AAA Sustainable Quality™ Programja révén világszerte szoros kapcsolatokat épített ki a kávétermesztőkkel, hogy megóvják a természetet a kávétermő vidékeken, és ezzel együtt ellenállóbbá tegyék az ott élő közösségeket. A vállalat több mint 140 000 farmerrel működik együtt, és mára már több mint 330 ezer hektárnyi területen dolgozik azon, hogy a regeneratív mezőgazdasági módszereket meghonosítsa. A cél az, hogy 2030-ig a beszerzett zöldkávé-mennyiség 95 százaléka regeneratív forrásból származzon. 

2. Erősíti a nők egyenjogúságát 

Indonesia

A nők oktatása és lehetőségekhez juttatása számos előnyt jelent a kávétermelő családok és a közösségek életében. Azáltal, hogy a női agronómusokat és farmereket is bevonják a kávétermelésbe, nemcsak a termelékenység javul, hanem a családok megélhetési biztonsága és életszínvonala is. A nemek közti egyenlőtlenségek megszüntetésének egyetlen módja a diszkrimináció minden formájának felszámolása – legyen szó akár a női szakértők elfogadásáról, akár a női farmerekről, akik gyakran nem jutnak erőforrásokhoz, például földhöz, hitelhez és információhoz. A Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programjának beszállítói láncában egyszerre összpontosít a nők társadalmi szerepvállalásának erősítésére és a társadalmi normák átformálására. Jelenleg a program agronómusainak 33 százaléka nőnemű, amit 2030-ra 50 százalékra szeretnének növelni. Emellett a vállalat 370 ezer svájci frankot fektet a nemek közti egyenlőséget célzó helyi szintű programokba: többek között megtakarítási, pénzügyi és kommunikációs tréninget tartanak a résztvevőknek, akik így láthatatlan munkásokból teljes jogú termelőkké válhatnak. 

3. Hozzájárul a karbonsemleges jövő létrejöttéhez

A tudományos alapon meghatározott célok immár egyértelmű utat jelölnek ki a vállalatok számára a karbonkibocsátás csökkentéséhez. A Nespresso 2009 óta tudatosan dolgozik az éghajlatváltozás okainak és következményeinek kiküszöbölésén: célul tűzték ki, hogy már leghamarabb 2035-re megvalósítják a nettó zéró kibocsátást,  2030-ig pedig a nettó zéró emissziójú zöldkávé-termelést. A tervnek a szén-dioxid-elnyelés is fontos része, ezért 2014 és 2021 között 6 millió fát telepítettek a kávétermelő körzetekben. Ezek közül 4,2 millió fa a teljes élete során 948 000 tonna szén-dioxidot von ki a légkörből. Vállalták továbbá, hogy 2025-ig ezt a mennyiséget további 12 millió fával növelik. Az újratelepített erdőkhöz megannyi szívhez szóló emberi történet kapcsolódik, melyeket a PUR Projettel közösen kiadott Trees & Lives (Fák és életek) című ingyenesen elérhető, gyönyörű kiadvány foglal össze. 

4. Elősegíti a környezetbarát gyártási és szállítási innovációk elterjedését

A Nespresso három gyártási központja mind 100 százalékban megújuló energiával működik, a gyártási folyamatokat pedig úgy alakították ki, hogy ahol csak lehetséges, visszanyerjék és újrahasznosítsák a hőt és a vizet. Emellett a gyárak egyike sem termel külső lerakóba kerülő hulladékot. A közúti és vízi szállításhoz is folyamatosan keresik az alacsony karbonkibocsátású üzemanyag-opciókat. Az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából az áruszállítás leghatékonyabb módja a vasút, ezért a Rotterdamba érkező zöldkávét ezen keresztül juttatják el a Nespresso európai gyáraiba. A kontinensen először a vállalat alkalmazott hidrogénhajtású áruszállítókat egy olyan kezdeményezés keretében, amely 2021-ben Watt d’Or díjat nyert. 

5. Megvédi a vadvilágot

A veszélyeztetett állatfajok egy része olyan területeken él, melyek a kávétermelés által érintettek. A természeti környezet megóvása ezért jelentősen hozzájárulhat a kihalásuk megakadályozásához. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Kivuban például veszélyes méreteket öltött a gorillákkal szembeni orvvadászat és az erdőirtás. A Nespresso a helyi szövetségekkel együttműködve azon dolgozik, hogy az ott élők felvállalják a természet védelmét, és ezáltal megóvják többek között a gorillapopulációt is. A kolumbiai Jardin kávétermő vidékein pedig egy ritka madárfaj, a sárgafülű papagáj táplálékául és élőhelyéül szolgáló viaszpálmákat sikerült megőrizniük, ami elengedhetetlen a faj jelenlétének biztosításához. Ezzel együtt a helyi iskolások környezeti tantervébe is beillesztették A kávé barátai című fejezetet, támogatva a madarak ismeretét és védelmét. 

+1 Beleillik a körforgásos gazdaság modelljébe 

A körforgásos modell arra épül, hogy az egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamának meghosszabbítását tartjuk szem előtt. Ennek mentén ez a modell erőforrásként tekint a használt alapanyagokra, amelyek újrahasznosítás és átalakítás útján új életet nyerhetnek. A Nespresso kapszulák alapanyagául az alumíniumot választották, amely hosszan megőrzi a kávé kiváló minőségét, és emellett végtelenül sokszor újrahasznosítható, így a kávézaccal együtt állandó körforgásban tartható. Mivel az újrahasznosítás sikerességéhez elengedhetetlen a vásárlók bevonása, a márka időről időre különböző látványos megoldásokkal demonstrálja, hogy a kapszula és a kávézacc újra életre kelhet. Nemrég például a francia zero waste elvét követő Zèta divat-startuppal fogtak össze, akik megalkották az első újrahasznosított kávézacc felhasználásával készült sneakert. De készült már Caran d’Ache toll is az újrahasznosított alumíniumkapszulák felhasználásával, valamint dizájner luxusóra a Hublot-val létrejött összefogás keretében. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.