7. Globális Fenntarthatósági Divathét a Budapest Design Week-en

Idén különleges témával és koncepcióval mutatkozik be az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSWF), csatlakozva a Budapest Design Week felhívásához és programsorozatához. A 7.#GSFW programjai október 12-15 között a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épülnek. Mottója összecseng az Új Európai Bauhaus kezdeményezésével is: „Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben”. (“Feeling good in my clothing and the space around me“)

„Igazán jól érezni akkor fogjuk magunkat, ha a textil-, ruha-, dizájn termékeket, a körülöttünk lévő tárgyakat, épületeket egyre inkább fenntartható, környezetkímélő, értékmegőrző vagy akár újrahasznosító módon hozzák létre.” – mondta az esemény kapcsán Mányiné dr.Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Magyarország Egyesület, a #GSFW alapítója és szervezője.  A dizájn, a színek, a struktúrák szerepe a divatban és az építészetben egyaránt fontos. A régi épületek felújítása, vagy akár új funkciós célra történő átalakítása a divatiparban egyre jobban elterjedt újrahasznosítási törekvésekkel hozható párhuzamba. Ugyanígy mindkét területen a tervezés, gyártás, kivitelezés, vagy akár a hulladék újrahasznosítás során figyelembe kell venni az ökológiai szempontokat az energia és karbon lábnyom csökkentése érdekében. 

Francia sztárművészek

Fenti kérdésekkel foglalkoznak és mutatják be legjobb gyakorlatukat az október 14-i nemzetközi konferencia előadói, a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal, dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek, projektek koordinátorai. Kiemelt előadója a konferenciának többek között a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetség) elnökségi tagja, Nagy Csaba, a konferencia szakmai támogatója, Olivier Guillemin tervező az Intercolor főtitkára, Olivier Védrin tervezővel és építésszel, akik a [o,o] francia cég alapítói és ismert alakjai a párizsi és nemzetközi művészeti életnek, Korinna Mollá a WORTH Partnership Project, Európa jelenleg legerősebb kreatívipari projektjének koordinátora, Alia Khan az Islamic Fashion and Design elnöke férjével, Ahmad Jouffe pénzügyi tanácsadóval, aki érdekes szempontból kapcsolódik, Ana Vasiljevic Barcelonában élő tervező, akit Gaudi építészete ihlet a munkájában és erről október 13-án az Óbudai Egyetem is tart workshopot. Ehhez a workshophoz ugyanott csatlakozik a Hello Wood építészeti iroda egy külön prezentációval a fából készült kabinjaikról. 

London, Budapest, Hollywood

A #GSFW események fénypontja mindig a nemzetközi divatbemutató, ez október 14-én idén is nagyon izgalmasnak ígérkezik, nemcsak a neves tervezők, de koncepcióhoz illő helyszín, a FUGA Építészeti központ miatt is. A divatbemutató alatt az „Eklektikától a brutalizmusig” (2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten) című kiállítás képei lesznek a falakon és élő zenével is készülnek a szervezők.

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezője Jeff Garner, aki másodszor tér vissza a #GSFW-re, nemrég a London Fashion Week-en tartott egy nagysikerű divatbemutatót, amelyet Suzy Menkes is méltatott, „Beyond the Forest” címmel. A Budapestre szánt kollekciójában és érezhető lesz a természet inspiratív hatása az anyagválasztását (kender, selyem, biopamut, lenvászon), és ezek festését illetően (növényekkel, virágokkal maga festi az anyagokat), melyhez kapcsolódik a természetből ihletett színek, formák és struktúrák használata a ruhák művészi megalkotásában. Jeff a Prophetik márkájával számos hollywoodi sztárt, művészt öltöztet, mint például Sheryl Crow, Miley Cyrus, Taylor Swift, Kings of Leon, Livia Firth aktivista, & Suzy Cameron stb. 2019-ben Emmy-díjat nyert a fenntartható divatról szóló “Remastered” dokumentumfilmjéért. Jeffet idén felesége, az ismert amerikai színésznő, Haley Strode fogja kísérni. A showjában idén sem maradhat el Analiza Csing virtuóz hegedűművész fantasztikus játéka, akinek a ruháját a fenntartható divatban már nálunk is ismert erdélyi származású, jelenleg Londonban élő Jánosi Matilda készítette, az új Tilly Jánosi London márkanéven.

Divat, mint műalkotás

SynArFashshow – Yasuyuki Ishii

Egy nagyon sokoldalú művész és tervező, a japán Yasuyuki-Ishii lesz egy másik vendég tervezője a divatbemutatónak. Yasuyuki Ishii az 1980-as években tárgyalkotó művészként tevékenykedett, majd az 1990-es évek második felében ennek folytatásaként a divattervezéssel is foglalkozott. Továbbra is olyan igazi művészeti alkotásnak nevezhető műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Most Budapesten is bemutatkozik új kollekciójával, outfitjei több különleges darabból és kiegészítőkből is állnak. 

Adam X Atelier

Adam X Atelier

A luxus couture egyik legtehetségesebb tervezője, a Londonban alkotó Adam X, az Adam X Atelier márkájával szintén a 7.#GSFW kiemelt vendégtervezője lesz, aki lenyűgöző kollekciójával mutatja be az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását egy külön üzenettel: „Kiss The Word”. Kollekcióját Frida Kahlo Diego Riverához írt szerelmes levele ihlette, az összes csókot Párizsban, Londonban, New Yorkban és Torontóban gyűjtötték össze hozzá, és selyem hercegnő szaténszövetre helyezték. Ez a kollekció a világnak szóló szerelmeslevélként jött létre. „Itt az ideje, hogy tárt karokkal fogadjuk be az életünk pozitív változásának új hullámát, majd a legjobbat megosszuk a világgal. A művészet legyen a világ iránti szeretet cselekedete.”

A további programokról és a regisztrációkról további információk ITT.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.