A burjánzó növények lehetnek a lelki egészség indikátorai?

Víz, friss levegő és napfény ­– az élet elengedhetetlen feltételei, amelyek nélkül nem létezhetnénk. Nem kell ahhoz idegen bolygókon élet után kutató NASA-tudósnak lennünk, hogy tisztában legyünk azzal, milyen hatással van a friss levegő és a természetes fény az élőlényekre. Elég, ha vannak például szobanövényeink, és megtapasztalhatjuk, milyen fontosak ezek a környezeti hatások. 

És talán mi, emberek sem különbözünk annyira zöld levelű barátainktól: egy új kutatás szerint a magyarok 96%-a véli úgy, hogy a napfény és a friss levegő fontos szerepet játszik a mentális és érzelmi egészség megőrzésében.

Számos cikk és YouTube videó foglalkozik az „alacsony fényigényű” növényekkel. A hiteles növény-influencerek is gyakran hangoztatják, hogy bár egyes növények mérsékelt fényben is megélnek, azért valamennyi fényre minden zöld levelűnek szüksége van, és szintén fény kell ahhoz, hogy ne csak túléljenek, de viruljanak is.

Azt régóta tudjuk, hogy a növények életük korai szakaszában annak megfelelően alakítják fejlődésüket, hogy mennyi fény elérhető. Tudományos megfigyelések szerint a palánták képesek váltogatni a színüket vagy alakjukat, hogy túléljék a kedvezőtlen körülményeket is, amíg nem találnak megfelelő mennyiségű napfényt és oxigént, de természetesen fény és friss levegő nélkül idővel a palánták, sőt a kifejlett növények is elpusztulhatnak nem megfelelő környezetben.

Fotó: Veronique Trudel / unsplash.com

Ugyanakkor ahol a növények jól érzik magukat, ott valószínűleg mi, emberek is jól fogjuk. És nem csak azért, mert a növények jelenléte jótékony hatással van a hangulatunkra és a mentális egészségünkre – a NASA kiterjedt kutatása kimutatta, hogy a szobanövények 24 óra alatt akár a méreganyagok 87 százalékát is eltávolítják a levegőből, míg a zöld levelek látványa és a természet közelségének érzése segít abban, hogy nyugodtabbnak és kipihentebbnek érezzük magunkat, ami jótékonyan hat az általános hangulatunkra.

Azok a körülmények, amelyek boldoggá teszik a növényeket, ránk is jó hatással vannak: hormonjaink, köztük a szerotonin nevű hormon, amelyet gyakran “jó érzés” hormonként is emlegetnek, nagymértékben felelősek boldogságunkért és hangulatunkért. A szerotoninszint az általános elégedettségünk mellett arra is hat, hogyan küzdünk meg a stresszel. A szerotoninszintünket pedig nagy mértékben befolyásolja a fény, különösen a napfény. Egy hat éven át tartó, 16 ezer fővel elvégzett kutatás bizonyította, hogy az időjárás tényezői közül a hangulatunkra és az észlelt stresszre leginkább a napfény van hatással, ami természetes „hangulatjavítóként” hat, segít enyhíteni a depresszív és szorongásos tüneteket, akár a szabadban élvezzük a tavaszi napsugarakat, akár az otthonunkban a fényt.

Fotó: freepic.diller / freepik.com

Ezek olyan egyszerű tények, amit mindannyian a saját bőrünkön is tapasztalunk: a magyarok 88 százaléka mondta azt a reprezentatív VELUX kutatásban, hogy előfordult már vele, hogy különbséget észlelt a közérzetében, amikor olyan szobában töltötte az időt, ahol sok természetes fény van, egy olyan szobához képest, ahol kevés vagy egyáltalán nincs természetes fény. Nem véletlen, hogy a mentális egészség szempontjából az otthonunkban a legfontosabb tényezőknek a friss levegőt (78%) és a napfény mennyiségét (69%) tartjuk, mindkettő megelőz még olyan tényezőket is, mint például a privát szféra biztosítottsága (48%) vagy a kényelmes bútorok (40%). A természetes fény és a friss levegő szintjének növelése az otthonunkban további ablakok beépítésével tehát nemcsak jobb növényszülővé tesz minket, hanem közvetlen hatással lehet a mentális egészségünkre is.

„Értelemszerűen minél több az üvegfelület egy otthonban, annál több természetes napfény áramlik be az adott helyiségbe – azonban korántsem mindegy az ablakok elhelyezkedése sem. Kevesen tudják, de a tetőtéri ablakok kétszer annyi fényt engednek be, mint a vertikális nyílászárók. Ráadásul a tetőtéri ablakok a nap természetes mozgásával a fény változását is beengedik az otthonunkba, támogatva ezzel a cirkadián ritmust, ami elősegíti a jobb alvást és jelentős mértékben hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez” – fejtette ki Noemi Ritea, a VELUX vállalat magyar és román piacért felelős igazgatója.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.