A Csendes-óceán olyan savas, hogy szétmarja a rákok páncélját

A Csendes-óceán egyre savasabb, a víz pedig szétmarja a kaliforniai tarisznyarákok páncélját és hajszálszerű érzékelőit – írja a CNN

A Nemzeti Óceán-, és Légkörkutatási Hivatal szerint az óceán savassága miatt súlyos sérüléseket szenvednek a kaliforniai tarisznyarákok, ez a folyamat pedig kifejezetten súlyos hatással lesz a táplálékláncra és a halászatra. Várható volt, hogy az óceán pH-értéke csökken, de a tudósok még nem vártak ilyen hamar komoly változást.  A tengerek nagy mennyiségű szén-dioxidot képesek felvenni a légkörből. A folyamat olyan kémiai reakciót indít be, amely növeli a hidrogénionok koncentrációját, és így a savasságot. Ez súlyos hatással lehet bizonyos állatokra, így a korallokra, a rákokra és a kagylókra is.

A tarisznyarákokat vizsgálva megállapították, hogy lárvaként felső páncéljuk, végtagjaik és szőrszerű érzékelőik is sérülnek, ami jelentősen csökkenti a túlélési esélyeiket. A megoldás természetesen a karbonlábnyomunk csökkentése lenne.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva