Egyetemi kutatóközpont a zöld jövőért

Új alapokra helyezi a biodiverzitás, a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, valamint a vízgazdálkodás vizsgálatát a Debreceni Egyetem (DE). A folyamatban meghatározó stratégiai szerep jut a tavaly létrehozott Biodiverzitási, Vízgazdálkodási és Klímaváltozási Koordinációs Kutatóközpontnak.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriumának elnöke kiemelte: a kutatóközpont eredményei hosszú távon meghatározhatják Magyarország klímastratégiáját.

Az országosan egyedülálló, szemléletformáló központ létrehozása történelmi és stratégiai jelentőségű lépés az egyetem életében. Az intézmény küldetése, hogy olyan megoldásokat keressen, amelyek segítséget nyújthatnak az élővilágnak, a természetes környezetnek, az emberi tevékenységnek és az iparnak egyaránt. A tudomány képes a legfontosabb kérdéseket megfogalmazni, választ ad a kihívásokra, jövőképet alkot. Az itt dolgozó, kutató szakemberek a közös fejlődés és a biztonságos jövő érdekében képesek lesznek felelősségteljes és hiteles válaszokat adni a felmerülő ökológiai kérdésekre – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. 

A központ számára tudományos eredmények létrehozása az elsődleges feladat. Szilvássy Zoltán rektor felidézte: már évekkel ezelőtt felvetődött a gondolat, hogy ipari partnerek bevonásával a témával foglalkozó önálló intézményt hozzanak létre, hiszen rendkívül jelentős az igény a területhez kapcsolódó tudományos eredmények iránt.

A Debreceni Egyetem számos tudományterület mellett a teljes élővilágra vonatkozó jelenségekkel is foglalkozik. A klímaváltozás ezen belül kiemelt terület, hiszen számos olyan veszélyt rejt magában, amelyekhez alkalmazkodni kell. Az egyetem multidisziplináris jellege lehetővé teszi, hogy tudományos alapon vizsgálja és keresse a megoldásokat, ezáltal többféle területet képviselő szakember dolgozhat, kutathat együtt, érhet el olyan eredményeket, melyek az egyetemmel együttműködő, az ökológia területén és a biodiverzitásban érintett vállalatok számára is fontosak lehetnek – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A speciális feladatok ellátására a tervek szerint a központ külső partnereket is bevon, emellett a nemzetközi szintű kutatómunkába bekapcsolódnak a Debreceni Egyetem BSc, MSc es dokrorandusz hallgatói. A központ várhatóan az idei év közepétől kezdi meg a munkát.

A teljes cikket ITT olvashatjátok el.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.