Fenntarthatóság, innováció, minőség – Újrahasznosítás első osztályon

A Nepresso a kezdetek óta elkötelezett az újrahasznosítás iránt. A Föld napján ebből a példamutató működésből mutatunk kicsit többet. Nem vételtenül választották kapszuláik alapanyagául az alumíniummot. Ennek elsődleges előnye ugyanis, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható, és a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Emellett az alumínium kapszula tökéletesen védi a kávét a levegőtől, a nedvességtől és a fénytől, így a kiváló minőségű pörkölt, őrölt kávé a lehető legfrissebb marad az elkészítés pillanatáig.

Minden visszajuttatott alumínium kávékapszulát újrahasznosítanak. A használt kapszulák feldolgozása során az alumíniumot és a kávézaccot is különválasztják, és külön-külön kerülnek újrahasznosításra. Minden egyes újrahasznosított kávékapszula mindennapi tárgyak formájában születhet újjá – például tollként, svájci bicskaként vagy éppen biciklivázként. A kávézacc pedig komposztálás során hasznosul újra.

JELENLEG MAGYARORSZÁGON A HASZNÁLT NESPRESSO KAPSZULÁK ÚJRAHASZNOSÍTÁSI ARÁNYA TÖBB MINT 50%, DE CÉLJUK, HOGY EZT AZ ARÁNYT FOLYAMATOSAN TOVÁBB NÖVELJÉK.

2012 óta gyűjti a használt kapszulákat Boutique-jainkban, 2017-től pedig már futárszolgálat segítségével is visszaküldhetjük a használt kapszulákat egy-egy megrendelés kézbesítésekor.

Mi történik a visszagyűjtött kapszuláinkkal?

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák egy debreceni feldolgozó üzembe kerülnek, ahol megfelelő eljárással és szakértelemmel feldolgozzák és újrahasznosítják azokat. És mivé lehetnek a kapszuláink?

CIPŐ: RE:GROUND

A Nespresso és a francia Zéta cipőmárka együttműködésében, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében született a RE:GROUND, limitált kiadású cipőkollekció. Minden pár sneaker 12 csésze espresso elkészítése után megmaradt kávézaccot tartalmaz a Nespresso kapszula újrahasznosítási programjából, amit beépítettek az innovatív vegán kávé-műbőr felsőrészekbe és a cipő talpába. A RE:GROUND sneakerek többi része 80%-ban újrahasznosított anyagokból készül. A stílusos és kényelmes cipőkollekció Latte, Cappuccino és Ristretto színben érhető el. Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem kapható.

ÓRA: HUBLOT

Az exkluzív óráiról ismert Hublot márkával egy különleges projektben az újrahasznosítás és a körforgásos szemlélet jegyében megalkották egy új Big Bang karórát. Ez az első olyan óra, amely újrahasznosított Nespresso alumíniumkapszulák és kávézacc felhasználásával készült. Igazi újdonságról beszélünk: az Hublot és a Nespresso innovatív ötlete nyomán a kávézaccot az óraszíj elkészítéséhez használták fel, az óratokot, a lünettát, a koronát és a nyomógombokat pedig újrahasznosított alumíniumból alakították ki. A karórán két dolog is jelzi a Nespresso közreműködését: az egyik, hogy a koronába belegravírozták a márka híres ‘N’ monogramját, a másik pedig az óra színe, ami egyértelmű utalás a Master Origins Peru Organic kapszula színvilágára. A limitált szériás órából összesen 200 darab készült.

KOMPOSZTÁLÁS: PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG LEVENDULAMEZŐK

A használt Nespresso kapszulák szétválasztása után  a kávézacc egy részéből egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártattak, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására. A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig a termesztőközeg-gyártás Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói saját kezűleg jutatták ki a levendulamezőkre. Az együttműködés eredményét levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

KERÉKPÁR: VÉLOSOPHY

A körforgáson alapuló gazdaság ikonjának szánt RE:CYCLE kerékpárt a környezettudatos kávérajongókra gondolva alkották meg a Vélosophy nevű svéd életstílus-kerékpár márkával közösen. Jimmy Östholm, a Vélosophy alapítója és vezérigazgatója elmondta: “Azzal az egyértelmű céllal hoztuk létre a Vélosophyt, hogy pozitív hatással legyünk a világra. Ez a gondolat hatja át mindennapi tevékenységünket. Büszkék vagyunk arra, hogy a Nespresso-val közösen olyan kerékpárt készítettünk, ami a fenntarthatóbb jövő felé visz minket.”

SZEMÜVEG: TIPTON EYEWORKS

Egy olyan hazai cég is, mint a mára már világszerte híressé vált, újrahasznosított anyagokból, kézzel készített szemüvegeket gyártó Tipton Eyeworks cég szintén kollaborált a Nespressoval és designerei egy egyedi szemüvegkollekciót terveztek, melyek újrahasznosított alumíniumból készültek. Az exkluzív, egyedi tervezésű szemüvegkeretekből limitált mennyiség készült, amely kereskedelmi forgalomba nem kerül.

KÉS: VICTORINOX

A Victorinox és a Nespresso az újrahasznosítás úttörői. A fenntarthatóság mindkét vállalati kultúra része, hiszen mindkét svájci vállalat régóta elkötelezte magát a felelősségteljes döntések mellett. A közös együttműködés eredményeként született meg a Pioneer Nespresso bicskák gyűjteménye. Az újrahasznosított alumínium kávékapszulákból készült bicskák burkolatának tömege pontosan 24 használt kávékapszula tömegével egyezik meg.

TOLL: CARAN D’ACHE

A vállalatot Arnold Schweitzer alapította 1924-ben, amely azóta is egyedül képviseli a svájci exkluzív írószergyártókat. Az 1969 óta gyártásban lévő ikonikus és legendás Caran d’Ache 849-es golyóstollat választották együttműködésük alapjául, amely során a golyóstollak testének egy részét újrahasznosított Nespresso kávékapszulákból alkották meg. 2018-ban Dharkan szürkéskék kávékapszulák, míg 2019-ben Master Origin India kávékapszulák zöld színét viselő golyóstollakat készítettek. 2020-ban jelent meg a golyóstoll harmadik limitált kiadása az Ispirazione Firenze Arpeggio kapszula színében.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.