Oxfordi startup környezetbarát mosodát nyitott

Az OxWash alapítóját, Kyle Grantet egyetemi rögbicsapatának szennyese motiválta arra, hogy mosodát nyisson, mégpedig egy olyat, amely bárki számára elérhető, környezetbarát megoldást biztosít a problémára. Az otthoni mosás jelentős vízpazarlással jár, de apró változtatásokkal csökkenteni lehet a víz- és energiafelhasználást is.

Az eljárás során először sűrített vízzel és levegővel távolítják el a foltokat, ezzel jelentősen csökkentve a vegyszerfelhasználást, amely utána a vízbe kerül. A mosógépek hideg vizet használnak, megspórolva ezzel a víz felhevítésére használt energiát, azonban ahhoz, hogy így is valóban hatékony legyen a ruhamosás, egy speciális mosószerre van szükség, amely ózonnal sterilizálja a ruhát. Ezt az OxWashnál a rendszer automatikusan adagolja a mosógépek mellé helyezett flakonokból. Az utolsó nagyon fontos elem egy kicsi tisztítótartály, egy szűrő a vízelvezetésnél, amely nem engedi, hogy a mikroműanyag és egyéb apróbb szennyeződés kerüljön a folyókba, tavakba, tengerekbe.

A mosási folyamaton túl van egy speciális ruhaszárítója is a cégnek, amely egy fűtött henger segítségével – ez is alig használ energiát –, másodpercek alatt szárítja meg a textileket. Használnak még azért emellett sima szárítót is, de Kyle Grant bízik benne, hogy attól hamarosan megszabadulhatnak. Japánból pedig beszállíttattak egy speciális vasalórobotot is.

A start-up vezetője szerint anyagilag is 10-15%-kal olcsóbb az ő szolgáltatásukat igénybe venni, mintha otthon mosna magának valaki, de az igazi megtakarítás az időben, és persze az ökológiai lábnyom csökkentésében van.

Forrás: bbc.com

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.