Változik a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása

womagic_energetikai_cimke

2021-ben több nagy, energiatakarékosságnak kedvező változás is várható: változnak az új épületek energiahatékonyságára vonatkozó építésügyi szabályok, számíthatunk újabb napelemes és hőszivattyús támogatási formákra, és lesz néhány apróbb, de érdekes változás is, pl. az energiahatékonysági címkékre vonatkozó új szabvány bevezetése.

A legtöbbünknek valószínűleg ismerősek már az Európai Unió 1992-ben útjára indított, azóta néhányszor már módosított küllemű színes kis címkéi, különösen, ha vásároltunk már valaha háztartási gépet, izzót, vagy akár új autót.

Jövő márciustól új típusú energia címkék látványa fogad majd az üzletekben, ha pl. valamelyik régi energiafalónk feladja a harcot, a közeljövőben pedig EU-szerte indulnak majd figyelemfelkeltő kampányok e témában.

A címkékkel az Európai Unió a mindig is a környezettudatos vásárlást kívánta elősegíteni, ezért fontos, hogy az azon szereplő információk könnyen és gyorsan megérthetők, ugyanakkor kellően informatívak legyenek, és emellett a módszertan kövesse a berendezések folyamatos technikai fejlődését.

womagic_energetikai_cimke
Előtte

A jövő évi változások közül a legfontosabbak:

  • Kevesebb szöveg, több ábra – a korábbi szöveges leírás helyett az energia „jósági” mutatókat egyszerű kis piktogramok jelzik majd.
  • Visszatérünk a korábbi A-tól G-ig tartó besorolásra, így nem fogunk többet az A+++ jelzéssel és társaival találkozni, bármilyen hatékony is a kiszemelt gép. Ennek megfelelően viszont előfordulhat, hogy egy korábbi pl. A+ kategóriájú berendezés már csak C osztályzatot kaphat.
  • A címke felső részén egy QR-kódot fogunk találni, amely egy EU által fenntartott tárhelyre fog mutatni. A tárhelyre a gyártók fogják feltölteni az adott berendezés független, részletes műszaki és energiahatékonysági bevizsgálási eredményeit.
womagic_energetikai_cimke
Utána

Természetesen az új formátumú címke sem csodaszer, önmagában ugyanis nem fog energiamegtakarítást eredményezni, ugyanakkor közérthetőségével hozzájárul egy hatásosabb edukációhoz, amely végeredményben az áhított CO2 kibocsátás csökkenéséhez vezet.

Spórolj a energiáddal! A fel nem használt energia a legtisztább energia!

Szöveg: Kurucz Balázs – Zenergetikus, energetikai mérnök és auditor

 

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva