Egy boldog kislány – Novella

Viktóriának nem volt kedve a vasárnap délutáni kávézáshoz, dolgozatokat kellett volna javítania, és anyósa mesélőkedve is a terhére volt. Hogy tudott egy hét alatt ennyi minden történni, amiről most mindenképpen be kellett számolnia? – töprengett, miközben monotonon kevergette a kávéját.

A férje időközben felpattant, hogy másfél éves kislányuk után rohanjon. Dórika a cicát kergette, nagyokat kurjantgatva próbálta elkapni a farkát, aminek Marcipán, az öreg kandúr láthatóan nem nagyon örült. Néha lefékezett egy kicsit, és szertelen gazdájára morgott, amit az apja gyanús jelnek vélt. Jobb a bajt megelőzni, így aztán ő is beszállt a fogócskába, de csak azért, hogy kislányát óvatosságra intse.

– Jaj, ez a Vargáné, már megint nem tudta tartani a száját, mindenbe beleszól – kezdte az anyósa, laposakat pislogva Viktória felé. – Szerinte túl sokat van nálam Dórika, állítólag mindig itt találja, amikor átjön hozzám egy kicsit.

– És te is így gondold? – kapta fel a fejét Viktória.

– Egy csudát! – védekezett az anyósa. – Én nem tudom, minek avatkozik bele, soha nem panaszkodtam neki. Örülök, ha segíthetek nektek és az unokámmal lehetek.

Itt félbeszakadtak, mert a konyhából felhangzott egy kétségbeesett Mama!. Egy másodperc múlva Viktória már kislányát babusgatta, aki megbotlott a küszöbben, és az apukája vigasztalását láthatóan kevesellte.

Dávid kacagva jegyezte meg:

– Na, Péter feleségének még a végén igaza lesz. – Péter a kollégája volt, és a házaspár, szintén kisgyermekes szülőkként néha átjött hozzájuk.

– Miért, mit mond Péter felesége? – kérdezte Viktória kissé pikírten.

– Hogy elkényezteted a lányodat, mindig azonnal ugrasz, a rabszolgája vagy.

Mielőtt még felkaphatta volna Viktória a vizet, megcsörrent a mobiltelefonja: Emőke, a gyerekkori barátnője hívta moziba. Vasárnap lévén bízott benne, és ezt nem is tartotta magában, hogy a barátnőjének is jár egy kis kimenő, hisz apja is van annak a gyereknek, pesztrálja ő néhány órán keresztül. Viktória sajnálkozva közölte, hogy akármennyire szeretné is, nem fog ma összejönni a találkozás, készülnie kell még az óráira. Pár hete kezdett újra dolgozni, csak heti két napot, félállásban, kellett a pénz. Emőkének nem tetszett a válasz, kissé sértődötten még azt is hozzáfűzte, nem érti, miért kell egy másfél éves kislány mellett dolgozni. Nem várhatott volna még egy évet a karrierépítéssel? Persze ő nem akar beleszólni, ez csak egy barátnői jótanács. Viktória feszülten tette le a telefont, és már alig várta a másnapot, bízva benne, hogy jobb kedvvel indul majd neki a hétnek.

Este régi szomszédaik ugrottak át. Dórika korán elaludt, így a két üveg finom rozé társaságában még sokáig beszélgettek. Már évekkel ezelőtt is jól megértették egymást, és ez a költözés után sem változott. Ugyan nem tudtak túl gyakran találkozni, de évente egyszer-kétszer szívesen összejöttek, és olyankor tartalmas órákat töltöttek együtt. A második üvegnél már egy esetleges közös nyaralást emlegettek, és bár Viktóriáék a Balatonnal is beérték volna, vendégeik Thaifölddel hozakodtak elő, hogy az aztán a tuti hely, és most még akciós utakat is meg lehetne csípni. Viktória kissé restellve védekezett, miszerint az ő takarójuk most nem ilyen hosszú. Arnold, a volt szomszéd, lassan, méltóságteljesen rágyújtott újabb szivarjára, majd a kanapén hátradőlve így szólt:

– Tudod, minden tiszteletem az önfeláldozó anyáké, de nem lehet, hogy te egy picit túlzásba viszed a gondoskodást? Miért nem mész vissza dolgozni? No, nem hobbiból, mint most, hanem úgy igazán! Kell a pénz, a régi életszínvonal, és a gyereknek sem árt meg a bölcsőde. Mi is jártunk bölcsibe. Mi is felnőttünk. Netán a kárunkra vált?

Hétfőn későn ébredtek, kapkodva indult a reggel. Fél kézzel kaptak be pár falatot, és sietve öltözött fel a család. Dávid az irodába indult, Viktória és Dóri baba pedig a gyerekor- voshoz. Éjfélre belázasodott a kislány, hűtőfürdőbe tette az éjszaka közepén, egy is elmúlt, mire lement a láza, utána mindannyian kidőltek, ezért nem hallotta meg az ébresztőt. Dórika már egész jól volt, de az édesanyja jobbnak látta, ha megmutatja a doktornőnek, az iskolába már beszólt, hogy ma ne várjanak rá. Eredetileg az anyósa vigyázott volna a kislányra, de betegen nem szívesen hagyta volna rá.

Alig léptek ki a kapun, amikor elbizonytalanodott, hogy nála van-e az irattárcája. Kutakodni kezdett a táskájában… Egy fél pillanatra engedte csak el kislányát, de Dórika, kihasználva a hirtelen jött szabadságát, rögvest az utcára szaladt. Viktória nagyot sikoltva azonnal utána rohant, még épp jókor, hogy megelőzzön egy biciklis koccanást. A kerékpárt tekerő idős hölgy nem érte be egy bocsánatkérő mosollyal, továbbhajtva még hangosan megosztotta velük a felháborodását: „Micsoda felelőtlen nőszemély! Még a gyerekükre sem tudnak vigyázni a mai fiatalok!”

Szerencsére Dórika mit sem törődött a haragos szavakkal, jókedvűen hagyta, hogy anyja becsatolja a babaülésbe, talán megint felszökött egy kicsit a láza, de ez sem szegte kedvét. Viktória is megnyugodott valamelyest, a tárcáját is megtalálta, így végre elindulhattak. A doktornő alaposan megvizsgálta a kisasszonyt, majd kicsit megmosolyogta az aggódó anyukát, miszerint ő ugyan megérti a szülőket, de az óvatosságot is túlzásba lehet vinni, egy kis hőemelkedéssel nem kell ám azonnal orvoshoz rohanni. Látszik, hogy első gyerek, majd a másodiknál sokkal rutinosabb lesz ám.

Otthon Viktória betett egy mesefilmet a pár percre járókába zárt Dórikának, hogy nyugodtan le tudjon zuhanyozni. Persze volt némi lelkiismeret-furdalása, hiszen a bátyja kislánya már kétéves, de még mindig nem nézhet tévét, csak mesekönyvet lapozgatnak, amit a sógornője nem átallott minden egyes nagy családi találkozónál hangoztatni.

Csak másnap délután mentek ki a játszótérre, a homokozó egy távolabbi, magányos sarkába, nehogy megfertőzzön Dórika valakit. De nem akart sokáig maradni, ki tudja, hogy teljesen fitt-e már a kislánya, ráadásul az új kolléganője szerint délután már inkább nyugalomra van szüksége a gyerekeknek; ha felpörögnek, rosszul fognak aludni. Így már öt körül hazaindultak, ami az egyik ismerős anyukából, akivel néhány szót váltott az imént, kissé rosszalló csodálkozást váltott ki: „Hisz alig volt ma még a kislány levegőn, így biztosan nem fog meggyógyulni!”

Otthon kettesben vacsoráztak, a férje későre ígérte magát, a fürdést egy kis mesélés követte, majd a pici lány csak nem akart elaludni. Nagyokat kacagva ugrált az ágyon, hol a mackóját, hol a mamáját ölelte, csak úgy ragyogott a boldogságtól. Viktória szívét elöntötte a melegség, megnyugodva felkuporodott mellé az ágyra, és hosszú idő óta először nem tette fel magának a szokásos esti kérdést: tényleg nem vagyok jó anya, tényleg mindig mindent rosszul csinálok?

Avatar photo
Palotás Petra

Író

Több, mint másfél évtizednyi televíziózás után új irányt vett az életem. Ma már az írás tölti ki a mindennapjaimat, jelenleg a 14. könyvemen dolgozom. S bár már jó ideje Hamburgban élek, nagyon szoros maradt a kapcsolatom hazámmal, a családommal, az ottani barátaimmal, és a hűséges olvasóimmal.