Egyedülálló felfedezés Egyiptomban: régészek 2600 éves sírkamrát találtak!

Szenzációs felfedezést tett egy nemzetközi régészcsoport Egyiptomban: Dr. Ramadan Hussein és archeológus csapata földalatti kamrák után nyomoztak, és ritka leletekre, eddig fel nem tárt sírokra bukkantak.

Szakkara közelében egy nemzetközi kutatócsoport Kr. e. 600-ból származó, tökéletesen érintetlen temetkezési komplexumra bukkant a sivatag homokja alatt. Dr. Ramadan Hussein és archeológus csapata megkezdte a sírok feltárását, amit a National Geographic stábja is végigkövetett. A Múmiák királysága című négyrészes sorozatban a nézők is szemtanúi lehetnek, hogyan próbálják a régészek a múmiákat azonosítani, és felnyitni négy lepecsételt 2600 éves szarkofágot, melyekben ősi, a fáraók kora óta elfeledett titkok rejlenek.

Ez az elsőként felfedezett teljesen integrált temetkezési központ Egyiptomban, és a régészcsoport a sírok legmodernebb képalkotó eljárásokkal végzett feltérképezése, valamint a relikviák és az emberi maradványok tudományos vizsgálata alapján új ismeretekhez jutott a halál (és a halálhoz kötődő üzlet) kultúrájával kapcsolatban. „A síregyüttesben szegény és gazdag emberek múmiái egyaránt találhatóak; tehát a jelek szerint különböző „temetkezési csomagok” léteztek az eltérő vagyoni helyzetű emberek számára, különböző értékű és minőségű áldozati tárgyakkal. Az általunk feltárt bizonyítékok alapján a balzsamozók kitűnő üzleti érzékkel rendelkeztek: újrahasznosították a kamrákat és többször is eladták a szarkofágokat, hogy a lehető legjobban kihasználják a komplexum lehetőségeit” – nyilatkozta Dr. Husszein.

Annak érdekében, hogy minél több információt gyűjtsenek a sírok tartalmáról, valamint a temetkezési helyen nyugvókról és az egykor itt dolgozókról, a régészek a legmodernebb technológiákat alkalmazták: a kanópuszedényekről és tartalmukról egy orvosi CT-berendezés segítségével háromdimenziós digitális képet alkottak; ez a maga nemében úttörő eljárásnak számít. Dr. Hussein és társai hordozható röntgenkészüléket is használtak, melyek segítségével a múmiákat a saját 2600 esztendős sírjaikban vizsgálhatták meg, minimálisra csökkentve a sérülés veszélyét. Egy digitális archeológiára szakosodott csapat háromdimenziós számítógépes modellt készített a földalatti komplexumról, lehetővé téve a nehezen megközelíthető helységek virtuális rekonstrukcióját; ennek köszönhetően ezek bármikor, bárki által megtekinthetőek lesznek a jövőben.

A síregyüttes szisztematikus feltárása során többek közt az alábbi ritka leletek kerültek elő:

  • az első aranyozott ezüst múmiamaszk, melyet 1939 óta Egyiptomban találtak – és egyúttal mindössze a harmadik, mely az ország területéről valaha előkerült
  • egy múmia, melyet minden korábbinál több, hat kanópuszedénnyel temettek el; a belső szerveket tartalmazó edények nagy száma a temetkezés egy új formájának megjelenésére utal
  • három múmia, melyeket a rajtuk olvasható feliratok „Niut-Shaes papjai”-ként azonosítanak. A felfedezés egy eddig nem ismert kígyóistennő kultuszára utal. A három pap közös elhantolása azt sugallja, hogy egy egész szektáról lehetett szó, nem csupán magányos, egymástól elszigetelt hívekről.
  • Egy első ránézésre átlagosnak tűnő múmia, melyről a 3D átvilágítás meglepő dolgot derített ki: ’isteni pozícióban’, mellkasán keresztbe tett karokkal temették el, ami az ókori Egyiptomban a fáraók kiváltsága volt. A felfedezés arra utal, hogy az „Ayawet” nevű múmia egy magas rangú pap maradványa lehet.

Tudj meg többet az újonnan felfedezett sírok titkairól a Nat Geo új sorozatából! A Múmiák királysága című műsort június 6-tól szombatonként 21 órakor vetíti a National Geographic.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.