Feltárul a kultúr-multiverzum – MÜPA EGYETEMI NAP 2023

A szakmai előadásoktól az élőzenés meditációig, a minikoncertektől az immerzív színházig, a kultfilm-vetítéstől a nyilvános főpróbán át a speciális OrgonaExpedícióig – a Müpa május 16-án megrendezi első, teljes egészében a felsőoktatási intézmények hallgatóinak összeállított Egyetemi Napját, amelyen ingyenes programok egész sorával várja mindazokat, akiket érdekel, hogy születik a színpadi varázslat, és azokat is, akik még soha nem jártak a Müpában, de végre megnéznék maguknak. 

Május 16-án a hallgatók kora délutántól késő estig, első kézből tapasztalhatják meg, milyen az élet egy ekkora kulturális intézményben, és a vizsgaidőszak előtt eltölthetnek egy sűrű, de annál élvezetesebb napot társaikkal és az intézmény dolgozóival. Ezen a napon az épület valamennyi terme és zuga megtelik programokkal, amelyek között a leendő közgazdászok és mérnökök éppúgy megtalálják a kedvükre valót, mint azok, akiket a szcenika, a hangstúdiók világa, a marketing vagy éppen az éneklés csábít, de azok számára is bőven akadnak inspiráló pillanatok, akik még nem döntöttek a jövőjükről.  

Az Egyetemi Napon teljesen új oldaláról mutatkozik be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, ami ezúttal nem nagyszabású koncertek helyszínéül szolgál majd: a színpadot közös meditálás, hangfürdőzés, illetve az énekhangról szóló interaktív előadás keretében vehetik birtokba a hallgatók, míg a Müpa világhíres orgonáját annak legavatottabb ismerője mutatja be. Aki igazán bennfentes élményre vágyik, és élesben nézné meg, hogyan „hangolódnak” a művészek egy előadásra, az a Fesztivál Színházba már az esti Szabadság, szerelem – Petőfi 200 nyilvános főpróbájára is benézhet. A költő születésének kerek évfordulója alkalmából bemutatott produkció 21. századi hangzással, a hazai színházi és popélet legjobbjaival, Senával, Paulinával, a 4S Streettel, a Romengóval, DÁNIELFY-vel, a The Biebersszel, Trap kapitánnyal és a THA SHUDRAS-szal, valamint Katona Kingával, Berettyán Nándorral és Szabó Sebestyén Lászlóval várja azokat, akik tényleg tudni szeretnék, hogyan szeretett bele Petőfi a szabadságba.   

Az Előadóterem és a KÉK terem párhuzamos univerzumaiban azok kalandozhatnak, akik az előadó-művészet elméleti háttérszakmáiról szeretnének többet megtudni, vagyis mindenkinek ott a helye, aki kíváncsi, mivel foglalkozik mások mellett egy jogász, egy gazdasági szakember vagy egy programszerkesztő a Müpában. Két program között a Zászlótér pihentető minikoncertjeivel töltődhet az elcsigázott hallgatóság, az Üvegteremben pedig a felszabadító élménydobolások után arra is fény derül, hogy a szex nemcsak a pop világát, de sokszor bizony a klasszikus zene kiemelkedő alkotásait is jócskán áthatja. Az óránként induló változatos tematikus sétákon a Müpa Stúdió működésével és a backstage büfék titokzatos világával ismerkedhetnek az érdeklődők, és arról is átfogó képet kaphatnak, mi van a színpad alatt, felett és mögött, sőt: megtudhatják, mi mindennek kell megvalósulnia ahhoz, hogy egy látványos előadás vagy egy világszínvonalú koncert a közönség elé kerülhessen. De a programok az emblematikus épület falain túl is folytatódnak: a Müpa Sátorban a Recirquel meghitt, semmihez sem hasonlítható előadása után arra is lesz alkalom, hogy a jelenlévők együtt beszéljék meg a látottakat, a napot záró lelazulásra pedig a Ludwig Múzeum teraszán kerül sor, ahol napjaink egyik legfoglalkoztatottabb DJ-je, nagyszínpadok drop mestere, Adam Ajkay biztosítja majd a zenét.   

Aki kedvet kapott mindehhez, a részletes programot ITT találja.

Az Egyetemi Napra érdemes előzetesen jelentkezni, mert a limitált férőhelyes, helyszíni regisztrációt igénylő programok esetében előnyt élveznek azok, akik korábban már jelezték részvételi szándékukat. Az esemény érvényes felsőoktatási diákigazolvánnyal látogatható. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.