JFK: Egy nap Amerikában

A hat évtizeddel ezelőtt, 1963. november 22-én meggyilkolt John F. Kennedy elnökre emlékezve a JFK: EGY NAP AMERIKÁBAN című sorozat aprólékosan, minden részletet bemutatva rekonstruálja a végzetes pillanatokat és az eseményt követő napok történéseit. A premier 2023. november 5-én 20:00 lesz a National Geographic műsorán.

A 72 Films’ alapító-vezérigazgatója, David Glover, valamint Dan Lindsay és T.J. Martin Oscar-díjas executive producerek által jegyzett háromrészes sorozat a dallasi Dealey Plazán található The Sixth Floor Museummal együttműködésben készült. Az alkotók most először engedélyt kaptak a múzeum archívumában őrzött filmfelvételek egy részének utólagos kiszínezésére, így a sorozat eredeti, a modern technika segítségével felújított híradórészleteket is bemutat az utolsó, még élő szemtanúkkal készült interjúk mellett.

Fotó: John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

A történelmi jelentőségű felvételeken többek közt az elkövetőt, Lee Harvey Oswaldot is láthatjuk rendőri őrizetben, valamint a kapitányságról a börtönbe való – mint utóbb kiderült, végzetes kimenetelű – átszállítása közben. A megszólalók között olyan érdekes, az eseményeket közvetlen közelről átélő tanúkat találunk, mint a Lee Harvey Oswald lelövésénél jelen lévő Peggy Simpson, aki 1963-ban az Associated Press egyetlen Texasból származó női riportere volt; Rusty Robbins dallasi rendőrtiszt, aki személyesen ismerte Jack Ruby-t, Lee Harvey Oswald gyilkosát; vagy Bill Mercer, a dallasi KRLD kereskedelmi rádió egykori tudósítója, aki elsőként közölte Oswalddal, hogy meggyanúsították az elnök meggyilkolásával.

A JFK: EGY NAP AMERIKÁBAN készítői megszólaltatták továbbá Clint Hillt, az USA titkosszolgálatának ügynökét, akinek Jackie Kennedy védelme volt a feladata, és aki a lövések eldördülése után a mozgó autóra ugrott, hogy a First Lady-t segítse; Paul Landis titkosszolgálati ügynököt, aki Dallasban, a merénylet napján működött közre először elnöki autókaraván biztosításában; Sid Davist, a Fehér Ház munkatársát, aki nem sokkal az elnök megölése után jelen volt Lyndon B. Johnson eskütételén az Air Force One fedélzetén; Buell Fraziert, aki a merénylet reggelén a Texasi Tankönyvraktárba vitte Oswaldot; John Brewer dallasi cipőbolti dolgozót, aki segített a nyomozóknak felkutatni Lee Harvey Oswaldot; Ruth Paine-t, Oswald feleségének, Marinának egyik közeli barátnőjét; valamint Gayle és Bill Newmant, a merénylet helyszínéhez legközelebb lakó civil szemtanúkat is.

A három megrázó epizód rendőrségi hangfelvételeket is a nézők elé tár az elkövető utáni hajsza legkritikusabb pillanataiból – így többek közt azoknak a rádiós párbeszédeknek is fültanúi lehetünk, amelyek J.D. Tippit dallasi rendőrtiszt lelövése idején hangzottak el a Texasi Színháznál, nem sokkal Oswald letartóztatása előtt. Ezenkívül korabeli élő hírműsorokba is bepillanthatunk, melyek hűen tükrözik azt a félelmet, döbbenetet és szomorúságot, ami Kennedy elnök és Tippit rendőrtiszt halálhíre nyomán eluralkodott az országon.

„A JFK: EGY NAP AMERIKÁBAN egyedülálló lehetőséget kínál a nézők számára, hogy a lehető leghitelesebb forrásból, az utolsó, még élő szemtanúk visszaemlékezéseiből ismerjék meg 1963. november 22-e történéseit” – mondta Tom McDonald, a National Geographic dokumentumfilmekért és forgatókönyv nélkül műsorokért felelős alelnöke. „A szemtanúk jó része már a 80-as, 90-es éveiben jár, így lehet, hogy ez az utolsó alkalom meghallgatni és megörökíteni a vallomásaikat. A National Geographic kiemelt céljai közé tartozik a történelmi események pontos dokumentálása – a sorozatban bemutatott interjúk páratlanok a maguk nemében, hisz más megvilágításba helyezik és új szemszögből mutatják be e végzetes nap eseményeit.”

A sorozat nemcsak a gyilkosság napjának eseményeit rekonstruálja a lehető legrészletesebben, de a következő időszakét is: többek közt elénk tárja Oswald november 24-i lelövésének körülményeit, valamint kitér november 25-ére is, amikor Kennedy elnököt utolsó útjára kísérték Washingtonban. 

Fotó: Cecil Stoughton/White House Photographs/John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

Az első epizód november 5-én 20:00 órakor látható a National Geographic csatornán, a második epizódot aznap este 21:00 órakor lehet megnézni, a harmadik epizódot pedig november 6-án 20:00 órakor. 

***

„A sorozat valamennyi nemzedék képviselőihez szól – azokhoz, akik annak idején a televízión át figyelték az eseményeket, és azokhoz is, akik kevésbé ismerik Kennedy elnök és meggyilkolása történetét” – mondta David Glover, a 72 Films executive producere. „Azt reméljük, hogy a történelmet archív felvételek és szemtanúi visszaemlékezések által életre keltve nézőink is átélhetik ezt a fontos, a nemzetünk sorsát döntően befolyásoló pillanatot, és jobban megérthetik annak hatásait.”

„Igazi kiváltság számunkra e tragikus, nagy hatású események felidézése – és egyúttal hatalmas kihívás is, mert az eseményeknek nemcsak a történelmi hatásait, de, ami legalább ugyanilyen fontos, a személyes vonatkozásait is szeretnénk bemutatni” – mondták a sorozat executive producerei, T.J. Martin és Dan Lindsay. „Végtelenül hálásak vagyunk mindazoknak, akik megosztották velünk féltve őrzött személyes történeteiket arról a napról; hisszük, hogy a National Geographic-nál keresve se találhattak volna jobb partnert ezek méltó gondozására és bemutatására. Köszönet a 72 Films-nél dolgozó kollégáinknak, hogy segítségükkel megvalósulhatott e különleges történelmi időutazás – és hasonlóan hálásak vagyunk a The Sixth Floor Museumnak, amiért hozzáférést engedélyezett csodálatosan gazdag archívumához.”

Az epizódok tartalmából

A gyilkosság

John F. Kennedy és felesége, Jackie Texasba utaznak, az elnöki kampány rendezvénysorozatának egyik állomására. Bár az elnököt testőrök egész serege kíséri, Dallas belvárosában eldördül egy lövés, mely utóbb végzetesnek bizonyul. Kennedy a Parkland Kórházban belehal sérüléseibe, Amerika pedig örökre megváltozik ezen a napon.

Bemutató: 2023. november 5. 20:00 – National Geographic

A hajtóvadászat

Megkezdődik a hajsza Kennedy gyilkosa után, de ez újabb emberéletbe kerül. Jackie Kennedy közben felszáll az elnöki különgépre, hogy Washingtonba kísérje férje holttestét, és – még mindig a vérfoltos ruháját viselve – az Air Force One fedélzetén részt vesz az új elnök, Lyndon B. Johnson eskütételén. Ezalatt vészesen szorul a hurok a feltételezett gyilkos, Lee Harvey Oswald körül, a rendőrség a barátait és a családját is kihallgatja. 

Bemutató: 2023. november 5. 21:00 – National Geographic

A bosszú

Washingtonban utolsó útjára kísérik a meggyilkolt Kennedy elnököt – a gyászmenetet a felesége, Jackie Kennedy vezeti. Dallasban megvádolják Lee Harvey Oswaldot az elnök meggyilkolásával és letartóztatják – a főkapitányságon azonban Jack Ruby, egy éjszakai bár tulajdonosa lelövi, így nem lehet kikérdezni és felelősségre vonni.

Bemutató: 2023. november 6. 20:00 – National Geographic

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.