KÉK Klub – A balinéz élet titkai: vallás és hagyományok a mindennapokban, és a Tri Hita Karana filozófia – Harmincz Rita előadása

Ismét egy csodás utazásra invitálunk benneteket! Szobaturistáknak és mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik más kultúrák, a nagyvilág iránt, kötelező program a KÉK Klub szervezésében Harmincz Rita „Indonézia: egység a sokszínűségben” című sorozatának előadása. 

Bali Indonézia 17 ezer szigetének egyik apró önálló szigete és tartománya, amely méretét tekintve mindössze a mi Békés megyénkkel egyenlő, azonban tízszer annyian, 4 millióan lakják. Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, 260 millió lakosának több mint 85 százaléka iszlám hívő, azonban Bali egy olyan szeglete, ahol kizárólagos többségben maradt fenn a hindu vallás. Ezzel a kultúrával Indonéziában utazgatva nem találkozunk más szigeteken.

Fotó: Matthias Koch / unsplash.com

Előadásomban bemutatom a balinéz hindu vallást, mint életformát, a különböző életrítus szertartásokat. Arról is szó lesz, hogy a helyiek miként gyakorolják mindennapjaikban az őseiktől rájuk hagyott értékeket, és a Tri Hita Karanát. 

A Tri Hita Karana filozófia, a balinéz hitrendszer alapja, vagyis az egyensúlyra való törekvés legfontosabb alapelve. A balinéz emberek mindennapjait átszövő eszme, olyan vallási filozófia, amely megőrzi a kulturális értékeket és kiegyensúlyozott, békés életet teremt. A Tri Hita Karana szanszkrit eredetű szó, amely nagyjából annyit jelent hogy a boldogság három forrása. Azt jelenti, hogy az embernek egyensúlyban kell lennie embertársaival, Istennel és a természettel.

Ez a modern balinéz bölcsesség összeköti az ember, a szellemi világ és a természet birodalmát, így hozva létre azt az egyensúlyt, amely harmóniát teremt a mindennapokban. 

Várok mindenkit nagy szeretettel.” 

Az előadóról

Harmincz Rita

Harmincz Rita idegenvezető, világutazó: 8 évvel ezelőtt, négy hónapnyi folyamatos hátizsákos utazás után, átszelve Délkelet-Ázsia országait, szinte észrevétlenül csöppente Balira, egy apró halászfaluba, hogy őrizze valakinek a házát egy hónapig. Az egy hónapból aztán sokkal több lett, a Sziget azonnal magába szippantotta. Bár kezdetben az ideje nagy részét Balin töltötte, ma már Indonézia szigeteit járja, hogy megismerje ennek a sokszínű országnak a kultúráját, ősi szokásait, és az itt lakók természethez közeli életét. 

Az utazós évek során családot alapított, így már hármasban folytatják ezt az utazást. Ebben az időszakban széleskörű tapasztalatot szerezett a helyi kultúráról és társadalomról, ami lehetővé tette számára, hogy utazási irodák által szervezett utazásokra magyar csoportokat kísérjen a térségbe, gyakran ismeretlen, járatlan utakra is. Mint utazástervező, egyedi és személyre szabott utazási élményeket kínál azoknak, akik a hagyományos turistaútvonalaktól eltérően szeretnék felfedezni Indonézia és Bali rejtett kincseit.

Fotó: Mahmud Ahsan / unsplash.com

Leginkább a helyi ember érdekeli, a kultúrák sokszínűsége és az ismeretlen, távoli helyek, ahová nehéz eljutni. Erről és sok minden másról is ír blogjában (Blog – A sárga ruhás lány (sargaruhaslany.com)), könyveiben, vagy mmutatja be a videóiban.

Időpont: 2024. március 17. 09:00

online, Zoomon

Ha még nem vagy tagja a KÉK Klubnak,  ITT olvashatsz utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztald meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja. A havi előfizetésért 3 választható programhoz kapsz hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.