KÉK-Klub – Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság – Törteli Nikolett

Már többször is írtunk arról, hogy milyen fontos számunkra a kultúra és a tartalmas programok. Sokat foglalkozunk kulturális eseményekkel, járunk színházba, múzeumokba, koncertekre, előadásokra, és aktív tagjai vagyunk a KÉK kulturális élményklubnak. Ma innen hoztunk egy izgalmas, nyilvános programot.

Kozma Kata, a klub alapító vezetője nem titkoltan azzal a szándékkal indította ezt a nagyszerű kezdeményezést, hogy a programok és közönségük, illetve a kultúraszerető emberek egymásra találjanak. A KÉK Kulturális Élményklub 2024. márciusi nyilvános programja alkalmából Törteli Nikolett indítja el az „Amszterdam és azon túl” című sorozatát. Az első, bevezető előadás címe Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság.

“Hollandiába megérkezni sokaknak egy valóra vált álom: látni Amszterdam több száz éves, elegáns patríciusházait, átélni az ívelt kőhidacskákkal tagolt kanálisok hangulatát, elugrálni a száguldó biciklisek elől és persze milliónyi tulipán között sétálni. Nekem viszont az egész életemet változtatta meg: Hollandia úgy magával ragadott, hogy azóta sem engedett el, itt telepedtem le és alapítottam családot, hollandok között élek és dolgozom, sőt, hollandokat oktatok hollandiai idegenvezetésre…

Az előadásomban az első idők rácsodálkozásait idézem meg, mik tűntek fel az első hollandiai évemben, milyen furcsa szokásaik vannak a hollandoknak és hogyan került kefír a kávémba? 

Milyennek ismertem meg 15 év alatt a hollandokat? Közel engednek-e magukhoz vagy inkább távolságtartóak? Mi foglalkoztatja, mi motiválja őket, milyen különbségeket látok hozzánk képest? Hogyan határozza meg őket több évszázada a kereskedő múltjuk és a vallásuk? Kitérek az idegenvezetőként leggyakrabban kapott kérdésre is: mit esznek a hollandok?

A bevezető előadás általános képet nyújt erről a nem mindennapi országról és annak lakóiról, a célom, hogy a végére a kedves hallgatóság bennfentesnek érezze magát általam.”

Az előadóról

Törteli Nikolett

Törteli Nikolett 2008 óta Hollandiában élő idegenvezető. Első és egyetlen magyarként végezte el az ROC van Amsterdam felnőttképző intézmény holland nyelvű idegenvezetői képzését, ahol ma már oktató. A Dutch National Guide Association egyetlen magyar tagja, volt elnökségi tagja, jelenlegi vizsgabizottsági tagja, vizsgafelkészítője és PR-bizottsági elnöke. Hollandiában rendszeresen vezet magyar csoportokat, számos magyarországi irodának a helyi idegenvezetője, illetve privát idegenvezetéseket is tart. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum tárlatvezetője. Előadásaiban a holland kultúra és történelem mellett a mentalitást és a mindennapokat is előtérbe helyezi, illetve gyakorlati tippekkel is ellátja a Hollandiába készülőket.

Törteli Nikolett: Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság

Időpont: 2024. március 06. 20:00

Helyszín: online, Zoom – NYILVÁNOS

A program nyilvános, ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ha szeretnétek részt venni a programon, kérjük, regisztráljatok a következő linkre kattintva: https://forms.gle/PtbqAgjqTGwiKz6t6

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.