KÉK Klub – Ravenna, a keresztény művészet bölcsője – Sajó Tamás előadása

Ha kedd, akkor kulturális csemegék ínyenceknek! Olaszország a szívünk csücske, rajongunk a kutúráért, a történelemért és imádjuk az olyan finom részleteket, amelyeket Sajó Tamás rendszeresen megoszt hallgatóságával előadásai alkalmával. Izgalmas utazás az otthonotok kényelméből! Ne hagyjátok ki!

„Ravennában temették Rómát”, fogalmazta meg szólásmondásszerűen Passuth László, de fogalmazhatta volna úgy is: „Ravennában múlták felül Rómát”. Az eltemetett Róma helyében Ravennában született meg az új keresztény művészet. A császári udvarral átköltöző fiatal művészek a hagyományos római műhelyek és nagy öregek tekintélyétől nem korlátozva új műfajt dolgoztak ki, a fali mozaikot, és új ikonográfiát, amely a római katakombák és szarkofágok szinte jelzésszerű keresztény motívumait nagyította fel és dolgozta ki fali jelenetekké. Mindehhez pedig – mint általában a nagy művekhez – nemcsak kreatív művészek kellettek, hanem nagy mecénások is, akik az újító alkotásokat anyagilag és szellemileg is támogatták. Ravennában éppen egy női mecénás, Galla Placidia császárleány és császárné. Az általa és művészei által megteremtett, és már itt teljes pompájában felragyogó szintézis örököse az egész európai művészet.

Az előadó

Sajó Tamás

Sajó Tamás művészettörténész, műfordító, világutazó. Sok nyelven beszél és fordít, többek között Umberto Eco és más olasz szerzők művészettörténeti munkáit is ő ültette át magyar nyelvre. Tizenéves kora óta folyamatosan utazik, s ezeket az útjait meg is osztja A Wang folyó versei című blogban (http://wangfolyo.blogspot.com), a Studiolum Szabadegyetem című előadássorozatban (http://talks.wangfolyo.com) és jó tíz éve már az általa szervezett valódi utakon is, melyek a Mediterráneumtól a Kaukázuson és Perzsián át Kínáig kalandoznak. Korábban az MTA-n kutatott és tanított a CEU-n. Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Tamástól.

Dátum: 2024. május 23. 19:00

Helyszín: online, Zoomon

Ha még nem vagy tagja a KÉK Klubnak,  ITT olvashatsz utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztald meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja! A havi előfizetésért 3 választható programhoz kapsz hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.