Könyvklub: A lájkok városa

Ha a Bajos csajok Regina George-a influencernek állna napjainkban, pontosan olyan lenne, mint Jenny Mollen regényében Daphne Cole: egy megkerülhetetlen trendszetter, aki nem rest hazugságokból és manipulációból felépíteni a maga kis birodalmát. A Fake it till you make it-attitűd nem ismeretlen a „szakma” művelői között – ha létezne influencereknek szánt tankönyv, mindjárt az első oldalon szerepelne a tanács. A lájkok városában is erre biztatja Daphne újdonsült barátnőjét, az átlagos anyukát, Meget, miután az maga is a véleményvezérség útjára lép.

Meg és családja nemrég költöztek Los Angelesből New Yorkba, és a gyerekek előtt szövegíróként dolgozó Meg elveszettnek és haszontalannak érzi magát az új városban. Miután felvilágosítják, hogy a gyerekeinek semmi esélye a sikeres életre magániskola nélkül, találkozik Daphnéval, a hihetetlenül stílusos, humoros és profi anyainfluencerrel, akinek ráadásul megvannak a kapcsolatai az áhított iskolához. A nő szokatlanul élénk érdeklődést tanúsít felé, ami hízeleg a háziasszony- és anyuka-szerepébe kissé belefásult, barátok nélkül tengődő Megnek, és hamarosan azon kapja magát, hogy minden szabad percét Daphnéval és annak előkelő társaságával tölti, végül pedig már maga is több tízezer fős követőbázist épít az Instagramon. De összeegyeztethető-e az influencer karrier és a család? Ott tudunk-e lenni valahol 100 százalékosan, ha közben fél szemmel folyton a telefonunkat kukkoljuk? Megéri-e a virtuális csillogásért és hírnévért feladni a valódi és mély emberi kapcsolatainkat?

Ha valaki, hát Jenny Mollen tudja ezekre a kérdésekre a választ. Nem ismeretlen számára az influencer-lét, hiszen maga is az: két Instagram-fiókjával közel 500.000 követőt tudhat magáénak. Ez ugyan elég kevés Selena Gomez közel félmilliárd követőjéhez képest, de egy munkanélküli színésznőhöz – ahogy gyerekei nevezik a köszönetnyilvánítás szerint – mérten ez igazán szép szám. Mollen a színészi karrier helyett sziporkázóan humoros és önironikus írásaival szerzett magának nevet, így már saját jogán is híres, nem csupán az Amerikai pite főszereplőjének feleségeként hivatkozhatnak rá.

A lájkok városában gonoszul viccesen mutat görbe tükröt a közösségi média hatására eltorzult világunknak és azoknak az influencereknek, akik tevékenységükkel tovább fújják ezt a csillogó, de eleve kipukkanásra ítéltetett lufit. Megen és Daphnén keresztül mutatja meg, hogy a social media hogyan képes befolyásolni az emberek életét, döntéseit, de akár még a házasságukat és az erkölcsi érzéküket is. Mert lehet, hogy az átlagos emberek átlagos élete unalmasnak tűnik, de legalább igazi.

Mások a kötetről

„A lájkok városában jelen van a Jenny Mollen védjegyévé vált csipkelődő humor és a szerző különleges érzéke a morálisan felháborító dolgok iránt, ugyanakkor ez a regény a pátosz egy új szintjét hozza az írói munkásságába. Sötét és magával ragadó szatíra az anyaságról, a gazdagságról és a barátságról, emellett betekintést nyújt annak a veszélyeibe, ha közösségi média korában újra akarjuk alkotni önmagunkat. Letehetetlen.”Stephanie Danler, a Stray és a Sweetbitter írója, New York Times bestsellerszerző 

„Imádtam ezt a szórakoztató, csípős humorral és meglepően mély érzelmekkel teli könyvet. Nagyszerűen megfigyeli, hogyan hat a közösségi média mindannyiunkra: A lájkok városa kötelező olvasmány.”Jesse Q Sutanto, The Obsession és a Dial A for Aunties szerzője

A szerzőről

Jenny Mollen

Jenny Mollen író, színész, celebritás. Két esszékötete jelent meg, az I Like You Just the Way I Am (2014) és a Live Fast Die Hot (2016), előbbi New York Times Bestseller volt. A Huffington Post azt írta róla, ő az egyik legviccesebb nő a Twitteren és az Instagramon. A T magazin beválogatta a „Ki az az öt személy, akit feltétlenül kövessünk” listájára.

A Parents magazinban rendszeres rovata volt, írásait közölte többek között a Cosmopolitan, a Glamour, és az Elle.com. Instagram: @jennymollen és @dictatorlunches, a kettőn együtt több mint 500.000 követővel rendelkezik.

Szerző: Jenny Mollen

Kiadó: 21. Század Kiadó

Ára: 4.492 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.