Könyvklub – Alvilági becsület

Mire képes egy apa, hogy tinédzser lányának jegyet szerezzen a Jackson 5 New York-i koncertjére, ami gyakorlatilag lehetetlen küldetés? Hogy a feladat nehézségét érezzük, analógiának tökéletes belegondolni, miként érezheti magát manapság egy szülő, ha a kamasza Taylor Swift budapesti koncertjére kér jegyet. Ray Carney mégis megígéri May nevű, 15 éves lányának, hogy szerez a Jacksonok koncertjére jegyet, és ezzel olyan problémalavina indul el az életében, amire maga sem gondolt volna. Négy év becsületes élet után, miután úgy döntött, kiszáll a „játékból”, és az alvilág összes emberének megüzente, hogy visszavonult, egy csapásra azon kapja magát, hogy visszarántotta a bűnözők világa.

1970-es évek, Harlem. Ray Carney, a korábbi orgazda jelenleg köztiszteletben álló bútorbolt-tulajdonos: érthető, hogy igyekszik nem ütni bele az orrát semmibe. Amikor ártatlan szívességet kér régi rendőrségi kontaktjától, Munsontól, az univerzális megoldóembertől, cserében Munson is kér valamit. És ezzel máris újrakezdődnek a stiklik – nincs kiszállás, és ez valakinek az életébe kerülhet. Miközben az ország a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának kétszáz éves évfordulójára készül, Harlemben rejtélyes módon egymás után égnek le egész háztömbök. Carney egyik bérlője egy tűzesetben súlyosan megsérül, és Carney megejtően brutális cimboráját, Borsot bízza meg a nyomozással. A két zsivány harcba száll azokkal, akik az omladozó metropoliszt kezükben tartják: a necces, agresszív, velejükig romlott alakokkal.

Az Alvilági becsület egyfelől fekete humorú történet a városról az 1970-es évek régi vágású káoszában, amelyre ma már nosztalgiával tekinthetünk, másfelől lopva elkapott portré arról, mit is jelent a család szó. Szigorú noir, amely ismét bizonyítja, hogy Colson Whitehead úgy ismeri a korszakot és Harlemet, ahogy rajta kívül senki. A kétszeres Pulitzer-díjas író a rablástörténet vagy szélhámosregény műfaját is ugyanolyan komolyan veszi, mint más irodalmi műfajt. A végeredmény? Szórakoztató és elgondolkodtató noir, amelyből kiderül, hogy a becsületesség és a simlisség nem biztos, hogy egymást kizáró fogalmak.

A szerző saját bevallása szerint nagy rajongója az olyan trükkös bűnözőkről szóló filmeknek, mint az Ocean’s Eleven vagy a Szemtől szemben. Annyira, hogy úgy döntött, megpróbál valami ezekhez hasonlót alkotni könyves formában. Így született meg egy zseniális trilógia terve, melynek első része, a Harlemi kavarás a hatvanas években játszódik, amikor Ray és Elisabeth gyerekei még csak pár évesek.

A második rész, az Alvilági becsület a hetvenes évek New Yorkjába kalauzolja az olvasót, amikor a Nagy Alma finoman szólva is rohad: mindenhol szirénák, rendőri erődemonstrációk, mert nemrég történt egy brutális rendőrgyilkosság. De ezenkívül is annyira rossz a közbiztonság, hogy aki csak teheti, külsőbb kerületekbe vagy felsőbb emeletekre menekül. „Az elmúlt tíz évben az emberölések száma megnégyszereződött, a nemi erőszak, autólopás és betörés történelmi csúcsot döntött, nem lehetett egy sarkot menni anélkül, hogy késsel felszerelkezett rablók ne rontsanak az emberre, és így tovább. A statisztikát pontokba szedték, olcsó tintával nyomták, ami megfogta az ember ujját, akár a vér.”

A rendőrség maga is korrupt, így nem csoda, hogy amikor Ray a Jackson 5 koncertjegy ügyben Munson nyomozóhoz fordul, valami sokkal veszélyesebb dologba tenyerel bele, mint a belépőkért cserébe megtenni egy szívességet.

Colson Whitehead egy kegyetlen világról ír kegyetlenül őszintén, mégis olyan gyengédséggel és humorral, hogy a sztori csak viszi az embert, és szalad vele, mint egy retikültolvaj a szajréval. Ray Carney pedig akármekkora simlis is, az olvasó rögtön a szívébe zárja. Nem lehet nem szeretni ezt a figurát, nem lehet nem szeretni ezt a kötetet.

Colson Whitehead

A szerzőről

Az 1969-es születésű Colson Whitehead az amerikai szépirodalmi élet rocksztárja, aki a Time magazin címlapjára is felkerült Amerika történetmesélője címmel. A szerző két egymást követő regényéért, A föld alatti vasútért és a A Nickel-fiúkért megkapta a Pulitzer-díjat. Kétszer Pulitzer-díja keveseknek volt csak, William Faulkner és John Updike volt még ilyen. Whitehead feleségével és két gyermekével Manhattanben él.

Mások a kötetről

„Egy vérbeli New York-i noir: borongós hangulat, baljós karakterek. Whitehead leírásai még pontosabbak, találóbbak, üstökön ragadják a lényeget. Könyörtelen próza egy könyörtelen világról.” – Pék Zoltán, a kötet fordítója

„A regény három időszakra tagolódik – 1971-re, 1973-re és végül Amerika bicentenáriumi ünneplésének évére, 1976-ra – az Alvilági becsület szatírája vidáman robban ebbe a világba, miközben jól megtalálja az utat az emberek szívéhez.” – The New York Times

Szerző: Colson Whitehead

Kiadó: 21. Század Kiadó Kft.

Ára: 4.493 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Avatar photo
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.