Könyvklub: Az utolsó tanú

Ritkán találkozni ilyen összetett könyvvel, amely több zsánert kever, és az így létrejött világ által nyomatékosabban, több szinten jön át a mondandója. Lőrinczy Judit új regénye, Az utolsó tanú, ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor egy krimi, sok rejtéllyel és nyomozással, de fantasztikus elemeket is tartalmaz, különböző nem evilági lények és egyes emberek különleges képességei által, viszont kifejezetten fontos része az az utópisztikus világ, amelyben játszódik.

Ez a világ az elsivatagosodott Alföld, a kiszáradt Tisza, a fallal körülvett Szeged, a jellemzői egy-egy szóval: klímakatasztrófa, vízkorlátozás, farkastörvények. Különleges ruházat szükséges a forróság és szárazviharok ellen, újfajta kasztrendszer jött létre, bár létezik még modern technológia, de a világszintű kibertámadások miatt nem biztonságos a világháló és az elektronikai eszközök nagy részének használata, valamint ott vannak még az ehhez a világhoz formálódott emberek.

Nem is lehet aktuálisabb és nem is állhatnak közelebb hozzánk ez a világ, amikor hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, alacsony a folyóink vízszintje, aszály sújtja a mezőgazdaságot. Viszont nem az elriasztás a cél, hiszen ez a regény példát is mutat, hogyan lehet élni egy ilyen világban is, lehet alkalmazkodni, és van még lelkiismeret és emberségesség az itt élőkben.

2052. Alföld – A szép új jövő helyett fallal körülvett városok és magára hagyott, újkori betyárokat bújtató vidék, ahol a porviharok és az aszály mellett a feléledő mítoszok jelentik a legnagyobb veszélyt.

Amikor a Tisza kiszáradt medrében a szolnoki rendőrök egy szegedi professzor és egy nyíllal átlőtt betyár holttestére bukkannak egy kifosztott, ősrégi sír mellett, a múlt és a jövő összetalálkozik. Miközben a szolnokiakat Szegedre vezetik a nyomok, ahol talán még a kollégáikban sem bízhatnak meg, a pusztában egy bűnöző és bandája a sírból eltűnt arany után ered. Azonban sem a gyilkosságok, sem a kincs nem olyan fontos, mint az az erő, amely elszabadult, és amelyet néhány különleges, a jövőt látó ember próbál kétségbeesetten feltartóztatni.

Lőrinczy Judit az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után harmadik regényében a fantasyt, a krimit és az easternt szövi össze egy utánozhatatlanul egyedi és nagyszabású vízióvá. Az utolsó tanú Magyarországának félelmetesen pontos jövőjében mind az emberek közti, mind a világot összetartó törvényeket felülírja egy közeledő katasztrófa.

A szerzőről

Fotó: Kleinheincz Csilla

Lőrinczy Judit 1982-ben Szolnokon született, ott végezte el az általános- és középiskolát. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2006-ban szerezte meg jogi diplomáját. Mivel a büntetőjog áll hozzá a legközelebb, Pécsett, az ügyészségen helyezkedett el.

Novelláit 2005 óta publikálja antológiákban, magazinokban. Negyvenhárom másodperc című ötperces színművét bemutatták Londonban (Royal Academy of Dramatic Arts). Első regénye az Ingókövek – Sztálingrád másik csatája (2013), ezt követte az Elveszett Gondvána (2018). Az utolsó tanú című műve 2022 júniusában, a 93. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

Szerző: Lőrinczy Judit

Kiadó: GABO Kiadó

Ára: 5.490 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.