Könyvklub: Tom Lake

Az egyik legcsodálatosabb regény a szerelemről és az anyai szeretetről. Amikor egy kötetre úgy záporoznak a díjak és az elismerő szavak, mint a kerti szellőben a cseresznyevirág szirma, egy dolgot tehet az ember: maga is elolvassa a könyvet, hogy megtudja, mi végre az őrült hajcihő.

Ann Patchett könyvének esetében hamar rá kell jönnie, a nagy hajcihő valójában az élet leghatalmasabb dolgainak: a szerelem, az anyai szeretet és az élet apró szépségeinek ünneplésének szól. Hétköznapjaink leggyöngédebb pillanatainak felmagasztalása ez a kötet, azoknak a pillanatoknak, amelyekre csak ritkán csodálkozunk rá, ezért nagy szerencse, hogy Ann Patchett egy egész regénnyi ódát írt róluk. A szerelem, a házasság és a családi kapcsolódások keserédes szépségét az apró részletek tökéletes megfigyelése adja a szövegben. De még mielőtt épp elérzékenyülnénk, a szerző mindig ránt egyet a rekeszizmainkon: a kötet humora ugyanis egyedülálló.

A történet egy cseresznyéskertben játszódik, melyben idősődő farmer anyjához és apjához a vírus miatti lezárások miatt hazatér három lányuk. Cseresznyéskert és három nővér, már meg is van a szöveg csehovi aurája. De míg a jeles orosz szerzőnél erős melankólia és kiábrándultság hatja át a szöveget, addig a Tom Lake reménnyel teli és napsütéses történet.

Mivel a munkások nagy része a járvány miatt nem lehet velük, így a három lány és a két szülő szinte csak maguk kell, hogy leszüreteljék a farmon termett cseresznyét. A huszonéves felnőtt lányok a hirtelen jött közös munka lehetőségét arra használják ki, hogy kifaggassák anyjukat fiatalkori szerelméről, Peter Duke-ról, akit nagyjából annyi idősen ismert meg, mint ahány évesek most ők. Emily, Maise és Nell egy szóról sem szeretnének lemaradni, ezért ha valami miatt egyiküknek el kell mennie, megtiltják, hogy Lara tovább mesélje a történetet. Főleg az „izgalmas” részeket.

Miért olyan fontos a három lánynak, hogy ennyire részletesen hallják anyjuk fiatalkori szerelmének, Peter Duke-nak a történetét? Csak fel akarnának vágni, hogy anyjuk egy hírességgel járt? Megnyugtató a tudat, hogy ha neki sikerülhetett volna annak idején kitörni a farmerlét és a cseresznyéskert fogságából, akkor számukra is van remény? A járvány okozta szorongásban még erősebben kapaszkodnak egymásba a generációk, és ez a mesélés ebben segít? A válasz valószínűleg egyszerre igen mindenre, kiegészítve azzal, hogy minden családnak szüksége van mítoszokra, olyan történetekre, melyeket hallva kicsit megemelkedik a lélek, és felülről látjuk az életünket.

Lara Kenison fiatalkori szerelmi története tehát nem csak arról szól, hogy milyen volt eljátszani számára 16 évesen, 20 évesen, majd 24 évesen is Emiliy Webbet A mi kis városunk című darabban, és a legutolsó játék alkalmával megismerkedni a később igazi hírességgé váló Peter Duke-kal. Története arról is szól, hogy kénytelen visszaemlékezni huszonéves önmagára és akkori gondolataira, és ezáltal közelebb kerülni a lányaihoz. Mintha újra magára kellene öltenie azt a százszorszép mintás ruhát, amit fiatal korában ő is hordott, és a lányai is sorban utána. 

Nemrég Patchett megkapta a National Humanities Medalt, többek között azért, mert tökéletesen tudja szavakba önteni „az emberi természet szépségét, fájdalmát és összetettségét”. A Tom Lake című regényben ez az érzékenység olyan szépen virul, mint a százszorszépek Lara Kenison cseresznyéskertjének a végében, a domboldalon.

 Kiemelt vélemények a kötetről

„Mesterien, fokozhatatlanul életszerű.” – Guardian

„Szerelem és házasság egyik legnagyobb élő krónikása.” – Elle

„Ann Patchettnek még a bevásárlólistáját is elolvasnám.” – Jojo Moyes

„Egyik kedvenc kortárs szerzőm.” – Gillian Anderson

A szerzőről

Ann Patchett PEN/Faulkner-díjas regényíró, Los Angelesben született, jelenleg Nashville-ben él. Ez a kilencedik regénye. The Dutch House című könyvét Pulitzerre jelölték. Művei több mint harminc nyelven olvashatók.

Szerző: Ann Patchett

Kiadó: 21. Század Kiadó

Ára: 4.493 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.