Könyvklub: Zéró protokoll

Vajon ki tudod játszani a világ legokosabb kémprogramját? Felejthetetlenül izgalmas thriller korunk egyik legjobb forgatókönyvírójától.

Gondosan kiválasztottak tíz amerikait a FUSION, a mérföldkő-jelentőségű kémprogram béta-tesztelésére. Ez a program mindenkit megtalál, bárhol van is a bolygón. El lehet bújni előle harminc napon át? A nyeremény hárommillió amerikai dollár. A tíz vállalkozó egyike egy bostoni könyvtáros, Kaitlyn Day, neki jóval több a tét, nem csak a nyeremény összege. A program fejlesztői számára, ha a FUSION nem működik, a CIA kilencven milliárd dolláros megbízása forog kockán. Amikor a visszaszámlálás a zéróhoz ér, a nyertes csak egyvalaki lehet.

A mindenség elmélete, a Bohém rapszódia, A két pápa, és A legsötétebb óra című filmek zseniális forgatókönyvírójának feszes ritmusú thrillere. Ha ezt elkezded olvasni, a könyv főhőseihez hasonlóan kénytelen leszel eltűnni az életből, McCarten története ugyanis egyszerűen nem ereszt. Douglas Preston egyenesen kijelenti, hogy a Zéró protokoll hosszú ideje az egyik legjobb thriller, amit olvasott. A kötet Pék Zoltán fordításában jelenik meg.

Anthony McCarten neve nem ismeretlen, hiszen számos olyan film forgatókönyvét jegyzi, melyeket kimagaslóan izgalmas dramaturgia és zseniális karakterépítés jellemez. Ki ne szerette volna a Freddie Mercury-t megidéző Bohém rapszódiát, a Stephen Hawkingról szóló A mindenség elméletét, a Churchillt bemutató A legsötétebb órát, vagy a Benedek pápát és Ferenc pápát megrajzoló A két pápa című filmet?

A filmes világban elismert zseniális történetszövő viszont könyvet is nagyon tud írni. Forgatókönyvíróként, rendezőként, producerként és színházi adaptációkat is készítő alkotóként mindent tud arról, mitől működik egy sztori. Az emberi tényezőtől. Legyen az történelmi film, lélektani dráma vagy akciódúsabb mű, tisztában van vele, hogy a történet izgalmát nemcsak az események, de az események emberekre gyakorolt hatása jelenti. Hogy mihez kezd például valaki egy olyan feladattal, hogy harminc napra teljesen el kell tűnnie, láthatatlanná kell válnia a társadalomban?

A vadászat-krimik zsánere megunhatatlan műfaj: amikor az áldozatnak bujkálnia kell üldözője elől, az olvasó alapvető emberi együttérzése rögtön bekapcsol, máris a főhősnek drukkolunk, és faljuk az oldalakat, hogy kiderüljön, megmenekül-e. Egy ilyen típusú thrillert megújítani viszont csakis olyan alkotó tud, aki szereplői iránt azonnal képes szimpátiát ébreszteni, elköteleződést kialakítani. Így a végén már azon kapjuk magunkat, le sem tudjuk tenni a könyvet, annyira kíváncsiak vagyunk rá, mire megy a tíz kiválasztott a világ legszemfülesebb kémprogramjával, az ahhoz tartozó elszánt kiberkopókkal, és a mindenhol ott lebegő megfigyelő drónokkal.

A világsajtó állandóan a kémprogramoktól hangos: hogyan és miért használják a kormányok megfigyelésre. De nem kell kémprogramot telepíteni a telefonunkra, hogy az állandóan adatokat gyűjtsön rólunk. A komoly társadalomkritikai kérdéseket is felvető mű tehát nemcsak egy egyszerű thriller, hanem arra is rádöbbenti az olvasót, hogy a 21. század embere miért mutat meg olyan sokat magából, és miért annyira nehéz láthatatlanná válnia.

A szerzőről

Anthony McCarten Új-Zélandon született, jelenleg Londonban él. Kétszer nyerte el a BAFTA-t, és forgatókönyveit négyszer nevezték Oscar-díjra. Legismertebb művei: A mindenség elmélete, Bohém rapszódia, A két pápa, A legsötétebb óra.

Mások a kötetről

„Hosszú ideje az egyik legjobb thriller, amit olvastam. A színtiszta szórakoztatáson túl ez a regény kimondja az igazságot erről a felkavaró korról, amiben élünk.”– Douglas Preston, A majomisten elveszett városa szerzője.

„Amilyen pörgős, olyan időszerű… Anthony McCarten brutálisan feszes összeesküvős thrillere úgy hatol bele a kortárs Amerikába, akár egy golyó.” – Graham Moore, Az éjszaka fénye és a Bűnösök szerzője.

Szerző: Anthony McCarten

Kiadó: 21. Század Kiadó

Ára: 4.493 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.