Palotás Petra: A vasaló – Novella

Nagyokat fújtatott, úgy érezte, mindjárt szétpukkan dühében. Márpedig ő a slágerfesztivált fogja nézni! – tápászkodott fel a fotelből. Emelt fővel, egy pillantást sem pazarolva a férjére, odament a tévéhez, és szándékosan lelassított, teátrális mozdulattal átkapcsolt a futballmérkőzésről.

Márton káromkodott egy cifrát, nem hangosan, csak a szája két szélén lecsüngő fehér bajusza alatt motyogva. De Ilonka füle meghallott mindent, még azt is, amit nem is mondtak. Visszaült a magas háttámlájú, mohazöld fotelba, és a kezébe vette a kötnivalót. Sértetten csattogtatta a hosszú, szürke tűit, és úgy tett ugyan, mintha a daloló képernyőt figyelné, de valójában Mártont leste, a hatást, amit a férjéből kiváltott a lázadása. De Márton már vagy túltette magát a történteken, vagy szándékosan bosszantotta Ilonkát azzal, hogy a rövid verbális kitörése után már nem szólt semmit, csak elvette a dohányzóasztalról a keresztrejtvényt, és egy ceruzacsonkkal nekilátott az agytornájának.

Ilonka hiába igyekezett élvezni a ritka győzelmét, néhány perc múlva már nem kötötte le a műsor, mi több, még a vendégeit felettébb negédesen üdvözlő, bókokat szóró műsorvezető is bosszantotta egy kicsit. Egy igazi férfi sosem beszél így nőkkel, ez csak szemfényvesztés, nézőámítás, mesterkélt kedveskedés – zsörtölődött, miközben görcsösen igyekezett elhessegetni a gondolatokat, hogy valójában nem lenne ellenére, ha néhanapján Márton is így kedveskedne neki.

De a férje nem volt a szavak embere, sem amikor festőinasként a szelet csapta neki, sem ötven évvel később, amikor egy Hegedűs Gyula utcai bérház harmadik emeletén küzdöttek meg a téli, szürke hétköznapokkal. A nyár az más volt, sőt már a tavasz is, amikor az első napsugarakkal kicókmókoltak Ráckevére. Ott volt a kert, a gyümölcsfák, a lekvárbefőzés, a virágok, a kisebb-nagyobb javítgatások, a rengeteg tennivaló. És az unokák, először csak egy, aztán kettő, majd szinte észrevétlenül öt, akik minden figyelmet és kényeztetést maguknak követeltek. És ott volt a Duna is, a hol lassan folydogáló, hol veszélyes sodrással rohanó zöld Duna, a kölyökkora óta horgászó Márton számára a földi paradicsom, aki vénségére sem restellte hajnali négyre beállítani a vekkert, hogy kint legyen a parton, amikor a hozzáértők szerint a legjobb a kapás.

Vénségére – ezt Ilonka morogta, amikor valamiért bosszankodott miatta. Vénember, ilyenkor ez volt a neve. Amikor ötven év után is szanaszét hagyta a ruháit, amikor ötven év után is megfeledkezett a házassági évfordulójukról. Pedig tudta, hogy milyen fontos az asszonya számára a rend, és még annál is jobban a házassági évforduló. Bezzeg a pecabotjai úgy álltak katonásan a sufniban, hogy még álmából felkeltve is megtalálta volna a neki kellőt. A műanyag rekeszekben sorakozó műcsalikról és horgokról nem is beszélve. Úgyhogy nem arról volt itt szó, kérem szépen, hogy ne tudna rendet tartani, csak éppen nem mindenhol akar, nem mindenhol veszi a fáradságot – zsörtölődött Ilonka nemegyszer. Majd az asszony úgyis megcsinálja, hisz az a dolga, hogy pakoljon, hogy ellássa az urát. Hát hol élünk, kérem szépen, a múlt században? – panaszkodott a mutatóujját rázva a szomszédasszonyának.

– Én is dolgoztam, most meg mindketten nyugállományban vagyunk. Persze azért a kertben csinál ezt-azt, a füvet is ő locsolja meg nyírja, és az unokákkal is végtelen a türelme – visszakozott, amikor a szomszédasszony közölte, hogy na, ő ezért örül, hogy már ezer éve özvegy, különben most erőszakkal kellene kitennie a semmirekellő Bélát.

Mert bizony a Béla az volt, egy semmirekellő, mihaszna fickó, aki az italba fojtotta a nem létező bánatát. De legalább nem kell a koszos zoknijait és gatyáit mosnia utána – hőzöngött, magasra húzogatva a hajszálvékonyra szedett szemöldökét, majd cinkosan Ilonkára kacsintott, hogy ugye, hogy a Márton is iszik, egy kaptafára készültek ezek mind.

De Ilonka ellenkezett, ivásról nincsen szó, és ha az ura ki is húzza nála időnként a gyufát, azért a Bélánál sokkal különb, mármint ha a megboldogult tényleg olyan ember volt, mint amilyennek Emőke leírja, mert ugye személyesen sosem volt hozzá szerencséje.

Ilonkának egy-két napig lelkiismeret-furdalása volt, hogy minek teregeti ki mások előtt a családi szennyest, de amikor megint neki kellett kihalásznia a kanapé alól a valóban koszos ruhadarabokat, megint csak elöntötte a vér az agyát. Hát tényleg olyan nehéz az a pár lépés a szennyestartóhoz, hát tényleg nem érdemel egy kis kíméletet a dereka?

Őt sem kíméli Ilonka a telefonálásával – vágott vissza Márton. Hogy mi fecsegnivalójuk lehet ennyit az öreglányoknak – zúgolódott mindig, amikor a felesége képtelen volt letenni a kagylót. Évtizedeket vártak a vonalra, és amióta megérkezett a piros készülék, Márton úgy érezte, megszűnt Ilonka számára a külvilág. Amíg Ráckevén örökké a kertben vagy a konyhában szorgoskodott az asszony, addig érzése szerint a telet a Hegedűs Gyula utcai lakás étkezőjében töltötte, a telefonkészülék mellett üldögélve.

A füledhez fog nőni! – vetette oda, ha a mosdóba igyekezve elhaladt Ilonka mellett, és értetlenül csak a fejét ingatta, amikor a nagy lendülettel fogyasztott alkoholmentes sörnek köszönhetően egy óra múlva újra a WC felé vette az irányt. Hogy mi minden történhetett két nap alatt – értetlenkedett nemegyszer, nem fogadva el a választ, hogy az irodalomtól kezdve a friss hírekig, a jövő tervezésétől a múlton való merengésig minden terítékre kerül egy ilyen társalgásnál.

Társalgásnál – ezt különösen lassan mondta, Márton szerint természetellenesen csücsörítve, mintha ezzel jelezné, hogy vele nem lehet társalogni. Hát nem is – vágta a fejéhez egyszer Ilonka, amikor megint összekaptak valamin. – Mi több, még beszélgetni sem! – lovalta az asszony még tovább bele magát.

Pedig nyáron szinte mindig jól megvoltak, néha még a Duna-parti séták is feldobták a napot, ha pedig az unokákhoz a szülők is csatlakoztak, nagy, kedélyes családi együttlétek kerekedtek a találkozásokból. A nyarakba egy-egy fröccs is belefért, de Ilonka legfeljebb csak pityókásan látta az urát. Nem bánta. Sőt! Hiszen olyankor pirospozsgás arccal sokadjára elmesélte a megismerkedésüket, hogy szeretett bele az aranyhajú, smaragdszemű, fodrásznak tanuló lányba. Még bókolt is, no nem úgy, mint a negédes, szerinte parókás fickó a slágeres műsorban, nem olyan hivalkodó eleganciával, csak olyan mártonosan, hogy a korosztályában még mindig neki van a legformásabb feneke. Nyáron megvoltak, de télen rájuk szakadt a tető, összepréselték a levegőt az egyszobás lakás falai.

Leszámítva egy három évvel azelőtti decembert, amikor egy félresikerült csillártisztogatás miatt Ilonka kénytelen volt tíz napot kórházban tölteni. Nagyobb is lehetett volna a baj, ha a megbillent hokedliről részben nem a kanapéra esik, de a párnák a fejét felfogták, így csak a combnyaka törött, de az csúnyán, operációra és hosszú lábadozásra szorulva.

Márton még a feleségénél is jobban szenvedett, hirtelen megnőtt a máskor oly szűkösnek érzett lakás. Nyughatatlanul járkált fel s alá, az aggódó gondolatai foglyaként, mint a ketrecbe zárt vad, a konyhából a szobába és vissza, számolva a perceket, hogy mikor kezdődik meg újra a kórházban a látogatási idő.

Ilonka hazatérte után két hétig úgy turbékoltak, mint az egymást visszakapott szerelmesek, de a harmadik héten Márton már kisebb lelkesedéssel ment le naponta kétszer a boltba, csak mert a gipszelt lábú felesége hirtelen megkívánt valamit; a rendszeres porszívózást is feleslegesnek tartotta, azt pedig, hogy miért kell akkor is kivasalni az inget, ha nem mennek sehova, végképp nem értette. Az első napokban még a kórházi sztorik is őszintén érdekelték, de amikor Ilonka már az ágyszomszédja fogadott lányának a volt férjének az első házasságáról mesélt, a legjobb akarata ellenére is elvesztette a fonalat, és idővel már meg sem akarta találni.

Aztán észrevétlenül visszakúsztak a szürke hétköznapokba, ahol az újraegyesülés örömét hamar felváltotta a tánc – az egymás megkopott idegein való táncolás. Ilonka elvárt, talán túl sokat is, Márton pedig csak fél vagy negyed gőzzel teljesített. Márton a világ legtermészetesebb dolgának tartotta, hogy a felesége főzzön, mosson, takarítson rá, amíg ő meccset néz vagy újságot böngészik. De ma nem akarta Ilonka a meccset, nem számolva a feltartóztathatatlanul közeledő következményekkel követelte magának a csatornaváltás jogát.

Reklám szakította ketté a zenés műsort, a mosópor- és az OTP-hirdetést egy zsinór nélküli vasaló istenítése követte. Ilonka sóvárogva nézte a vasalódeszkán légiesen táncoló szerkezetet, szinte a képernyőn keresztül is érezve az arcába csapódó, a frissen mosott ruha illatával keveredő gőzt. Micsoda találmány, mekkora könnyebbség, ha az ember nem csavarodik állandóan a zsinórba, ha nem a sötét előszobában kell vasalnia, csak mert ott fér hozzá könnyen a konnektorhoz! Technikai szempontból a hall még szóba jöhetne ugyan, de ott meg a vasalódeszkának nincs helye. Micsoda remek megoldás lehetne a hallban feltölteni a vasalót, a tévé előtt pedig vasalni, spriccelő és állandóan rosszfele kunkorodó zsinór nélkül!

De a sárgával felvillanó és a narrátor által közölt árnál összerezzent, sőt arra még Márton is felkapta a fejét.

– Elmebetegek! – dörögte mély hangon. – Egy kisebb autó ára – tette hozzá némi túlzással.

– Tényleg nagyon drága – adott neki igazat a felesége. – De micsoda könnyebbség egy háziasszony számára! – fűzte aztán hozzá egy nagyot sóhajtva.

Másnapra úgy-ahogy megbékéltek, Mártonnak különösen ízlett a rakott kel, és mivel Ilonka megígérte, hogy aznap nem szól bele a tévéműsorba, még a szemetet is levitte, külön kérvény benyújtása nélkül.

Csak az az átkozott diákcsemege ne lett volna, az a szőnyegbe tapadó, ragacsos mazsolákkal teli diákcsemege! Ilonka az évek során megszokta már, hogy Márton szívesen rágcsál a képernyő előtt, s bár ő maga az asztalnál való étkezést részesítette előnyben, meghagyta az urának az élvezetet azzal a feltétellel, ha a ropit vagy a magokat egy kis tálba teszi, és az ölébe vesz egy morzsabiztos tálcát.

De aznap elmaradt a tálca, és a tálka helyett is csak a zacskó zörgött. Ilonka szúrós tekintetét szavak követték, de hasztalanul próbálta a férjét jobb belátásra bírni, az dacosan ragaszkodott az eredeti csomagoláshoz, nem látva közeledni a vészt, amikor egy gólnál felpattanva kirepült a kezéből a zacskó. Márton ugyan hangoztatta, hogy valószínűleg a tálka is hasonló sorsa jutott volna, kerámiatörmelékkel tetézve a bajt, de Ilonka olvasatában egyértelmű volt, hogy a gyerekes tiltakozása miatt történt meg a borzalom. Igyekezett megelőzni a még nagyobb bajt, ezért még mielőtt az újonnan vásárolt szőnyegbe taposták volna a bűntett nyomait, megjelent a porszívóval.

Márton a fejét fogta, hogy ugye nem gondolja a kedves neje komolyan, hogy a második félidő legizgalmasabb percei alatt fog majd porszívózni, túlberregve a közvetítést. De Ilonka úgy gondolta, és nagy hévvel nekiállt a takarításnak. Márton dúlt-fúlt, egy nagy lendülettel kihúzta a vezetéket a konnektorból, majd visszahuppant a fotelbe, miközben odavetette a feleségének:

– Lehet, hogy mégis inkább a Margitot kellett volna feleségül vennem, akkor nyugtom lenne!

Nem mondta ő ezt komolyan, de még csak nem is gondolta úgy, a dühében vagdalózni, szurkálni akart, már félúton bánta is, de nem volt mit tenni, kiszaladtak a száján a szavak. Jaj, azok a szavak! Olykor simogatnak, máskor meg veszélyesebbek a legélesebb fegyvernél. Ilonka megdermedt, majd szótlanul maga mögött hagyta a szobát. Márton ekkor már végképp tudta, hogy nagy a baj.

Két teljes napig nem szóltak egymáshoz, Ilonkát már az is szíven ütötte, ha egyáltalán szóba került az elődje, Márton ifjúkori szerelme. Szerelme… ugyan, gyermekkori lángolás, ezt maga a férfi mondta így anno a kapcsolatuk elején, amikor Ilonkában felülkerekedett a féltékenység.

És most ez, tessék… Ugyan volt már rá példa, hogy ő vágta az ura fejéhez, ha annak nem tetszett valami, hogy vette volna inkább el a Margitot, ha nála nem tetszik. De ez most más volt, most a férje mondta, és igencsak megbántotta vele – mesélte a barátnőjének a telefonba őszinte szomorúsággal.

Márton próbálkozott a maga módján: elmosogatott és egész nap nem kapcsolta be a tévét, de Ilonka nem adta könnyen a megbocsátást, a verbális kommunikáció beszüntetésével büntette a férjét.

A második nap délutánján Márton fogta a kabátját, és behúzta maga mögött az ajtót.

– Menjen csak, ne is lássam! – sziszegte Ilonka.

Majd megvigasztalja a Margit – fűzte epésen hozzá gondolatban néhány óra múlva, de aztán érezte, hogy mennyire megrémiszti az egyébként nagyon is valószínűtlen feltételezés. De akkor meg hol van, már hét is elmúlt – emelte a szemét aggódva a faliórára. Olyan csúszós minden, még csak az kéne, hogy elessen! – nézett le a gang korlátja mögül. Már vagy húsz perce kint állt a körfolyosón, amikor nyikorogva kinyílt lent a lift ajtaja. Ilonka nem látott odáig, de hallotta, ahogy elindul a felvonó.

Márton egy nagy csomaggal a hóna alatt szállt ki, majd meglátva a feleségét, gyors léptekkel közeledett felé.

Ilonka először szíve szerint lehordta volna a sárga földig, hogy hol volt, hogy merre járt, hogy miért hozta rá a frászt, de aztán meglátta Márton szemében a jól ismert huncut csillogást, és követte a szűkszavú utasítást, hogy legyen szíves, egypár percre zárja magára a konyha ajtaját.

Alig két szusszanásnyival később a tévé előtt, a vasalódeszkára állítva várta az új, zsinór nélküli vasaló. Közvetlenül a távirányító mellett.

Ha szeretnél még több novellát olvasni Palotás Petrától, IDE kattintva megteheted!

Avatar photo
Palotás Petra

Író

Több, mint másfél évtizednyi televíziózás után új irányt vett az életem. Ma már az írás tölti ki a mindennapjaimat, jelenleg a 14. könyvemen dolgozom. S bár már jó ideje Hamburgban élek, nagyon szoros maradt a kapcsolatom hazámmal, a családommal, az ottani barátaimmal, és a hűséges olvasóimmal.