Palotás Petra: Mázlista – Novella

Vasárnap délelőttönként megtelt a játszótér fiatal apukákkal… Mintha szentírás lett volna, hogy a héten egyszer az anyukáknak is jár pár gyerekmentes szabad óra, hogy nyugodtan átadhassák magukat a főzés, vasalás és takarítás művészetének.

Ilyenkor a park maga volt a harmincas szingli nők merész, érzéki álmainak a megtestesítője. A testüket szorgalmasan karbantartó, reggelente a parkban kocogó üzletasszonyok örömmel tartottak egy kis szünetet a homokozónál, hogy egy picit elmerüljenek a számukra még nem sietős boldogság látványában. Volt köztük olyan is, akit a tökéletesnek tűnő családmodell ejtett rabul, és akadtak olyan hölgyek is, akik csak a szemüket akarták kényeztetni.

Fiatal, életerős és jóképű apukák játszottak csemetéikkel, volt, aki a másfél éves kislányával épített homokvárat, volt olyan, aki kétéves kisfiából próbált válogatott focistát faragni, és akadt olyan is, aki ölében a gyermekével már vagy huszadszor csúszott le a csúszdán. A hétköznapokból kiragadott pillanatképek uralták a játszóteret, amelyek szinte minden ott lévő férfiból kívánatos nagy Őt varázsoltak. Az ábrándozó hölgyek azonban pár perc után továbbkocogtak, valószínűleg belátva, hogy hosszú távú esélyeiket rontotta volna, ha hanyagolják a reggeli sportot.

Az apukák így maradtak maguk között édes kis lurkóikkal, akik hangos kacagással jelezték, hogy mennyire élvezik, hogy ma apával lehet hancúrozni. A pingpongasztalnál egy lezserül öltözött négyes csapat gyűlt össze, mindegyiküknél a farmer és a póló dominált. Ilyenkor nem számított, hogy melyikük postás és ki menedzser: apukák voltak, akik a foci vb-n túl leginkább családi témákkal kapcsolatban cseréltek eszmét.

Este a pubban egy pohár sör mellett biztosan máshova került volna a fókusz, de itt, a játszótér bűvöletében szinte semmiben sem különböztek az anyukáktól. Volt, aki a kisfia első lépéséről tudósított büszkén, más meg kétéves kislánya hatalmas szókincsével dicsekedett. Az egyetlen különbség talán a téren eltöltött időben rejlett, a férfiak egyszerűen hamarabb elfáradtak, másfél-két óránál egyikük sem bírt többet.

De ma még fiatal volt a reggel, és kifejezetten jó a hangulat. Miközben csemetéik békésen szórták egymásra a homokot, ők ártatlan viccelődésbe kezdtek, majd hamar áttértek a „nálatok mi újság?” vágányára. Hárman semmi különössel nem tudtak szolgálni, de a negyediknek, egy kissé talán túl vékony, de jóképű, borostás férfinak azonban volt mit elújságolnia:
– A feleségem meggyőzött róla, hogy Balázskának mihamarabb szüksége van egy kistestvérre, mindjárt kétéves lesz, nem jó a túl nagy korkülönbség.
– A feleséged meggyőzött? Szegény öregem, kösd fel a gatyádat, még többet túlórázhatsz! – gúnyolódott a mellette álló vörös hajú apuka.
– Huhú, jöhetnek megint az átvirrasztott éjszakák! – kacagott fel a kissé nagydarab, nagyhangú szomszédja.
– És megint nem mehettek majd sehova. Emlékezz vissza, Balázska mikor aludt először az anyósodnál! – kontrázott a harmadik.
– Na, és jön majd a testvérféltékenység, horror sztorikat hallani róla – folytatta újra a vörös.
– A hozzátáplálás, a biliztetés… Na, nekem nem kéne, az biztos! – fűzte hozzá a haját hátrasimítva a nagydarab.
– Már csak azért imádkozz, hogy az is fiú legyen, hogy ne kelljen ezernyi új ruha! – röhögtek fel szinte egyszerre.

Végre a vékony apuka is megszólalt újra.
– Egy gyerek számára fontos a testvér! – húzta ki magát, szinte védekezve, majd hozzáfűzte: – És mellesleg, ki lehet emelni a dolognak egy másik pozitívumát is: egy kis szerencsével most hónapokig a feleségem kezdeményezi majd az összebújást, na szóval értitek, a szexet… Nem lesz állandó fáradtság, fejfájás meg a ma nincs hozzá hangulatom kifogás.
Hirtelen félbeszakadt a hangos nevetés, egy pillanatig néma csend lett, majd szinte egyszerre hangzott fel három sóhajtás kíséretében:
– Mázlista!

Ha szeretnél még több novellát olvasni Palotás Petrától, IDE kattintva megteheted!

Avatar photo
Palotás Petra

Író

Több, mint másfél évtizednyi televíziózás után új irányt vett az életem. Ma már az írás tölti ki a mindennapjaimat, jelenleg a 14. könyvemen dolgozom. S bár már jó ideje Hamburgban élek, nagyon szoros maradt a kapcsolatom hazámmal, a családommal, az ottani barátaimmal, és a hűséges olvasóimmal.