Premier – Legénylakás

Premier - Legénylakás

Premier – Legénylakás

Hollywood 1961-ben tízre jelölte és négy Oscar-díjjal jutalmazta Billy Wilder filmjét, a Legénylakást, amelyből a nagy sikerre való tekintettel Neil Simon színpadi változatot írt. 2019. december 21-én a romantikus zenés vígjáték Puskás Tamás rendezésében, új dalszövegekkel tér vissza a Centrál Színház színpadára. Az előadás férfi főszerepét, a társulat új tagja, Fehér Tibor alakítja, Papp Jánost orvosként látjuk, régi sikerünk, a My Fair Lady dívája, Tompos Kátya pedig a főnökével, Stohl Andrással viszonyt folytató pincérlányt formálja meg. A nevettetés nagymesterének örökzöld darabjában karácsony napján végül mindenre fény derül és az álszent és önző világban egy fiú és egy lány önmagára és egymásra talál.

Chuck Baxter kölcsönadja a lakását cége vezetőinek, hogy félreléphessenek. Ő pedig előbbre szeretne lépni. A nagyfőnök Scheldrake barátnője Fran Kubelik azonban éppen az a lány, akibe ő is szerelmes. Scheldrake házassági ígéretekkel bolondítja, de karácsony napján kiderül: esze ágában sincs válni, ezért Fran öngyilkosságot kísérel meg. Chuck megtalálja, megmenti és egy jobbhorog árán megváltja a jogot egy első kártyapartira.

Premier - Legénylakás

Billy Wilder filmje, a Legénylakás (The Apartment) 1961-ben tarolt az Oscaron. Négy szobrocskát vitt haza, Amerikában filmtörténeti jelentőségű alkotás, Shirley MacLaine és Jack Lemmon legnagyobb alakításaiként tartják számon. Chuck Baxter és Fran Kubelik történetét ma filmiskolákban tanítják. A színházi siker sem váratott magára sokáig, Neil Simon, az érzelmes komédiák nagymestere a kor ünnepelt slágerszerzőjével, Burt Bacharach-hel szövetkezett a zenés Broadway adaptáció elkészítésére, melyet David Merrick rendezett. A Legénylakás történetében egy fiú és egy lány keresi kétségbeesetten a boldogulás útját. Végül az álszent és önző világban magukra és egymásra találnak.

A darabban nehéz témák: szexizmus, szerelemféltés, pszichés zavarok, sőt az öngyilkosság is megjelennek. Ennek kapcsán Tompos Kátya elmondta: „Komolyan kell vegyük a színpadon való megjelenítésüket, hogy a következő pillanatban humorral oldjuk fel a súlyukat. A humor és irónia önvédelem, a túléléshez, az életigenléshez nélkülözhetetlen tulajdonság. A zene pedig tölti, erősíti az ilyen érzések közti amplitúdókat.”

Bemutató: 2019. december 21.