Újra Cápafesztivál

Immár tizedik éve, hogy júliusban a cápák a főszereplői a National Geographic Wild történeteinek, és ez idén sem lesz másként: a hétvégenként 18.00 és 21.00 óra között műsorra tűzött sorozatok és különkiadások egy olyan rendkívüli víz alatti birodalomba viszik a nézőt, ahol a valóság izgalmasabb, mint a fikció.

A Cápafesztivál izgalmas, képernyő elé szegező műsorfolyama több mint 30 órányi premierrel várja a világ egyik legkülönlegesebbnek tartott – ám sokak szerint gyökeresen félreértett – tengeri élőlény rajongóit. Amint azt a korábbi években megszokhattuk, a programok nemcsak a legújabb kutatási eredményeket és tudományos felfedezéseket mutatják be a cápákkal kapcsolatban, de, lenyűgöző felvételek segítségével, e nagyszerű faj szépségét és meghökkentő testi erejét, képességeit is elénk tárják. A filmek több mint 15 fajt mutatnak be, a nézőket olyan különleges helyekre kalauzolva, mint a Maldív- és a Galapagos-szigetek, Costa Rica, Ausztrália, Hawaii, Dél-Afrika, Kalifornia, Massachusetts, Maine és Florida.

A National Geographic azonban nemcsak bemutatja a cápákat, de elősegíti és támogatja is a megismerésüket; a Minorities in Shark Sciences-szel (MISS) kialakított együttműködés keretében a tengerbiológiai kutatások sokszínűbbé tételéért és az ifjú tudóstehetségek inspirálásáért dolgozik, akik közül többekkel – pl. Candace Fields-szel, Carlee Jacksonnal és Jasmin Grahammel – a képernyőn is találkozhatunk. 

Fotó: Roman Odintsov / pexels.com

A Cápafesztivál néhány premierjének tartalmából

A világ legnagyobb pörölycápája?

A pörölycápák méretével kapcsolatban legendák keringenek, egyes tudósok szerint a legnagyobb példányok hossza a hat métert is meghaladhatja. Mi hát az igazság? A filmben erre keres választ egy kutatócsoport Florida partjai előtt és a cápák által körülrajzott Bahamáknál…

Premier: 2022. július 16. szombat 19:00

Cápák a magasból

A drónok az élet számos területét forradalmasítják, így többek közt a tengerbiológusok előtt is új távlatokat nyitnak. De vajon ez jó-e a lelki nyugalmunk szempontjából? A légi felvételek tanúsága szerint ugyanis több – jóval több – cápa él a partok közelében, mint ahogy azt eddig sejtettük…

Premier: 2022. július 17. vasárnap 18:00

Rekordok cápái

A tigriscápát és a nagy fehércápát a biológusok a legnagyobb és legveszélyesebb cápafajok között tartják számon. Hol élnek a leghatalmasabb példányaik, és milyen érzés személyesen találkozni egy ilyen hatméteres óriással? Az izgalmas filmben két tudóscsoport is a legendás fajok nyomába ered.

Premier: 2022. július 23. szombat 20:00

Védekezz okosan

A tudósok átfogó viselkedéstani vizsgálatba kezdenek: Hogyan gondolkodnak és miként vadásznak a cápák? És, ezek ismeretében, milyen innovatív technológiákat lehetne kifejleszteni az emberek védelmében? Keress velünk válaszokat a víz alatt!

Premier: 2022. július 30. szombat 19:00

Szokatlan támadók

Amikor egy cápa elrabolja egy szigonyos halász zsákmányát, a gyanú a leggyakoribb elkövetőkre, a nagy fehércápákra, a tigriscápákra és a bikacápákra terelődik. Az esetet megörökítő videofelvétel azonban bebizonyítja, hogy ezúttal egy valószínűtlen tettessel, az általában szelíden és veszélytelenül viselkedő bronzcápák egyik példányával van dolgunk. Mi váltotta ki a támadó agresszivitását? A tudósok a nyomozás során arra a meglepő következtetésre jutnak, hogy az incidensek kimenetele nem annyira a cápák, mint inkább az emberek viselkedésétől függ…

Premier: 2022. július 31. vasárnap 18:00

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.