2022-es lakberendezési trendek

Minden évben újraíródnak a trendek, vannak amelyek maradnak, illetve vannak amelyek elköszönnek tőlünk. A világjárvány miatt továbbra is sok időt töltünk otthon, így még mindig fontos, hogy kötődjünk a természethez otthonunkon belül is, illetve fő szempont, hogy nyugodt otthont teremtsünk magunknak, ahol ellazulhatunk magunk mögött hagyva a stresszt.

Továbbra is divatos a stílusok mixelése és a textúrák keverése, de most kiemeltem néhány trendet, amelyekkel inspirálni szeretnélek, próbálgasd őket bátran!

A barna árnyalatai

Az idén legtrendibb barna színek a csokibarna, a karamell és a teve barna szín. A falfestéktől kezdve az étkészleteken át a textilekig megjelennek, az előző években trendi szürkével ellentétben ezek meleg színek, sokkal különlegesebbnek hatnak a sok szürke után. A barna használata nem azt jelenti, hogy rakjuk tele a szobát csak barna bútorokkal, gondoljatok csak vissza a 80-as évekre, inkább az a mérvadó jelenleg, hogy az egyébként világos alapszíneket dobd fel néhány meleg barnával.

Forrás: www2.hm.com, középső: Unsplash/ Collov Home Design

Lekerekített formák

Tavaly is már trendik voltak a lekerekített formák, ezeknek a népszerűsége továbbra sem hanyatlik. Az ülőgarnitúrák kerekdedsége mellett a kisbútorok, mint például a dohányzó asztalok, lerakó asztalok, illetve a dekorációs elemek, mint például a vázák is lekerekített formát kapnak. Nekem nagyon tetszik ez a trend, a sok szögletes után nyugtatólag hatnak.

Forrás: Unsplash/ Minh Pham, Unsplash/ Xie Yujie Nick Xe f, www2.hm.com

Természet ihlette enteriőrök

A természetes anyagok továbbra is nagyon divatosak, fontosnak érezzük, hogy közel legyünk a természethez. Ilyen anyagok például a márvány, a kő, a fa, az agyag, a pamut. A sok-sok növény használata továbbra is az enteriőrök része marad. Ezek az anyagok mind élettel töltik meg a helyiséget, érdemes minél többfélét kombinálni.

Forrás: Unsplash/ Linh Le, Unsplash/ Jakob Owens

Különféle textúrák használata

Úgy lesz igazán barátságos és hangulatos egy enteriőr, ha minél több anyagot használsz együtt, legyen az egy fonott anyagból készült lámpa, kombinálva fával és fémmel, textíliák esetében kidomborodó mintájú anyagok használata, például egy szép párnahuzat. A bársony továbbra is a köztudatban marad kanapé, fotel vagy székek formájában is. A szárított növény dekorációk is nagyon divatosak maradtak.

Forrás: Unsplash.com/ Spacejoy, középső: www2.hm.com

Többfunkciós terek

Az elmúlt években a lakás szinte minden részéből dolgozunk, a nappaliból, a hálóból, az étkezőből, ahonnan éppen tudunk, főleg ha a család összes tagja egyszerre tartózkodik otthon huzamosan. Így kiemelt szerepet kapnak azon bútorok, ahol jól el tudunk helyezkedni az otthoni munka közben, vagy akár a többfunkciós bútorok, amelyekkel még több helyet teremthetünk, mégis rend van körülöttünk. Ilyen lehet egy szekrény felcsukható asztallappal, vagy egy kinyitható étkező asztal.

Forrás: Unsplash/ Crew, Unsplash/ Standsome worklifestyle, Unsplash/ Ergonofis

Bőr használata

A bőrből készült ülőbútorok is a 2022-es listára kerültek, bár ezek szintén évek óta a listán vannak, mégis töretlenül népszerűek. Íme két példa:

Forrás: Unsplash.com/ Spacejoy

Az év Pantone színe: Very Peri

A Pantone Intézet által 2022-re megválasztott év színe a PANTONE 17-3938 Very Peri nevet viseli. Az Intézet a választást azzal indokolja meg, hogy ez a teljesen új szín kifejezi a változásokat, amelyeken a világ keresztül megy jelenleg, az elszigetelődés és a bizonytalanság után, és ez a szín majd segít nekünk nyitni az új dolgokra miközben újratervezzük életünket. A lakberendezésben szerintem kevésbé lesz úttörő ez a szín, inkább csak kiegészítők területén, a divat az a terület ahol jobban el tudom képzelni.

Forrás: www2.hm.com, pantone.com

Én a trendeket úgy közelítem meg, hogy nem az a cél, hogy mindet kövesd, hanem vedd ki belőle azt, ami Téged inspirál. Ha Neked a növények tetszenek, vedd körbe magad növényekkel, vagy ha kipróbálnád a Pantone Very Peri színt, mert unod már a sok natúr színt önmagában, akkor nyugodtan vágj bele. A lényeg, hogy az ahol laksz melegséggel töltsön el, hangulatos legyen és legfőképpen Te és a családod jól érezzétek magatokat.

Csodás inspirálódást kívánok :-)!

Avatar photo
Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.