4+1 tévhit a lakberendezésben

Mint általában minden témában, a lakberendezés témakörében is terjengenek tévhitek. Mostani cikkemben összegyűjtöttem Nektek néhány elég népszerű példát a lakberendezés témakörében. 

Egy otthon megtervezésekor számtalan dolog össze tud zavarni, egyik forrásból ezt hallod, a másikból azt. A legfontosabb, hogy minden információt vess össze a Te otthonod meglévő adottságaival és ennek függvényében használd fel azokat. Nem mindegy, hogy kicsi az adott helyiség vagy esetleg nagy, tágas. Az sem mindegy, hogy milyenek a fényviszonyok. Nagyon sok tényező van, amit ha nem veszel figyelembe, elvihet a nem megfelelő irányba. De ne ess pánikba, ha nem tudod mi lenne a jó megoldás, kérd bátran szakember segítségét.

Most pedig lássunk pár tévhitet, amelyeknél tiszta vizet öntök a pohárba :-).

1-es számú TÉVHIT: A mosógépnek a fürdőszobában vagy a konyhában van a helye

Amikor én még gyerek voltam (az nem most volt :-)), annyira adott volt, hogy a panelben, ahol laktunk a fürdőszobában volt a mosógép, de nem csak nálunk hanem mindenkinél a környezetemben. Aztán lehetett látni tévéműsorokban, hogy külföldön sokszor a konyhában, az alsó szekrények közé tervezték be a mosógépet, amely egy újabb irányt adott. Viszont azóta annyi minden változott, és már egyáltalán nem kell, hogy ezekben a helyiségekben legyen a mosógép és a szárítógép, még akkor sem, ha nincsen külön háztartási helyiséged. Ha mégis ott maradnak és van helyed, nagyon jó megoldás, ha egy gardrób szekrényben szállásolod el ezeket a gépeket. Ami viszont fontos, hogy a helyüket meg kell előre tervezni, mert a megfelelő kiállásokat kivitelezéskor létre kell hozni. Íme néhány példa a gépek tárolására, nagyon jópofa az elhúzós ajtós megoldás is.

Forrás: decoralia.es, bhg.com

2-es számú TÉVHIT: Ne mixelj különböző mintákat egy helyiségen belül

Nagy hiba lenne ha nem kevernéd a mintákat, ugyanis ezek vidámmá, élettelivé teszik otthonodat, Téged pedig boldoggá mikor rájuk nézel. Természetesen vannak szabályok itt is, amiket figyelembe kell venni, mert át is lehet esni a ló túlsó oldalára, de 3-4 féle mintát nyugodtan kombinálj össze. Inspirációt gyűjthetsz például a divatból, ahol a neves tervezők hihetetlenül bátran kombinálják össze a különböző mintákat. Ebben a témában szintén segítséget nyújt egy korrábi cikkem, amit a mintákról korábban írtam:

Mutatok néhány példát arra, hogy a különböző minták jól is működhetnek együtt.

Forrás: elledecor.com

3-as számú TÉVHIT: Kis lakásban nem fér el elég tárolóhely

Egy kis lakásban pont az a lényeg, hogy okosan kell kihasználni a rendelkezésre álló kevés helyet, ezért érdemes multifunkcionális bútorokban gondolkodni, illetve olyan ötletekben, amelyekkel tárolóhelyet lehet nyerni. Ilyen például egy lehajtható falra rögzített asztalka, vagy a megszokottnál magasabb ágy, alatta jó nagy tárolóval vagy ágyneműtartóval, vagy egy galériás lakásnál beépített lépcső alatti tárolóval, de még ezeregy ötlet létezik.

Forrás: kenayhome.com, homeideas.hu, roomdsign.com

4-es számú TÉVHIT: A nyitott polcokat roskadásig kell pakolni

Egy szoba nem attól lesz otthonos, ha a polcok roskadásig vannak pakolva, Sőt! Ezzel pont az ellenkezőjét érheted el. Ha túl sok minden van  a polcra zsúfolva, akkor rendezetlennek tűnhet. A legfontosabb, hogy meg kell találni a megfelelő tárgyakat és az azok közötti egyensúlyt, hogy mit mivel párosítsunk. Elég pár könyv, pár fotó vagy kép és néhány dísztárgy. A mottók: „csak szellősen” illetve “a kevesebb több”! 🙂 Egy privát tipp: valami személyes emlék mindig legyen kint, például egy családi fotó vagy egy nyaralás alatt gyűjtött kagyló, ezek még otthonosabbá varázsolják otthonotokat.

Forrás: homebunch.com, therange.co.uk

+1 TÉVHIT: Lakberendezővel dolgozni túl sokba kerül

Sokan azt gondolják, hogy lakberendezővel dolgozni luxus kategória, pedig ez nincs így. Sőt, a lakberendező pénzt spórol meg Neked, mert megvéd pár felesleges kiadástól, például attól, hogy összevásárolj mindenfélét, ami majd a végén nem fog jól működni együtt. A lakberendező végig segít Téged a folyamaton és a költségkeretedhez megfelelő megoldásokat mutat úgy, hogy nem csak szép, de praktikus és az életvitelednek megfelelő legyen az otthonod.

Forrás: pixabay.com, Kollázs: Kónya Hajnalka munkája

Remélem segítséget nyújtottam Nektek a fenti tévhitek tisztázásával és a példákkal. Ha kérdésetek van vagy segítségre van szükségetek, keressetek nyugodtan a lenti elérhetőségeimen. 🙂

www.homeideas.hu
Facebook
Instagram
Pinterest
Összeállította: Kónya Hajnalka, lakberendező
Nyitókép: unsplash.com