Fedezd fel Párizst pénctárcabarát módon!

Párizs a csillogás, elegancia városa és kulturális szempontból is kiemelkedő. Nem csoda, hogy ide vágyik a legtöbb magyar egy friss felmérés alapján. Igen ám, de a valós foglalási listán csak az 5. helyen szerepel a francia főváros. Túl drágának gondoljuk?

Az biztos, hogy rengeteg pénzt el lehet költeni, de a cseh utazási technológiai vállalat, a kiwi.com most olyan látnivalókra, élményekre hívja fel a figyelmet, amelyekkel költséghatékonyan fedezhetjük fel ezt az ezer titkot rejtő várost. 

Ingyenes tematikus séták Párizsban

Hogyan is lehetne felfedezni jobban egy várost, mint sétálva? Amikor van időd megcsodálni a nagy, díszes épületeit, ugyanakkor belesni egy-egy rejtett zugba is. Párizs számos ingyenes gyalogtúrával vár. Rajtad áll, hogy melyik területre vagy a legkíváncsibb, pl. bebarangolhatod a Montmartre-t, a Latin negyedet vagy a Marais negyedet. Ha pedig a történelem vonz, akkor tematikus sétákba is bekapcsolódhatsz. Ilyen lehet pl. Párizs a háborúban, híres mítoszok és legendák nyomában vagy akár a város irodalmának felfedezése. De elmerülhetsz kicsit elvontabb témákban is, pl. film- és tévéfilmek helyszínei, Párizs a festményeken vagy akár a zsidóság története a városban. 

Fotó: Leah Kelley / pexels.com

Olcsó, sőt akár ingyenes múzeumok

A Kiwi.com reprezentatív kutatása szerint a magyarok kulturális éhsége kiemelkedő, különösen a fiatal felnőttek szelik át az országhatárt kimondottan kultúrafogyasztás miatt*. A múzeumok tehát kedvelt célpontok honfitársaink körében. Van egy jó hírünk! Párizsban 18 év alatt mindenki, 26 év alatt pedig minden uniós állampolgár ingyen tudja látogatni a múzeumokat. Ha már idősebb vagy, akkor se csüggedj, mert minden hónap első vasárnapján pár elég menő múzeum, pl. Louvre, Pompidou, Musée d’Orsay ingyenesen tárja ki kapuit. Persze a kényelmes cipő alap, mert hosszú sorban állásra lehet számítani. De vannak a városban olyan múzeumok is, amelyek mindig ingyenesek:

• Cernuschi Múzeum, ahol az ázsiai művészetbe és szobrászatba pillanthatsz bele

• Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, itt a 20. századi művészet jelenik meg, így többek között Picasso, Giacometti, Matisse alkotásait nézheted meg

• Maison de Balzac házát múzeumnak rendezték be, itt az író életét és munkásságát ismerheted meg jobban

• a Curie Történeti Múzeum nem más, mint Marie és Pierre Curie régi laboratóriuma és irodái

• katonamúzeum, a Musée de la Libération de Paris 

És ez csak egy kis válogatás a teljesen ingyenes kínálatból. Elképesztő, nem igaz?

Fotó: Pixabay.com

Zenei élmények ingyen

A klasszikus zene kedvelőinek ajánlott a Conservatoire National Supérieur de Musique zeneiskola felkeresése, ahol az 1700-as évek óta tanítják a város legjobb és legokosabb zenészeit. Az École normale de musique de Paris ingyenes koncertek választékával várja az érdeklődőket a Salle Cortot-ban. Ezeken a koncerteken a diákok megtapasztalhatják, hogy milyen nagy helyszíneken, közönség előtt játszani – mindenki jól jár. Ezeken felül Párizs számos templomában és katedrálisában kínálnak ingyenes zenei programokat az orgonakoncertektől a reggeli kórusokig, és alkalmanként kamarazenekarok, kvartettek vagy duók is várják az érdeklődőket. De nem csak klasszikus zenében merülhetsz el a szerelem városában, hiszen pl. minden csütörtökön délután 1-kor a 8. kerületi városháza változatos stílusú (jazz, pop, elektronika, rock, stb.) koncertekkel vár.

Fotó: Laura Stanley / pexels.com

Temetők

Szokatlan választás? Az meglehet. De Párizsnak van pár olyan csodálatos temetője, amely hatalmas és kanyargós útjaival, ősöreg fáival a békét árasztja, és ha kicsit eltávolodnánk a város nyüzsgésétől, mindenképp érdemes a 14 temető közül felkeresni párat. A Père Lachaise számos híres művész és író, köztük Edith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Camille Pissarro és Jim Morrison sírjának ad otthont. A 14. kerületben található Montparnasse-ban Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir és Charles Baudelaire végső nyughelye található. 

Csodás kilátás

Az Eiffel-toronyba felmenni persze nagy élmény, de pénzbe kerül. És igazából ez az egyetlen hely, ahonnan a tornyot magát nem is láthatod. A Kiwi.com ajánlása szerint, ha ingyen csodálatos kilátást szeretnénk vetni a városra úgy, hogy közben a főbb nevezetességeket látjuk is, akkor a Galeries Lafayette Haussmannban a helyünk. A gyönyörű, szecessziós stílusú bevásárlógaléria a Boulevard Haussmann 40. szám alatt nemcsak designer butikokat tartalmaz, hanem egy ingyenesen látogatható tetőteraszt is. És hogy mi mindent láthatunk innen? Csak pár példa: Eiffel-torony, Opéra Garnier, Sacré Cœur, Notre Dame. Napfelkelte, napnyugta, napközben – mindig más arcát mutatja innen a város.

Az átjárók nyomában

Párizsban 21 „Passages couverts”, azaz 18. és 19. századi üvegtetős fedett átjáró található, amelyekben bájos független üzletek, például pékségek, használtcikk-üzletek, kávézók és virágüzletek működnek. Még csak nem is kell vásárolnod semmit, elég, ha egyszerűen csak megtalálod őket, és átéled azt a hangulatot, amit nyújtanak.

*A 18-29 évesek 30%-a kifejezetten azért utazik, hogy kiállításokat nézzen meg és koncerteket hallgasson.
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.