Greta Thunberg lett az év embere

Greta Thunberg lett az év embere

A 16 éves svéd diákot, Greta Thunberg klímaaktivistát választotta az év emberének a Time magazin.

A Time indoklásában azt írta, hogy 2019 volt az első olyan év, amikor a klímaválság előtérbe került, és már nem csak egyfajta politikai háttérzajként jelent meg a nyilvánosság előtt. Úgy gondolják, ezért egyértelműen Greta Thunberg tett a legtöbbet, ezért megérdemli ezt az elismerést.

A klímaaktivista a napokban másodszor is látogatást tett az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 25. klímakonferenciáján, a későbbiekben pedig az UNICEF magas szintű, Fiatalok a Klímaváltozás ellen eseményén is részt vesz majd. Legutóbb a beszédében elmondta, hogy a klímaválság „nem a jövő problémája, ez olyasmi, ami már most hatással van ránk, emberek szenvednek és haldokolnak miatta napjainkban.”

2018-ban Az Őrzők, vagyis egy kis csapatnyi áldozattá vált vagy üldözött újságíró lett az év embere a talán leghíresebb év embere-választáson a Time magazinban; 2017-ben a MeToo-kampányt indító és abban megnyilvánuló szexuáliszaklatás-áldozatok; 2016-ban Donald Trump; 2015-ben Angela Merkel; 2014-ben az ebola ellen harcolók; 2013-ban Ferenc pápa; de az elmúlt években megkapta az elismerést többek közt Mark Zuckerberg, Vlagyimir Putyin, George W. Bush, Bill Clinton, II. János Pál pápa is.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva