Gyereknapi ajándékok ifjú csillagászoknak és felfedezőknek

Idén május 28-ára esik a gyereknap, a tökéletes ajándék megtalálása pedig sok fejtörést okozhat a szülőknek. Vannak, akik inkább élményt szeretnek adni, mások pedig a hagyományos tárgyi ajándékoknál maradnak.

A vakáció közeledtével érdemes olyan ajándékokban is gondolkodni, amivel hosszú távon el tudják foglalni magukat a gyerekek, esetleg még tanulnak is játék közben. Az Euronics most összegyűjtötte, hogy milyen meglepetéssel érdemes készülni a tudomány iránt érdeklődő, felfedező gyerekeknek, amivel életre szóló emlékeket szerezhetnek.

Ki-ki a korának megfelelőt

Az érdeklődés kialakítása a tudomány iránt már egészen kiskorban elkezdhető, azonban sokszor nem könnyű megtalálni a megfelelő eszközöket, amelyek vonzóak és izgalmasak is egyben. Lehet, hogy felnőtt fejjel az építőkockák nem tűnnek olyan érdekesnek, de kiskorban nem lehet még bébimikroszkóppal kezdeni a tudományos felfedezéseket. Fontos, hogy kisgyermekeknek, óvodásoknak is a koruknak megfelelő játékot adjunk. Ebben a korban a legfontosabb a finommotorikus mozgás fejlesztése, ezért érdemes olyan ajándékot adni, amivel hosszabb ideig is el tudnak matatni a kicsik. Erre megfelelő lehet egy fából készült készségfejlesztő kockaszett, vagy akár a gyurma is: mindkettő formálja a kreativitást is. Fontos, hogy az utóbbit csak felügyelet mellett használják a gyerekek.

A tudományos és készségfejlesztő játékok kiváló választás lehet óvodás és kisiskolás korban, mert segítik kielégíteni a gyerekek tudásszomját és kíváncsiságát, továbbá fejlesztik a problémamegoldó és a kritikus gondolkodásukat is. Az ilyen típusú játékok közé tartoznak például az építőjátékok, a kreatív játékok, a matematikai és logikai játékok, valamint a kísérletező és kreatív készletek.

Kis és nagy felfedezőknek

Iskolás kortól már érdemes elgondolkodni kicsit „komolyabb” ajándékokon is. Kíváncsi gyerekeknek például remek ajándék lehet az Euronics kínálatában kapható Levenhuk LabZZ termékek, amelyeket kifejezetten az általános iskolás korosztálynak szánnak. A színes mikroszkópok segítségével a közvetlen környezetükben teljesen új világokat fedezhetnek fel, akár csak egy csepp pocsolyavízben vagy egy falevélen. Ezek a mikroszkópok ráadásul kompakt kialakításuknak köszönhetően könnyen elvihetők nyaralásra vagy akár az iskolába is.

Ha csemeténk inkább az eget szereti kémlelni, tökéletes ajándék lehet neki egy gyermekteleszkóp. „A mai digitalizált világban a gyerekek egyre kevésbé szakadnak el a telefon, vagy a játékkonzolok képernyőjétől. Ugyanakkor rendre azt tapasztaljuk, amennyiben sikerül feljebb emelni a tekinteteket ezekről az eszközökről, akkor ugyanúgy rá tudnak csodálkozni a természet – vagy nagyobb léptékben nézve – az univerzum csodáira, mint a digitális kor előtti gyerekek. Mert a bennük levő kíváncsiság és nyitottság valójában nem változott. A csillagászati észlelések, a Hold, a bolygók vizsgálata még ezekkel az egyszerű eszközökkel is ad olyan meghatározó sikerélményt, ami hosszú távra is megnyitja az ajtót a természettudományok szeretete felé. Nem beszélve arról, hogy ezzel a gyermekünk akár olyan gazdag hazai amatőrcsillagász közösség tagjává válhat, ami értékeiben és programjaiban is sokat képes adni a mostani, szociális értelemben egyre inkább szűkülő térben. Függően a választott teleszkóptól gyönyörködhetnek a mindig változó arcú Hold krátereiben, felszíni alakzataiban. A nagyobb modellek esetén már vizsgálhatják a bolygók királyának, a Jupiternek a felhősávjait, megtalálhatják a legnagyobb Holdjait, csodálhatják a Szaturnusz lenyűgöző gyűrűit. Az igazán kitartóak előtt – megfelelő eszközöket választva – pedig a távoli mélyűr csodálatos világa is megnyílhat.” – mondta Csokalyi-Fényes Lóránd asztrofotográfus, az Euronics beszerzési igazgatóhelyettese.

1110011 1111010 1101001 1100001 – avagy a programozható robotok

A technológiai fejlődés elengedhetetlen része az életünknek, ezért a terület iránt érdeklődő gyerekekkel már alsós kortól meg lehet ismertetni a kódolás és a robotika világát. A játék során a gyerekek kreativitásukat használva megalkothatják saját robotjukat, majd megtanulhatják, hogyan programozzák azt annak érdekében, hogy végrehajtsa a kívánt feladatokat. Ez a játék nem csak izgalmas, de hasznos is, mert segíti a gyerekeket a problémamegoldás, a logikai gondolkodás és a kritikus gondolkodás készségeinek fejlesztésében. A kódolható vagy összeszerelhető robot tehát egy ideális ajándék lehet gyereknapra, ha szórakoztató és technológiai készségeket fejlesztő játékot keresünk a kis mérnöknövendékünknek.

Együtt a legjobb

Amennyiben a közös időtöltés számunkra a legfontosabb, érdemes olyan társasjátékon is elgondolkodni, ami az egész családnak szórakoztató. A tudományos témákat feldolgozó társasjátékok segíthetnek a gyerekeknek megérteni a világ működését és az alapvető tudományos fogalmakat. A BrainBox társasjátékain keresztül a gyerekek megismerkedhetnek az állatok világával, a világ országaival, a dinoszauruszokkal és a matematika alapjaival is. De számos klasszikus társasjáték is remek tanulási lehetőséggel kecsegtet. A Monopolyban pénzügyi tudatosságot tanulhatnak, a Catan segítségével pedig a stratégiai gondolkodás sajátítható el. Az újabb és nagy népszerűségnek örvendő Azul játékkal pedig a logikai szemléletet fejleszthetik a gyerekek.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.