Hogyan nyerd vissza a magabiztosságodat?

Egy nagyon kedves barátnőm ma azzal hívott fel, hogy ugyan eddig az előléptetését várta, de most attól fél, hogy elveszti a munkahelyét, mert nem elég jó. Ez azért izgalmas, mert ő az egyik legokosabb nő, akit ismerek, imádja a munkáját, a szakmai sikerekben bontakozik ki igazán és nincs olyan feladat, amit ne oldana meg. Mi a fene történhetett? Szerintem Ti is sejtitek, hogy ha valami nem stimmel ebben a szituban az nem a munkateljesítmény. Valami más áll a kétségbeesés mögött. 

Akkor tudsz tartósan jól teljesíteni, ha a magánéleted és az egészséged is párhozamosan fejlődik szakmai pályáddal. Egészség alatt pedig nem csak a fizikai egészséget (étkezés, alvás, mozgás), de a lelki és szellemi egészséget is értem. Egy sikerre vágyó ember életében nem csak arra kell törekedni, hogy tudatosan étkezzen, pihenjen, sportoljon és rendszeresen szánjon időt a kikapcsolódásra is, de törődjön a lelkével, beszélgessen a szeretteivel, ápolja kapcsolatait, fejlessze ismereteit, olvasson, tájékozódjon és ha kell pszichológussal vagy coach támogatásával dolgozzon magán, hogy önmaga legjobb verziója lehessen. Nincs még év eleje, de az erre való törekvést már ma érdemes elkezdeni, pláne, ha szeretnél nagy dolgokat véghez vinni. Ha egy nap az erre épülő szokásaim 70 százalékát megcsinálom, én vagyok a legboldogabb.

Fotó: Ketut Subiyanto / pexels.com

A történethez hozzá tartozik, hogy csodanőnk lelkét egy közelmúltbéli szakítás nagyon megviselte. Ilyenkor az ember egyensúlya bizony megbillen és a szokásosnál több energiát kell tegyen az energiaszint megtartása érdekében. És valljuk be, ez teljesen normális. Volt ő masszőrnél, barátokkal kávézni, sőt még sportolt is, de ha őszinték akarunk lenni a munkába menekült. Ilyenkor az ember többet vár a munkától, mert ő is többet tesz bele. Ez azonban ritkán térül meg, a munka nem azért van, hogy körülöleljen és gondoskodjon rólad, a munka nem fog megvigasztalni, megnevettetni és szeretgetni sem. Nincs az a szakma, ami pótolja a szeretetteljes magánéletet. Mikor belecsúszunk ebbe a csapdába – mert lássuk be nincs olyan köztünk, aki ne tette volna -,bizony önbizalmunkat és önbecsülésünket tesszük sebezhetőbbé.

Rövid okfejtés után arra jutottunk, hogy amint az önbizalom helyrejön, minden a legnagyobb rendben lesz. Miután azonosítottuk a feladatot, gyorsan átbeszéltük, mit lehetne bevetni a lelkibéke megteremtése érdekében, hogy főhősünk lelke ne darálja be maradék önbizalmát is.

Tudtad, hogy a hétköznapi pici sikerélmények táplálják a legnagyobb mértékben az önbizalmunkat? Ha például úgy döntesz, hogy heti háromszor elmész jógázni, már az első alkalom után is sikerélményed lesz, mert az első lépés megvolt. A harmadik alkalom után pedig megnyugtató örömöt és erőt érez az ember magában, hogy igen megcsináltam. Sokkal fontosabb a hétköznapi célok kitűzése és megvalósítása, mint gondolnád! Ennek erejét vetettük be mi is.

Fotó: Karolina Grabowska / pexels.com

Érdemes megfigyelni és tanulni a kiegyensúlyozott és sikeres emberek szokásaiból, mert a rendszeresen végzett hasznos szokások napról napra erősítenek. Szerintem a rendszeres testmozgással érdemes kezdeni, mert ott a kitartásod is fejlődik, boldogsárhormonok szabadulnak fel, kiizzadod a stresszhormon bomlástermékeit és nem csak kiegyensúlyozottabbá, de fittebbé is tesz. Már 2 hét rendszeres mozgással is jobb lesz a kiállásod, a magabiztosságod és a közérzeted is. Ezzel összhangban a jóga és a szabadtéri, napi 1 óra séta volt az első lépés.

Nekem a hasznos szokásaim közt szerepel a napi minimum 15 perc olvasás lefekvés előtt, a reggeli meditáció és hála napló írás. Ha már itt tartunk a ToDoList írást is csak ajánlani tudom, mert mikor kihúzol egy feladatot róla, fontos tudatosítani magadban, hogy még egy dolog kipipálva. A rohanó hétköznapokban gyakran elfelejtjük értékelni, mennyi mindent megoldottuk és elértünk. Ezzel csak az a baj, hogy ez a mulasztás teszi frusztrálttá az embert. 

Állj meg és gondold végig nap végén, mennyi mindent sikerült megoldani, sokkal jobban fogod érezni, milyen erős, ügyes és talpraesett is vagy valójában. Értékeld az erősségeidet, ne vedd alapnak, hogy csoda nő vagy! Kemény munkád van benne, élvezd az előnyeit!

Avatar photo
Vági Margit

Üzletfejlesztő és pénzügyi tréner

Vági Margit vagyok a WMI Business alapítója. Több mint 10 éve foglalkozom vállalkozásfejlesztéssel, az induló vállalkozásoktól a nagy tőzsdei cégekig több száz cég üzleti tervének megvalósításában segítettem. Célom, hogy egyszerű és érthető formában adjam át Nektek az üzletfejlesztéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat és minden fontos tudnivalót, amire vállalkozóként szükségetek lehet. Nagyon szeretek tanítani, interaktívan és gyakorlat orientáltan tanítom a pénzügyi tervezést, üzleti tervezést, vállalatértékelést és vállalati pénzügyeket. Szeretem olyan formába önteni a vállalkozók és üzletemberek számára hasznos pénzügyi és üzleti ismereteket, hogy azt bármikor bárhol meg lehessen tanulni, különösebb előképzettség nélkül is.