Játssz a mintákkal az otthonodban!

Itt a tavasz, ezzel egyenesen arányosan nő a kedved, hogy változtass, még az is lehet, hogy ilyenkor bátrabb vagy, mert már nagyon ki vagy éhezve valamilyen jó kis tavaszi mintára, vagy új színekre otthonodban.

Ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el mintákkal, az a titok, hogy jól kell összeválogatni őket. Ez egy nagyon nehéz feladat, sokan inkább a biztosra mennek így inkább nem vállalnak be különféle mintákat, nehogy túl giccsesre sikerüljön a végeredmény.

Miért javaslom, hogy használj mintákat? Mert izgalmat, egy kis „drámát”, ezzel együtt kontrasztot visznek az otthonodba, és egyszerűen jó rájuk nézni, a jól összehangolt minták boldogsággal töltenek el. 🙂

Van pár alapszabály, amire érdemes odafigyelni és akkor nem lehet gond.

Színeken belüli kontraszt

A színpalettádon belül használj sötétebb és világosabb árnyalatokat. Például, ha fáradt rózsaszínt kombinálsz szürkével, nyugodtan használd a szürkének a sötétebb és a világosabb árnyalatait is együtt, mint a lenti fotón is.

Forrás: Kónya Hajnalka tervezése, homeideas.hu

Különböző méretű minták összekombinálása

Például, ha van egy fő mintád, amely nagy méretű, akkor már inkább közepes vagy kisebb méretű mintákat válassz hozzá. A lenti fotón az ágytakarón nagyobb méretű minta látható, amely nagyon szép összhangban van a többi kisebb mintával.

Forrás: veranda.com

Különféle minták

Maximum 3-4 féle mintát kombinálj össze. Ha túl sok félét használsz az már átfordulhat zűrzavart keltő hatásba. A pöttyös jó a virág mintával, az állatminta a geometrikus mintával. A lenti képen, pont az én egyik munkám látható, ahol a majmos párna mellé elfért egy geometrikus és egy absztrakt mintázatú párna is.

Forrás: Kónya Hajnalka tervezése, homeideas.hu

Kis helységbe kis mintát rakjunk, mert a nagy optikailag még jobban összenyomhatja az amúgy is kis teret. A lenti fürdőszobában a fehér csempét nagyon szépen kiegészíti a fekete-fehér nem túl nagy mintás járólap.

Forrás: bhg.com

Sötét helyiségbe túlnyomólag világos tónusokat, mintákat válasszunk. Minimális mennyiségű sötét belefér, a lényeg az összhatás legyen, mert a világos színek tágítják a teret. A lenti hálóban a textilek mintázatával variáltak.

Forrás: walkeredisonshop.com

Most is azt tudom javasolni, hogy ha nagyjából kitaláltad, hogy mit szeretnél, készíts egy kollázst, amelyre rárakosgatod azokat a termékeket, színeket amelyek tetszenek, így látni fogod a végeredményt,

de természetesen vedd figyelembe ilyenkor is azt, hogy honnan indulsz ki. Tehát, ami már fixen ott van Nálad és ott is marad, az az alap. Mindig az összhangot figyeld, tehát ha már van egy eleve mintás padlóburkolatod, mintás csempéd, vagy sötétítőd, amelyet meg akarsz tartani, akkor már óvatosan bánj a mintákkal és ennek megfelelően válassz. Itt láthattok egy példát a kollázsra, amelyen látszik, hogy a különféle minták is jól összeférnek.

Forrás: Kónya Hajnalka munkája, homeideas.hu

Most pedig vegyük sorra a mintákat

Csíkos: A függőleges csík optikailag magasabbnak, a vízszintes csíkos pedig szélesebbnek mutatja a helyiséget. A csíkok vastagságával is lehet játszani, viszont azt tudni kell, hogy itt is érvényes az az elv, hogy kis helyiségben a vastag csíkokat kerüljük.

Kockás: Bennem a kockás minta kicsit konzervatívabb érzést kelt, ha textilen vagy tapétán látom. Lehet egészen apró kockás vagy nagyobb mintázatú.

Pöttyös: Sokan inkább gyerekszobában tudják elképzelni, pedig romantikus stílusú otthonokban is megállja a helyét. A nagyobb pöttyös modernebb hatást kelt.

Virágos: Kis helyiségbe kis virágminta, nagy helyiségbe nagy virágminta is elférhet. Rengetegféle virágminta létezik, vannak romantikusabb minták vagy absztraktabb virágos minták, amelyek a modern vonulatot képviselik.

Növényi minták: Az indás minták klasszikus vagy nőies enteriőrben is megállják a helyüket. Ezen kívül fa, bambusz, kaktusz, gyümölcsök is megjelennek a textileken, tapétákon.

Állatminta: Nagyon trendi vonulat még mindig, dzsungel stílusú enteriőrökben szívesen használják.

Geometrikus minta: Lehet ez kör, négyzet, háromszög vagy hexagon minta, szerintem nagyon jól mutatnak, de egyszerre keveset használj, más mintával összekombinálva.

Absztrakt minta: Ide bármi egyéb minta besorolható.

Néhány fotót is mutatok Nektek példa gyanánt.

Geometrikus és csíkos minta

Forrás: hm.com, houseandhome.com

Kockás előszoba

Forrás: instagram.com/the_seasoned_home

Virágos, csíkos és geometrikus minták együtt

Forrás: hm.com

Csíkos, pöttyös, virágos kombó és másik pöttyös

Forrás: lonny.com, shop.projectnursery.com

Citromos tapéta

Én ezt inkább étkezőben vagy konyhában tudom elképzelni.

Forrás: wallpaperdirect.com

Van, akinek minták valóságos aknamezőt jelentenek.  Ezért, ha többet szeretnél összekombinálni, de nem vagy biztos benne és nem mered így bevállalni, akkor se érezd magad rosszul emiatt. Nyugodtan kérd szakember segítségét, akár egy pár órás tanácsadás, vagy egy nagyobb volumenű tervezés keretében, én is nagyon szívesen segítek! 🙂

Csodás mintapróbálgatást Nektek és hajrá legyetek bevállalósak!

www.homeideas.hu
Facebook
Instagram
Pinterest
Összeállította: Kónya Hajnalka, lakberendező
Nyitókép: unsplash.com
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva