Mi lesz a havi törlesztéssel és a lakásárakkal a kamatvágás után?

womagic_ingatlan.com

Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb döntésének. A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös összefoglalójából, amely az MNB döntésének lehetséges hatásait vizsgálta.

  • Négy év után kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank, 15 bázisponttal 0,75 százalékra mérsékelte az alapkamat szintjét.
  • A money.hu két éve felvett, 10 millió forintos, 15 éves futamidejű változó kamatozású példahitelének havi törlesztése – ha a kamatcsökkentés egy az egyben beépülne a bankközi kamatokba – akkor alig több mint 65 ezer forint lenne a következő időszakban.
  • Ugyanakkor kiszámíthatóbb és biztonságosabb a változó kamatozású konstrukciók helyett fix kamatozású lakáshiteleket választani, ezeknél ugyanis akár 5, 10, 20 évig is változatlan maradhat a havonta törlesztendő összeg.
  • Az elmúlt időszakban a lakásvásárlások közel 50 százalékát, tavaly például 46-47 százalékát finanszírozták lakáshitelből a vevők, egyelőre nem várható, hogy ennél magasabb szintre emelkedik a lakáshiteles vásárlások aránya. A lakásárak esetében a következő hónapokban inkább stagnálás, mérsékelt csökkenés várható.

Változó, fix kamatok és persze a törlesztések

“Amennyiben a bankközi kamatokba (BUBOR) beépül a 15 bázispontos kamatvágás, akkor elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez megvalósul, mert

a koronavírus-járvány negatív gazdasági utóhatásai hatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett,

ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. A money.hu számításai szerint egy változó kamatozású, hathavi BUBOR-hoz kötött – 2018 júliusától törlesztett, 15 éves futamidejű 10 millió forintos – példahitel esetében – ha a kamatcsökkentés egy az egyben megjelenne a hat hónapos BUBOR-kamatban – akkor a következő időszakban 65 098 forintot kellene törleszteni havonta. Az érintett adósnak mostantól összesen 10,1 millió forintot kellene visszafizetnie a futamidő végéig, feltételezve, hogy a BUBOR a következő időszakban nem változik. A 15 éves futamidőre vetített teljes visszafizetendő összeg pedig a példahitel esetében meghaladná a 11,7 millió forintot. Lényeges, hogy a szóban forgó példahitel azon a feltételezésen alapul, hogy a kamatcsökkentés egy az egyben megjelenik a jövőbeni BUBOR-kamatokban, ami nem biztos, hogy bekövetkezik. Egyébként a hat hónapos BUBOR-kamat korábban alacsonyabban és magasabban is járt. Januárban 0,21-0,27 százalék között mozgott, áprilisban 1 százalék fölé került, majd fokozatosan csökkent, ezen a héten stabilan 0,9 százalékot tett ki.

Tehát a bankközi BUBOR-kamatok, köztük a három, a hat és tizenkét hónaposak folyamatosan változhatnak, negatív és pozitív irányban egyaránt, ez pedig kevésbé kiszámíthatóvá teszi a törlesztőrészleteket.

Szerencsére ma már a lakáshitelt igénylők tudatosabban választanak: az újonnan felvett lakáshitelek döntő része fix kamatozású konstrukció, amelyeknek a törlesztőrészlete a kamatrögzítés időszakában jellemzően 5-20 év alatt nem változik. Éppen ezért ezek biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak a változó kamatozású társaiknál.

Ez várható a lakáspiacon

“Pusztán a kamatcsökkentés nincs közvetlen hatással a lakáspiaci keresletre és kínálatra, valamint az árakat sem befolyásolja számottevően. Az elmúlt időszakban már eddig is majdnem minden második lakásvásárlást hitelből finanszíroztak a vevők. A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakóingatlan-adásvételek 46-47 százalékánál kaptak szerepet a lakáskölcsönök.

Ez az arány várhatóan nem fog megugrani a következő időszakban az olcsóbb kamatok következtében.

Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A mostani kilátások alapján a szakember arra számít, hogy rövid távon, a következő hónapokban országos szinten az eladósorba kerülő lakások ára stagnálhat vagy csekély mértékben tovább mérséklődhet. A money.hu és az ingatlan.com összefoglalója szerint a mostani kamatcsökkentés azért lényeges, mert a Magyar Nemzeti Bank a mostani kamatcsökkentéssel egyértelművé tette, hogy amennyire ezt a nemzetközi és a magyarországi gazdasági helyzet megengedi,

továbbra is alacsony kamatkörnyezettel, ezen keresztül pedig az olcsó hitelekkel szeretné támogatni a lakossági és vállalati hitelezést. Ezen keresztül a gazdaság újraindítását, később pedig a gazdasági fejlődést.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.