Pár lakberendezési tipp, hogy télen se fázzatok otthon

Első körben az alapok a legfontosabbak, vihetünk a lakásba meleg plédeket, szőnyeget de ha az ablakok, a szigetelés nincsenek rendben, akkor ott bizony kisüvíthet a meleg a zimankóban, így első körben ezeket érdemes rendbe rakni.

Ha ablakcsere előtt álltok akkor érdemes abból választani, amelyik hőszigetelt üveges, mivel ezek nagyon jól tartják a meleget, nem utolsó sorban így a pénztárcátokban is meg fog látszani az eredménye. Még egy fontos dolog, hogy a radiátorokat ne takarjátok le, mert az sem segíti a hőáramlást.

Ha nincs padlófűtésetek akkor érdemes puha, meleg szőnyegeket rakni azon helyiségekbe, ahol sokat tartózkodtok, ilyenek a különböző szobák, például a nappali, a hálószoba, a gyerekszoba. A szobákba én alapjáraton meleg burkolatot szoktam javasolni, ha nincs padlófűtés, mivel sokkal komfortosabb. Gondoljatok csak arra, hogy reggel milyen jó élmény egy melegebb burkolaton landolva kipattanni mezítláb a jó meleg ágyból, pláne, ha még van rajta egy pihe-puha szőnyeg is.

Fotó: Bonami

Ha már az ágynál tartunk, akkor érdemes itt megemlíteni a paplanokat. Az mondják, hogy a hálószobában ne legyen több 18-20 foknál a jó alvás érdekében, de azért lássuk be ezt nem mindenki bírja, többek között én sem. Ezen segíthetnek a kifejezetten téli paplanok, viszont nem feltétlenül szükséges, hogy ezek vastagok és nehezek legyenek, lehetnek könnyűek, de mégis melegek. A választásnál érdemes az esetleges allergiára is odafigyelni.

Fotók: balra: H&M Home, jobbra fent: Jysk, jobbra lent: Bonami.hu

A textíliákkal mindig melegséget teremthetünk, jó ilyenkor egy pihe-puha plédbe is beburkolózni, léteznek dupla vastagságúak is, amelyek télen kifejezetten jól esnek testünknek és lelkünknek.

Fotók: balra: Nathan Dumlao/ Unsplash, jobbra: Bonami

Függönyök tekintetében egy nehéz és vastag sötétítő függöny is felfogja a huzatot az ablak mentén, viszont igazodnia kell az ablak teljes méretéhez és ne takarja el a fűtőtestet sem.

A színekkel is lehet csalni, ugyanis ezek is befolyásolhatják a hőérzetünket. A meleg színektől melegebb lesz, ilyenek például a barna különböző árnyalatai, a mustár sárga, narancs, piros, krémszín.

Fotó: Spacejoy/Unsplash, Bonami.hu

Végül pár szó a kandallókról, mivel ez is egy opció a meleg biztosításához. A fűtésre a hagyományos kandalló a legmegfelelőbb. A látványkandallók, vagyis az elektromos és a bioetanolos inkább a hangulat megteremtésére szolgálnak. A bioetanolos 1 helyiséget tud befűteni, az elektromos a teljesítménytől függően melegíti be a helyiséget.

Fotó: Sidekix Media/ unsplash.com

Mindenki a pénztárcájához mérten tud alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez, de már akár apróbb változtatásokkal is lehet eredményeket elérni. Ha kérdésetek van a fentiekkel kapcsolatban vagy segítségre van szükségetek bármilyen lakberendezési kihívásban, keressetek bátran lenti elérhetőségeimen.

Bekuckózós, vidám telet kívánok :-)!

Avatar photo
Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.