Pénzjegyek – 1. rész

Mi lehet az a dolog, amelyért képesek vagyunk feláldozni a szabadidőnket? Sokan csak számolni szeretik, néhányan keresik ugyan, de sosem találnak belőle eleget. Van, aki két kézzel szórja, más kuporgatja és féltve őrzi. Sokak szerint ez mozgatja és teszi tönkre a világot.

Igen, ez nem más, mint a pénz. Utazásaim során néhány alkalommal úgy alakult, hogy az adott országban, ahol nyaraltunk, 1-1 bankjegy mindig maradt nálam. Ezeket eltettem és hazahoztam magammal. Később már tudatosan figyeltem rá, hogy ha lehetséges, akkor legalább egy darab legkisebb értékű bankjegyem mindig maradjon nálam a nyaralás végén. Sőt, egyszer egy kedves ismerősöm, aki tudott a gyűjtőszenvedélyemről, hazahozott a Maldív-szigetről egy bankjegyet és nekem adta ajándékba. Azt hiszem, a vonzás törvénye tényleg működik, mert a legközelebbi úti célom pont ez az ázsiai luxus-szigetcsoport lett!

Tanzánia

A hivatalos tanzán pénznem a shiling, de mivel Annyira gyenge az árfolyama, a turista helyeken és a szállodákban inkább az amerikai dollárt használják. A „fedha halali kwa malipo ya shilingi elfu mbili” felirat jelentése: törvényes pénz 2000 shiling kifizetésére. Körülbelüli mai értéke 270 Ft. Az oroszlán az ország büszkesége; a Serengeti Nemzeti Park rendelkezik az egyik leggazdagabb oroszlán populációval.

Srí Lanka

A 2015-ös kiadású bankjegy, az ország fővárosának, Colombo-nak a hajós kikötőjét ábrázolja, ezzel is utalva Srí Lanka kereskedelmi szerepére. A bagoly és a pillangó az ottani állatvilág példái. 20 LKR értéke mai árfolyamon kb. 33 Ft.

Indonézia

A legkisebb bankjegy az 1000 IDR, de mivel az indonéz rúpia árfolyama az egyik leggyengébb Ázsiában, ez a 10.000 IDR bankjegy is csak körülbelül 215 Ft-ot ér napjainkban. Elöl Frans Kaisiepo látható, indonéz nacionalista, akit 1979-es halála után, 1993-ban Indonézia nemzeti hősének neveztek ki. A pénzjegy hátoldalán az indonéz Wakatobi szigetvilág, mint nemzeti park látható, mellette egy hagyományos öltözékben lévő balinéz táncosnő.

Seychelle-szigetek

A legkisebb bankjegy a 10 rúpia lenne. Ma a 25 SCR-nek körülbelüli értéke 440 Ft. A bankjegyen a Seychelle-szigeteken megtalálható különleges állatok láthatók; elöl a magpie robin (a vándorrigó-szarka keveréke). A hátsó oldalon piros fejtetővel, de alul kék tollakkal a seychelle-i kék galamb láthatóak, illetve a killifish vagy gourzon nevű hal, amely már az ókorban is őshonos volt ezen a vidéken, de ma már Tanzánia és Kenya partjainál is felfedeztek egy-egy példányt. Kb. 8 cm hosszú és kisebb kukacokat és garnélarákokat eszik.

Szingapúr

A papírpénz elülső oldalán Yusof bin Ishak látható, aki 1965 és 1970 között Szingapúr első elnöke volt. A bankjegy hátoldalán tanuló diákok láthatók Education (oktatás) címmel, ami jól szimbolizálja, hogy a városállamnak mennyire fontos lakosai megfelelő taníttatása, képzése. A kormányzat intézkedéseinek egyik legfontosabb területe az oktatásügy. A 2 szingapúri dollár (SGD) mai értéke kb. 450 Ft.

Szöveg: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője