Prémium Nő?

„Tegnap nem tudtam sokat aludni, bocs, hogy most így nézek ki.” „Imádtam régen táncolni, hát ez ma már nem látszik, mert nagyon elhíztam, sajnálom, hogy most így látsz.” „Szerintem akkor lennék vonzó, ha hosszabb hajam lenne, vagy kisebb orrom.” „Nem biztos, hogy tetszem a páromnak, mert ő a gyönyörű nőket szereti…” – A Lelki Egészség Világnapján fogadjátok szeretettel szakértő szerzőnk, Farkas Renáta írását.

Ezek a mondatok naponta szembejönnek velem. Szebbnél szebb, értékesebbnél értékesebb nők ülnek velem szemben, és elnézést kérnek. Elnézést kérnek önmagukért. És tudod mi a közös vonás ezekben a mondatokban? Hogy egytől-egyig a külsőre irányulnak.

Mindegyik arra irányul, hogy most nem jó, ahogy vagyok, de ha lefogyok, meghízok, hosszabb lesz, kisebb lesz, nagyobb lesz, akkor majd jó lesz. És ez nem egyedi eset. Azok a nők is ugyanezt gondolják magukról, akiket szebbnek gondolunk az átlagosnál. 

Hát akkor most hogy is van ez? 

Felmentem az egyik közösségi oldalra, miközben kerestem egy terméket, és az egyik fotó alá az volt írva, hogy „prémium nő”. Felkerestem a gyűjtőszót és megnéztem, hogy mi tartozik ide, mégis kit nevezünk „prémium nőnek”?

A fotókat látva egy egészen torz valóság tárult elém. Ezen gyűjtőszó alatt kizárólag olyan lányok, nők szerepeltek, akiknek majdnem mindenük a mesterségesen elérhető „tökéletesség” mentén lett kialakítva.

Így néz ki egy „prémium nő”? Egyáltalán kit nevezünk „prémium nőnek”?

Ha kitekintünk a kereskedelem világába, akkor láthatjuk, hogy a prémium termék olyan minőséget takar, amelyet egy átlagos termék nem ér el. Vagy azért, mert egyedi, vagy azért, mert kevés van belőle, vagy azért, mert gondosan odafigyeltek minden apró részletre, összetételre, miközben megalkották a terméket. Egy prémium terméknek nem csupán a csomagolása feltűnő, hanem a tartalma is.

Viszont a közösségi oldalakon úgy látszik, hogy már csak a csomagolás számít, ami nagyon nagy aggodalomra ad okot, hiszen egyre többen ennek hatása alá kerülnek. És nem csak nők, egyre több férfi is elnézést kér azért 40 felett, ahogy kinéz.

Fotó: Pixabay

Ugyanakkor azért sosem kér elnézést senki, hogy nem úgy kommunikál, ahogy egy felnőtt emberhez méltó lenne. Azért nem szoktunk elnézést kérni, hogy egyre inkább a túlgondolkodó formánkat használjuk, és nem fejezzük ki érzéseinket. Azért nem kér elnézést senki, hogy elnyom másokat, vagy agresszíven viselkedik, vagy épp túl félénk. 

Miért haladunk egyre inkább a külsőségek irányába? Mintha csak az lenne az egyetlen értékünk?

Tényleg semmi más nincs bennünk? Nem hiszem. Nem hiszek abban, hogy egy nő csak akkor „prémium”, ha mondjuk szerencsés volt, mert gyönyörűnek született, vagy mindenét átoperáltatta, és 20 éves marad örökké.

Hol marad a belső érték? A tartalom, a lényeg? A lélek szépsége, a karakter egyedisége, a gondolatok sokszínűsége, az érzések mélységesen gyönyörű világa? Mi az igazán prémium, ha nem ezek?

Fotó: Pixabay

Miért engedjük a külvilágnak, hogy ennyire hasson ránk? Hogy ennyire befolyásolja mindennapjainkat, érzéseinket, cselekedeteinket?

Olyan szívesen odamennék a legtöbb nőhöz, és elmondanám, hogy milyen gyönyörű, kívül-belül. Hogy mekkora érték. Hogy igazán ő az, aki prémium.

Mert volt bátorsága szembenézni önmagával, és nem a könnyebb utat választotta, hanem a sokkal nehezebbet. Elfogadni önmagát, javítani önmagán, fejlődni, megismerni lelke világát, naponta összeszedni önbizalmát, és nekilendülni a világnak, ahol lépten-nyomon torz képeket öntenek ránk. 

És ez nem azt jelenti, hogy elítélem, aki a szépségipar termékeit, szolgáltatásait használja, hanem azt, hogy érdemes lenne a belső értékekre is fókuszálni. Attól jól érezni magunkat, akik vagyunk. Megtalálni azt, ami a kincsünk, amitől egyediek vagyunk, ami igazán az erősségünk. Határokat állítani, megmutatkozni, bátran belenevetni a világba, és élni azzal a lehetőséggel, ami csak nekünk adatott. 

Ne kérj elnézést soha azért, ahogy kinézel! Ami zavar, és tudsz rajta változtatni, azon változtass, ha nem tudsz, akkor pedig szeretgesd meg, és fogadd el. De ne azért változtass magadon, hogy a média által kitalált szépségideálnak megfelelj. Hanem csakis azért, hogy teljességében meg tudd élni önmagad szépségét, amely belülről fakad igazán!

Fotó: Pixabay

Ha pedig egyedül nem megy az önelfogadás, önszeretet, szeretettel várlak a Tánc és Önismeret programomon!

Avatar photo
Farkas Renáta

Művészeti Terapeuta, Táncoktató

A legszebb táncot Életnek hívják, és Önmagaddal táncolod. A tánc, a zene, és rajzolás segítségével azon dolgozom, hogy a szabadságát vesztett léleknek utat mutassak. Megmutatom, hogyan tudod magadat az öröm állapotába táncolni, rajzolni, és felszabadítani lelked madarát, mely arra vár, hogy Téged szolgáljon.