Skandináv stílusú otthon

Ez a stílus nagyon rég hódít, ezért is gondoltam, hogy ez alkalommal ezt a témát ragadom meg. Mik is a jellemzői? Első körben mondhatjuk azt, hogy annyira letisztult stílus, hogy szinte megnyugtatja idegeinket. Az alapszínek világosak, mivel az északi országokban sokat van sötét, így a világos színekkel ellensúlyozni lehet ezt. A leggyakoribbak a fehér, a szürke, de nem tiltott az élénk színek használata sem kiegészítésnek.

Természetes anyagok használata jellemző minden mennyiségben, mint például a fém, az üveg, a kő, a fa. Fából főként a világos színűeket részesítik előnyben (pl nyír, fenyő). A bútorok kényelmesek, könnyen kezelhetőek. Mivel gyakoriak a kis alapterületű lakások, házak, így a helykihasználás érdekében a több funkciós bútorok előtérbe kerülnek. Szellős terek jellemzőek, a tágas étkezőben és konyhában társaságot fogadnak. Előszeretettel használnak élő növényeket dekoráció gyanánt, de akár szárított leveleket is. Sokféle textilt alkalmaznak a lakberendezésben, például lent, pamutot, gyapjút, bőrt. A korábban említett sötét órák miatt a mesterséges világításnak is nagy szerepe van. Jellemző még erre a stílusra, hogy a modern keveredhet a rusztikussal, mintákban pedig a geometrikus és a virág minta is jellemzőek. Hoztam Nektek pár példát a Skandináv stílusra kedvcsinálónak.

A fekete és fehér színek elegáns, letisztult hangulatot teremtenek.

Fotó: Bonami.hu
Fotó: Bonami.hu

A fát padlón is előszeretettel használják, itt is inkább a világos verzióit. Íme egy példa a világos fa padló és a fekete-fehér kontrasztjára, már is barátságosabb, nem?

Dolgozó szobai hangulatok, amelyeken láthatjuk, hogy a fa és a fonott, természetes kiegészítők nagy mennyiségben jelen vannak.

Fotó: Bonami.hu

Szívesen használnak rózsaszínt kiegészítő színnek, a fekete, fehér és a szürke színek mellett üdítően hat.

Fotó: Bonami.hu

Élő és szárított virág nem hiányozhat a helyiségekből.

Fotó: Bonami.hu

Néhány étkező ötletet is mutatok, a galéria fal képekkel tele is jellemző motívum, ahhoz se ragaszkodjatok, hogy egyfajta széket használjatok, hanem nyugodtan lehet mixelni is a színeket, stílusokat, anyagokat.

Fotó: Bonami.hu

A szürke szín jóformán állandóan jelen van kisebb vagy nagyobb mennyiségben, lehet az akár egy puha, meleg szőnyeg is.

Fotó: Bonami.hu

A lámpa lehet fém, üveg vagy fonott természetes anyagból, de akár lehet csak egy sima izzó is. A fontos, hogy minél több legyen belőle: mennyezeti világítás, olvasólámpák, helyi- és hangulatvilágítás.

Fotó: Bonami.hu

Remélem, hogy tetszett a Skandináv lakberendezési stílus. Ha szeretitek a szürkét, a világos színeket, a természetes anyagokat, akkor próbáljátok ki bátran. Nem mindig egyszerű boldogulni a színekkel, stílusokkal, ha segíthetek tervezésben vagy tanácsadásban keressetek elérhetőségeimen, örömmel segítek!

Szépséges őszi napokat kívánok!

Avatar photo
Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.