Színtípusok – Sötét Tél

Előző színtípusokról szóló cikkemben is említettem, hogy a színtípusokat 4 fő csoportra tagoljuk, ezek a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, amiket további 3-3 altípusra osztunk. Így összesen 12 színtípust különböztetünk meg.

Legutóbb a legsötétebb, meleg tónusokban gazdag színtípusról esett szó, a Sötét Őszről. Most a hideg, sötét színekben bővelkedő párja a Sötét Tél következik.

Forrás: Empatik Stílus

A Sötét Tél színtípusba tartozó hölgyeket a sötét és az intenzív hideg színek kombinációja teszi különlegesen izgalmassá. Ez a típus egyszínű feketében is gyönyörű, ugyanakkor a tél színek sötétebb változatai; a sötét pink, a sötét fenyőzöld, sötétlila, sötétkék, antracit szürke kifejezetten elegánssá varázsolják.

Forrás: pinterest.com, fashiondays.hu – Ted Baker

A Sötét Tél típus olyan, mint az erdő sötétedéskor, amiből egy állat szeme világít, vagy mint a kozmosz a csillagok fényével. Drámai és izgalmas.

Forrás: pinterest.com, pantone.com

A Sötét Telek különleges tulajdonsága, hogy a sötét színekben kifejezetten elegánsak. Sok esetben az Élénk tél színek, a piros, pink, királykék, fenyőzöld, lila is jól mutatnak rajtuk. Ezeket a színeket szoktam fokozatosan mélyíteni egy-egy tanácsadás során. Amikor például a közép lilától lépegetünk a szinte feketés liláig és még mindig az az érzésem, hogy szép-szép, még mindig szép, elegáns. Akkor általában Sötét Tél az illető hölgy.

Híres Sötét Telek

Ha górcső alá vesszük a felsorolt hírességeket, Audrey Tautou például egészen sötét szemével tűnik ki. Számára a fekete haj különösen elegáns. Az olajzöld és a sötétbarna szintén tipikus szemszín, amihez sokszor sötétbarna haj társul. Az, hogy ilyen szemmel hideg vagy meleg színtípus az adott hölgy, általában a bőre, határozza meg. Azaz, hogy az arca hideg vagy meleg színek mellett szebb, egészségesebb, harmonikusabb. A sötét színtípusok különös jellegzetessége még, hogy egészen sötét rúzzsal is szépek maradnak, ahogy Lily Collins esetében láthatjuk. A Sötét Tél típusba tartozhatnak a kreol bőrrel rendelkező hölgyek is, illetve az afroamerikaiak, míg a latin hölgyek inkább Sötét Őszök.

Képek: Audrey Tautou, Lily Collins, Rachel Weisz, Michelle Obama Forrás: pinterest.com

Jellemző színek

A Sötét Tél színpaletta a kifejezetten világos hideg színektől a sötétekig terjed. A Tél hölgyek közül, csak a Sötét Tél engedheti meg magának azt a luxust, hogy pusztán sötét színeket kombináljon öltözékében, ugyanakkor a világos és az élénkebb színekkel is alkothat izgalmas kontrasztokat, teheti vidámabbá, izgalmasabbá megjelenését. Az viszont előnyös, ha a sötét színek felé dől el a mérleg nyelve a szettben.

Forrás: Empatik Stílus

Legszebb színeik a sötét, hideg színek, mint a bordói vörös, a sötétebb kékes viola, a püspök lila, a fenyő zöld és a sötét azúrkék.

Forrás: pinterest.com

Stílus és minta

A Sötét Telek megjelenése, lehet intenzív és lehengerlő, ugyanakkor a letisztult geometrikus minták is tökéletesen mutatnak rajtuk. Az ő esetükben különösen igaz, hogy a mintás anyag nagyobbik százaléka lehetőleg legyen sötét.

Forrás: pinterest.com

Barokkos túlzások

Ékszerek tekintetében ők a túlzások nagymesterei. A barokkos burjánzás és a túlméretezett kiegészítők királynői. A legelegánsabb számukra az antikolt ezüst, a színes drágakövek vagy azok bizsu variánsai. A csillogás, a karakteres, sötét tónusú virágok, nagyobb méretű, modern vonalvezetésű darabok méltán kerülhetnek ékszerkollekciójukba, amennyiben az adott hölgy személyiségével nem ütközik. Alacsonyabb testmagasság esetén azért érdemes mértékkel „burjánzani”.

Forrás: inventinocollections.com, danaekszer.hu, pinterest.com, www.sundancejewelers.com

Kivétel erősíti a szabályt

Minden színtípusnak megvannak a saját jellemzői, azaz ami általánosságban a leginkább jellemző rájuk. Vannak akik a papírforma szerint besorolhatók egy-egy színtípusba, és vannak kevert típusok, illetve kivételek. Így van ez a gyönyörű Aishwarya Rai esetében is, akit Meleg Ősznek és Sötét Ősznek is szoktak aposztrofálni, de a mély színek teszik igazán izgalmassá, ugyanakkor a szeme ellentmond ennek a kategóriának. Nálam egy Tél típusú hölgy járt hasonló színtulajdonságokkal. Paloma Picasso világ életében a Sötét Ősz és a Sötét Tél tökéletes átmenetét képezte. Tél szettjeihez konzekvensen meleg árnyalatú sminket és arany ékszereket társított.

Forrás: pinterest.com

A Sötét Tél is lehet színes

Egy Sötét Tél valóban nagyon elegáns sötét színekben, ezért egy estélyi ruha választásnál érdemes a sötétebb, hideg színű darabok közül válogatnia. Ugyanakkor nem kell feltétlenül sötéten öltözködnie a mindennapokban. Kombinálhatja világos és élénk hideg színekkel szettjeit a megfelelő arányban. Emellett érdemes végiggondolnia azokat a színeket, mintákat, amiket szeret, akkor is, ha azok nem feltétlenül jellemzőek a színtípusára. Sok esetben ezek is sikerrel beépíthetők az öltözékekbe.

Forrás: pinterest.com

Színtípusunk ismerete nem béklyó, hanem eszköz, amivel megteremthetjük a velünk harmóniában lévő, ránk jellemző, teljesen egyedi ruhatárunkat.

Nyitókép: Figaro – Madame
Szöveg: Szemán-Fülöp Edina, stílustanácsadó, design manager – http://empatikstilus.hu
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva