Tanulósarok gyermekednek otthon, avagy készülj az iskolára

Rávenni gyermekeinket a tanulásra nem mindig könnyű dolog, van akinek könyörögni kell százszor, van akinek csak párszor. Hazajönnek a suliból és ha nem is egyből, de előbb-utóbb eljön az a pillanat, mikor valahogy rá kell venni őket, hogy leüljenek megírni a leckét. Szerencsére mi szülők tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk nagyobb kedvvel üljön le tanulni, mégpedig azzal, hogy kialakítunk egy hangulatos, kényelmes tanulósarkot, ami nem figyelemelterelő, de “kicsinyünk” mégis szívesen ül le oda.

Az, hogy hol helyezd el az asztalt sok mindentől függ, de ami a legfontosabb, hogy a közelében legyen természetes fény. Az is fontos, hogy legyen elég konnektor az asztalnál, hogy egy íróasztali lámpát, a laptopot/táblagépet és a telefont is be lehessen dugni egyszerre. Ha megoldható az íróasztal közelében ne legyen TV, hogy ne érezzen gyermeked késztetést, hogy leckeírás közben bekapcsolja egy műsor erejéig. 🙂

Egy jól működő tanulósarok berendezéséhez szükség van egy íróasztalra, fiókos tárolószekrényre és egy kényelmes székre. Érdemes együtt kiválasztani, hogy biztosan jó legyen a méret. A fiókok praktikusabbak, mint egy szekrény, mert könnyebb bennük rendszerezni elválasztókkal, dobozokkal, mint egy ajtós szekrényben.

Színek tekintetében a nagyon harsány színek figyelemelterelőek lehetnek, inkább pasztell színekben érdemes gondolkodni, vagy egy jópofa tapéta is kedvet csinálhat a tanuláshoz. Vannak színek amelyek kifejezetten dolgozószobába ajánlottak, de mivel a legtöbb családnál a gyermek hálószobájában van az íróasztal is, így nyilván ebben az esetben a már adott színekhez kell, hogy igazodj. Fiú szobába a bézs, egy világosabb kék vagy zöld nagyon jó választás, lányoknál a bézs, vagy akár cukorka színű nem túl harsány tapéta vagy festék is számításba jöhet. Érdemes lehet gyermeked által készített rajzokkal, festményekkel is kidíszíteni a falat.

Most pedig jöjjenek a példák képekkel. 🙂

A kis mütyűröknek jó, ha van néhány kis tároló doboz az asztalon, amellyel könnyebb rendet tartani az ezernyi radír, ceruza, post-it és egyéb eszközök rengetegében. A képen látható vicces fiókos tároló még jókedvet is csinálhat a tanuláshoz.

Forrás: 2.hm.com/hu

Jó ötlet akasztókat is tervezni az asztal környékére, hogy legyen hely a tornazsáknak, így talán el lehet kerülni azt a szitut, hogy egy laza mozdulattal bedobja a gyermek a szoba közepére a zsákot.

Forrás: 2.hm.com/hu

Nagyon jópofa a falfestés megoldása, mivel ugyanolyan színű, mint az asztal, a szék színei pedig a faliképen köszönnek vissza. Van hely mindennek kihúzható tárolóban, a kis asztali tárolóban az apróságoknak és a fali polcon is. Székből érdemes olyat választani, amely kényelmes, támlás, állítható magasságú.

Forrás: Instagram/Hemilikheter

A Gautier bútorcéggel Milánóban a bútordesign kiállításon találkoztam pár éve először, nagyon ötletes gyerekbútorokat gyártanak, amelyek többfunkciósak és akár kis helyen is megállják a helyüket. Ez az íróasztal egy tininek is tökéletes lehet, de érdemes a honlapon is böngészni ,mert sok ötletet találni náluk.

Forrás:gautier-furniture.com

Ennél a lányos dolgozórésznél színben a pasztell árnyalatok érvényesülnek, tároló is van jó sok, és ketten is elférnek a hosszú asztalnál.

Forrás: apartmenttherapy.com

Itt aztán nincs hiány a cukorka színekben! Egy ilyen típusú láb nélküli asztal még akár felcsukhatós funkciót is betölthet, így helyet spórolhatunk, ha kicsi a szoba.

Forrás: ladylemonade.nl

Végezetül íme pár szuper iskolakezdős cucc, amely remélhetőleg kicsit fellelkesíti majd a tanulóinkat: jegyzetfüzet, könyökalátét, ceruza készlet és metál fényű filckészlet.

Forrás: bonami.hu

Használjátok még ki együtt ezt a rövid időt a pihenésre, az előkészületekre, aztán hajrá, sok sikert a sulihoz!

Ha kérdésed van keress bátran a lenti elérhetőségeim bármelyikén.

Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.