Természetes anyagok otthonotokba

A természetes anyagok otthonunkban egyfajta melegséget és otthonosságot teremtenek. A természetben is feltöltődünk, ha pedig ilyen bútorokkal és kiegészítőkkel vesszük körbe magunkat, akkor az a lelkünknek is jót tesz.

Megmutatom Nektek a főbb természetes, otthon használatos anyagokat és természetesen fotókat is hoztam, amelyek inspirációul szolgálhatnak ha frissítésre vágytok és a természetes vonalat kedvelitek! Nem kell feltétlenül natúr színekben gondolkodnotok, nyugodtan használjatok élénkebb színeket is!

Fa

Egy fa bútordarab időtálló befektetés lehet. A tölgy az a fajta, amely mostanában a legnépszerűbb, de ilyen például még a dió, a kőris, a bükk, a fenyő, a nyír. Árnyalatban és mintázatban különbözőek, mindenki megtalálhatja közöttük a neki tetszőt és az otthonába illőt. Fából készült ablakokban, ajtókban is lehet gondolkodni, viszont ezek árban jóval drágábbak műanyag társaiknál és ügyelni kell a rendszeres karbantartásukra, viszont nagyon szépek és egyes stílusokban jobban is mutatnak.

Ami nekem az egyik kedvencem a fa parketta, amely nyilván drágább a laminált és a vinyl anyagúaknál, de mégis összehasonlíthatatlan élményt nyújt mikor mezítláb végigvonultok rajta és látványban is verhetetlen. Azért vigyázzunk, vizes helyiségekbe ne rakjuk!

Lehet a fa szerkezeti elem is, például egy látszógerenda. Lépcsőnk vagy korlátunk anyagának is használhatjuk.

Fotó: Denys Striyeshyn/ Unsplash, Bonami.hu
Fotó: Zac Gudakov/ Unsplash

Fonott bútorok, kiegészítők

Ilyen anyagok például a rattan, tengerifű, szalma, bambusz, kukorica rost, banán rost, juta.

Ezekből készülhetnek bútorok, lámpa, tároló kosarak, egyéb dekorációs termékek. A fonott  tárgyakat nagyon szeretem használni, mivel hihetetlenül otthonossá teszik a lakást/házat.

Fotó: Bonami.hu
Fotó: Bonami.hu
Fotó: Butlers, H&M Home

A kő tartós és ellenálló anyag, beltérben és kültérben egyaránt alkalmazható, falon vagy padlón is használhatjuk. Kőfajták például: a márvány, a mészkő, a gránit.

A téglafal is nagyon népszerű választás.

Fotó: Bonami.hu

Textíliák

A textíliák központi elemei egy otthonnak, mivel ezek is fokozzák az otthonosság érzését. Bőrünknek meg kifejezetten jót tesznek ha természetes anyagú ágynemű bújunk vagy ilyen díszpárnákat használunk. Ezek például: a vászon, a len, a pamut. A gyapjú és a bőr használata is feldobja az otthont, ezeket nem mindenki kedveli közvetlenül érezni a bőrén, ilyenkor érdemes inkább dekorációban gondolkodni.

Fotó: Bonami, H&M Home
Fotó: H&M Home, Butlers

A természetességet fokozhatjuk még élő növényekkel.

Fotó: H&M Home

Biztosan felmerült bennetek a kérdés, hogy melyek azok a stílusok, amelyekben nagyon sokat használják a természetes anyagokat? Ilyenek a skandináv, a japandi, a rusztikus stílus, de bármelyik stílushoz keverhetjük a megfelelő anyagot.

Remélem, hogy tetszett az összeállítás, ha felújítást terveztek vagy tanácstalanok vagytok hogyan frissítsétek fel otthonotokat, keressetek bátran elérhetőségeimen!

Szépséges tavaszi napokat kívánok!

Avatar photo
Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.