Tervezz. Fejlessz. Alkoss.

Az év vége felé egyre égetőbbé válik a tervezés fontossága. Ha nem vagyunk résen, a dolgok pillanatok alatt elhatalmasodnak a fejünk felett és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy összevissza kapkodunk a tűzoltás kellős közepén. Ismerős? Te is úgy érzed, hogy felgyorsult minden és mindenki azonnal, lehetőleg tegnapra szeretne mindent IS?

Tervezz rendszeresen

A rendszeres tervezés és újratervezés elengedhetetlen, pláne ebben a dinamikusan változó környezetben. A céljaiddal összhangban mindig tartsd szem előtt a hosszú távú terveidet a heti, napi teendők összeírásánál is. Rendszeresen nézz rá a céltábládra, hogy motiváljon, amikor kicsit nehezebb, hogy lásd, hol tartasz az úton. Ez nem csak az üzleti tervezés, de a hétköznapi feladatok megoldása során is kulcsfontosságú. 

Cselekedj tudatosan

A tudatos cselekvés talán még a tervezésnél is fontosabb. A teendőidet ne csak priorizáld, hanem csoportosítsd rövid és hosszabb feladatokra. A rövid feladatokat érdemes együltőhelyedben kipörgetni (én például reggel 1-2 órát szánok ezekre), míg az időigényes feladatoknál hatékonyabb, ha elmélyülten egy dologra koncentrálva haladsz (nekem ilyenkor még a telefonom is repülő üzemmódban van). A teendők összeírása a kezdet, a kipipáláson legyen nagyobb hangsúly. Ezt a módszertant rendszeresen használon a WMI Business Club terveinek megvalósítása során, de a lakásberendezést, karácsonyi bevásárlást és egyéb magán jellegű feladataimat is rekord sebességgel tudom megoldani, ha ott is tudatosan figyelek a feladatok csoportosított megoldására.

Fontossági sorrend

Napi „ToDoList” nélkül esélyünk sincs felvenni a tempót, de a feladatok mennyisége miatt a fontossági sorrendre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Tartsd szem előtt a céljaidat, hogy jól tudj priorizálni. Sokan tapasztaljuk, hogy: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca) Legyél képben, mi a fontos, mik a határidők és sokkal könnyebben és gyorsabban tudsz majd dönteni, mi fér bele az idődbe és mi nem. Így nem csak hatékonyabb, de megbízhatóbb is leszel, ami napjainkban igazi kincs. Az év végi fáradtság miatt ezt a létfontosságú dolgot látom háttérbe szorulni, pedig ez a végeláthatatlan tűzoltás legjobb ellenszere.

Határok tartása

Mindenkinek a saját dolga a legfontosabb, azt fogja sürgetni, számonkérni rajtad. De csak Te látod át, mit, mikorra tudsz megcsinálni, mi az, ami valóban hozzád tartozik és mi az, amit mások helyett kell megoldanod (ha nem vagy résen). Ha tiszta képed van a céljaidról, feladataidról, kötelezettségeidről a határokat is könnyebb lesz meghúzni. A határokra pedig nagy szükség van, mert ha ezek nem tiszták, mindenki azt csinál veled, amit csak hagysz. Ennek kár lenne kitenned magad, pláne ebben a mozgalmas, leterhelt és kapkodós időszakban. Ha nem figyelsz erre, mindenki helyett megoldhatsz mindent is és hiába hajtod magad, az ostor is rajtad csattan. 

Arra kérlek, állj meg egy percre és gondold végig, ki az, aki a környezeteben kiegyensúlyozottan és szépen fokozatosan halad a számára fontos feladatokkal. Ha hátra lépsz kettőt és madártávlatból megnézed, mit csinál jól, mit érdemes tanulni tőle, mi jut eszedbe? Ezek az emberek a decemberi rohanás ellenére is eljutnak sportolni, teremtenek időt a feltöltődésre is és van valami csodával határos saját rendszer az életükben, ami segít nekik a haladásban. Az első lépés, amit Te is tehetsz ennek érdekében az a tervezés és a feladatok rendszerezett és tudatos megoldása, a saját fontossági sorrended figyelembevételével. Sikerülni fog, „csak” csinálni kell! Szépen fokozatosan kitapasztalod, mi az a saját rendszer, ami neked beválik, kezdd el és tedd meg az első lépést már MA.

Avatar photo
Vági Margit

Üzletfejlesztő és pénzügyi tréner

Vági Margit vagyok a WMI Business alapítója. Több mint 10 éve foglalkozom vállalkozásfejlesztéssel, az induló vállalkozásoktól a nagy tőzsdei cégekig több száz cég üzleti tervének megvalósításában segítettem. Célom, hogy egyszerű és érthető formában adjam át Nektek az üzletfejlesztéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat és minden fontos tudnivalót, amire vállalkozóként szükségetek lehet. Nagyon szeretek tanítani, interaktívan és gyakorlat orientáltan tanítom a pénzügyi tervezést, üzleti tervezést, vállalatértékelést és vállalati pénzügyeket. Szeretem olyan formába önteni a vállalkozók és üzletemberek számára hasznos pénzügyi és üzleti ismereteket, hogy azt bármikor bárhol meg lehessen tanulni, különösebb előképzettség nélkül is.